Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ο εκλογικός πήχυς του Κυριάκου και τα σενάρια από την τροπολογία Χαρίτση


Ο εκλογικός πήχης του Κυριάκου και τα σενάρια από την τροπολογία Χαρίτση

Πηγή: Newpost.gr- του Γιώργου
 
Εκλογές τον Οκτώβριο, με το βλέμμα στον… Μάιο έδειξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στο Θέατρο Κιβωτός. Μάλιστα στη ΝΔ, χρησιμοποιώντας τη σχετική φράση του πρωθυπουργού, σχολίαζαν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν κατά πόσο ο κ. Τσίπρας είναι ικανός
να αντισταθεί τελικά, στο «γαργάλημα», που όπως είπε του κάνουν πολλοί, για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνει άλλωστε και η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, η οποία του επιτρέπει να καθορίσει (σε περίπτωση τετραπλής κάλπης), τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών, περιφερειακών και δημοτικών) σε χωριστά εκλογικά τμήματα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών την ίδια μέρα. Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν πως αν είχε αποκλειστεί ο Μάιος, δεν θα ήταν απαραίτητη η συγκεκριμένη τροπολογία.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα ζητήσει και με θεσμικό τρόπο την άμεση σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής, η οποία εκ του νόμου έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και της επιτήρησης των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, δηλαδή των ευρωεκλογών, των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών, που προς το παρόν είναι σίγουρες. Ήδη με το ζήτημα αυτό ασχολούνται οι αρμόδιοι τομεάρχες, Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως σημείωνε ένας εξ αυτών στο newpost.gr, η διακομματική επιτροπή, βάσει του υφιστάμενου νόμου που προβλέπει τη σύστασή της το αργότερο στο πρώτο δίμηνο του τέταρτου χρόνου μια κυβερνητικής θητείας, θα έπρεπε να έχει ήδη συγκληθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Για αυτό και από την οδό Πειραιώς καταγγέλλουν, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και γνωρίζει αυτό το νόμο, κωλυσιεργεί αναιτιολόγητα.
Από την πλευρά τους πάντως, στο γαλάζιο επιτελείο κλείνουν και τους τελευταίους συνδυασμούς που θα στηρίξουν ανά την επικράτεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπό την εποπτεία της Επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο Νικήτας Κακλαμάνης και η οποία συνεπικουρείται εκτός από τα προαναφερόμενα πρόσωπα και από το διευθυντή του κ. Μητσοτάκη, Στέλιο Πέτσα, τον στενό σύμβουλό του, Θανάση Νέζη, το Γραμματέα της Κ.Ο., Κώστα Τσιάρα, το Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη και άλλα έμπειρα γαλάζια στελέχη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο κ. Μητσοτάκης, που αύριο θα πετάξει για τις Βρυξέλλες για να μιλήσει σε εκδήλωση για τους Έλληνες του Βελγίου, αλλά και να πάρει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, πρόκειται να βάλει και τον πήχη που δεν θα αφορά μόνο στις ευρωεκλογές: αυτός είναι η σαφής αποδοκιμασία της κυβέρνησης Τσίπρα και η ξεκάθαρη ψήφος στήριξης στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ σε όλες τις κάλπες.
Αυτό δεν μεταφράζεται προς το παρόν από την οδό Πειραιώς σε ποσοστά, αλλά σίγουρα έχει να κάνει με μια διαφορά άνω των 8 ποσοστιαίων μονάδων στις ευρωεκλογές, με τη ΝΔ να κινείται πάνω από το 30%, με στόχο ακόμη και την αυτοδυναμία και τον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 20%. «Η αναμέτρηση της 26ης Μαΐου έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Είναι η πρώτη κάλπη μετά από 4 χρόνια στην οποία οι πολίτες, αφενός θα αποδοκιμάσουν όσα έκανε η σημερινή κυβέρνηση και αφετέρου θα ψηφίσουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο» έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στις τελευταίες ομιλίες του.
Με την Κουμουνδούρου να εμφανίζει δυστοκία ακόμη και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, στην οδό Πειραιώς υπάρχει ανησυχία πάντως, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ακόμη και τώρα να αλλάξει τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Όπως καταγγέλλουν από το γαλάζιο επιτελείο, η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει ρύθμιση που θα επιτρέπει σε βουλευτές να είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε νομίζει ότι μπορεί να βολέψει τον ίδιο και το κόμμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.