Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ένας μήνας με Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Συμπληρώνεται σήμερα ένα μήνας από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Η ΝΔ έδειξε ότι ήταν έτοιμη να κυβερνήσει. 
Έτοιμη να κερδίσει το χρόνο που έχασε η Ελλάδα από την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Τα πρώτα δέκα βασικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα εξής:  

1ον. Ταχεία συγκρότηση Κυβέρνησης και στελέχωση Γενικών Γραμματειών Η σύνθεση της Κυβέρνησης έγινε χωρίς κομματικές παρωπίδες. Συνδυάζει την πείρα με την ανανέωση και την πολιτική με την τεχνοκρατική επάρκεια. Είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, Κυβέρνηση των έργων, της συνέπειας και του αποτελέσματος. Με τον ίδιο γνώμονα - αξιοκρατικά, πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες - στελεχώθηκαν και οι Γενικές Γραμματείες και γενικότερα η κρατική πυραμίδα. Συνολικά οι Γενικοί Γραμματείς είναι περίπου κατά 30% λιγότεροι σε σχέση με τον αριθμό τους κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
2ον. Υπεύθυνη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αρχικά η θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική και στη συνέχεια - ευτυχώς χωρίς θύματα - ο σεισμός στην Αθήνα. Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέδειξαν τα αναγκαία αντανακλαστικά με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Απεδείχθη έτσι, ότι η  δημόσια διοίκηση έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίζει ακραίες καταστάσεις. Φτάνει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.
3ον. Άμεσες αποφάσεις για Μάτι. Με απόφαση του Πρωθυπουργού και σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση έλαβε άμεσες αποφάσεις για τη στήριξη εγκαυματιών και πυρόπληκτων, αλλά και για την αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.
4ον. Ξεμπλοκάρισμα της εφαρμογής του 112 και ενδιάμεση λύση. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή, αφενός για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία της εφαρμογής του 112, και αφετέρου για την εφαρμογή ενδιάμεσης λύσης με την αποστολή SMS προς τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που μπορεί να βρίσκονται σε περιοχές έκτακτου κινδύνου. Ύστερα από σχετική δοκιμή στη Σύρο, επιβεβαιώθηκε ότι η ενδιάμεση λύση θα λειτουργήσει άμεσα, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του 112.
5ον. Άμεσο νομοθετικό έργο Στο διάστημα του ενός μηνός η Κυβέρνηση προώθησε τα τρία πρώτα νομοσχέδια: Ψηφίστηκαν ήδη - και αποτελούν νόμους του Κράτους - το νομοσχέδιο που μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς και  το νομοσχέδιο για το επιτελικό Κράτος. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας πρόκειται να ψηφιστεί και το διυπουργικό νομοσχέδιο.
6ον. Δράσεις για την ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, η Κυβέρνηση έβγαλε ήδη μεγάλο αριθμό αστυνομικών από τα γραφεία στο δρόμο, ενώ σχεδιάζει την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την αντικατάσταση των  αλεξίσφαιρων γιλέκων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και την προμήθεια νέων  περιπολικών και μηχανών. Επιπλέον, προχώρησε ήδη στη θέσπιση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και τη στελέχωση του νέου επιτελείου εθνικής ασφάλειας της χώρας.
7ον. Αναβάθμιση των λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο  Οικονομικών προχωρά στην τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών του.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων. Στοχεύουμε: Στην ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Στη μείωση της γραφειοκρατίας. Στη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου, των νομικών και φυσικών προσώπων. Και όλα αυτά για την προώθηση της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
8ον. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Μόλις σε ένα μήνα, από τις εκλογές της 7ηςΙουλίου, είχαμε σαφή δείγματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της  εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας: Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Άντλησε, επίσης, ποσό 812,5 εκατ. ευρώ κατά την πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, έναντι 0,85% ένα χρόνο πριν, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας. Τα γεγονότα αυτά, δείχνουν ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Και ταυτόχρονα ενισχύουν τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του Α.Ε.Π. τα επόμενα χρόνια.
9ον. «Ελλάδα 2021» Συγκροτείται επιτροπή, με επικεφαλής την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία θα οργανώσει και θα συντονίσει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.  Φορέας υλοποίησης θα είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ στην διοργάνωση, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουν καθοριστική συμμετοχή διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών.
10ον. Ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού εκτός Ελλάδας, για λόγους συμβολικούς, αλλά και πολύ ουσιαστικούς, έγινε στην Κύπρο.  Τόσο στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στις δημόσιες δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς την πλήρη κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, που δεν μπορεί να συνεχίσουν να ισχύουν ιδίως για κράτη-μέλη της Ε.Ε.  Μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής και στην εξεύρεση μιας συνολικής δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.