Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Το ΣΔΟΕ είχε καταργηθεί από το 2015?… Η αλήθεια πίσω από τον «σάλο»…

Αποτέλεσμα εικόνας για σδοεΤου Πάνου Αμυρά (από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)
Επειδή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση για την απόφασή της να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής καλό είναι να θυμηθούμε ποιος πραγματικά και πότε αποψίλωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σχετικό άρθρο με τίτλο «Μαζικό πλυντήριο; Συνέπειες από τη μνημονιακή διάλυση του ΣΔΟΕ» είχε δημοσιευθεί στις 30 Οκτωβρίου του 2015 (αμέσως μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα), στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Συντάκτρια του άρθρου ήταν μία ξεχωριστή πολιτικός για τον χώρο της αριστεράς. Είχε την υπογραφή της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία το καλοκαίρι του 2015 είχε διαφωνήσει με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και είχε προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα.
Εγραφε τότε η κ. Βαλαβάνη επικαλούμενη σχετική απόφαση του οικονομικού επιτελείου, που βασιζόταν στο μνημόνιο Τσίπρα:
«Από 30.10.2015 όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από (έμπειρο) προσωπικό που υπηρετεί στο ΣΔΟΕ. Μέχρι τις 30.10.2015 θα ολοκληρωθεί η μεταφορά προσωπικού. Τόσο ασυνήθιστα λεπτομερειακά καθορίζεται στον βασικό νόμο του Γ’ Μνημονίου το πέρασμα των βασικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ –έλεγχος φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων–, των 2/3 του προσωπικού του και ελάχιστων μόνο υποθέσεών του στη ΓΓΔΕ.
Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, «πρόκειται για ουσιαστική διάλυση του ΣΔΟΕ – με τρόπο ωστόσο που να αποτελέσει εργαλείο(;) για τη σχεδόν καθολική εξάλειψη των εκτελούμενων ελέγχων». Και η ίδια τεκμηριώνει την άποψή της ως εξής:
«Επειδή κάτι τέτοιο φαίνεται απίστευτο, ας δούμε τι ακριβώς επιχειρείται με τη συγκεκριμένη μνημονιακή διάταξη: Το ΣΔΟΕ έχει σήμερα συνολικά 740 υπαλλήλους και 39.500 υποθέσεις υπό έλεγχο, στην καθεμιά από τις οποίες εμπλέκονται συνήθως δεκάδες έως και εκατοντάδες ΑΦΜ φυσικών ή νομικών προσώπων.
Το 85% περίπου απ’ αυτές τις υποθέσεις αφορούν το πιο σοβαρό απ’ τα οικονομικά εγκλήματα: τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου χάνει, ωστόσο, τις αρμοδιότητες ελέγχου. Αλλά και οι αρμοδιότητες που του μένουν (όπλα, trafficking, ναρκωτικά, απάτες χρηματοπιστωτικές, επιδοτήσεων κ.λπ.) συνήθως σχετίζονται με φοροδιαφυγή, άρα ουσιαστικά στερείται αρμοδιότητες ελέγχου και για μεγάλο μέρος απ’ τις εναπομείνασες υποθέσεις. Οι 500 άνθρωποί του που περνούν στη ΓΓΔΕ είναι χρεωμένοι με δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ΑΦΜ, τις οποίες, πριν φύγουν στο τέλος του μήνα, θα πρέπει να παραδώσουν… σε ποιους, αλήθεια; Αφού οι εναπομείναντες 240 ελεγκτές δεν θα έχουν πλέον αρμοδιότητες ελέγχου τέτοιων υποθέσεων».
Δύο μήνες αργότερα από τη δημοσίευση του άρθρου, τον Νοέμβριο του 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ ένας ακέραιος εφοριακός, ο κ. Παναγιώτης Δάνης, ο οποίος με επιστολή του εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή του για τη θεσμική αποδιοργάνωση του Σώματος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλη υπηρεσία.
Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διαλύει κανένα ΣΔΟΕ. Το Σώμα είχε αποψιλωθεί από το φθινόπωρο του 2015, οι αρμοδιότητες είχαν περάσει είτε σε άλλους ελεγκτικούς φορείς είτε στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν θα πολεμούσε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο (ακόμη περιμένουμε στα δημόσια ταμεία τα 2 δισεκατομμύρια που εκτιμούσε ότι θα έφερνε ο κ. Τσίπρας από την αντιμετώπιση της παραοικονομίας), άφησε ανενόχλητα τα κυκλώματα. Οι έλεγχοι αδράνησαν, τα έσοδα από τις λίστες ήταν ελάχιστα και το λαθρεμπόριο επεκτάθηκε μέχρι και στον καφέ.
Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί στην πράξη σε ό,τι αφορά τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, με βάση τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων και κυρίως τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που διέλυσε το ΣΔΟΕ καλό είναι να αναλάβει τις ευθύνες του. Και εάν θέλει, ας αναζητήσει το άρθρο της κ. Βαλαβάνη…
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.