Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Έκτεθειμένο το Μαξίμου μετά την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή


Έκτεθειμένο το Μαξίμου μετά την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή

Πηγή: liberal.gr- Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Εκτεθειμένο είναι πλέον το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ψήφιση της «τροπολογίας Κουντουρά» μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε εν ενεργεία βουλευτές να είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθούν από την έδρα τους. Η Ν.Δ. στέλνει σαφές μήνυμα και
δεν αποκλείεται απόψε το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, να ξεκαθαρίσει ότι οι βουλευτές του κόμματός του, που θέτουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή θα παραιτηθούν από το εθνικό κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, σε μία κίνηση με εξαιρετικά μεγάλο συμβολισμό ενδέχεται να προχωρήσει απόψε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες μετά την ψήφιση για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, είναι πιθανό να επισημάνει από τις Βρυξέλλες ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, που θέτουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή θα παραιτηθούν από το εθνικό κοινοβούλιο.
Ασφαλώς θα πρόκειται για μία αυτονόητη πολιτική πράξη ως συνέχεια της καταψήφισης από την ΝΔ της σχετικής διάταξης, την οποία εντάσσει σε μία συνολική προσέγγιση πολιτικής “ανηθικότητας”, που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να μην διαταραχθεί η “εύθραυστη” πλειοψηφία των 151.
Πρόκειται για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου.
Η επιλογή αυτή της ΝΔ αποτελεί σαφέστατη προσπάθεια περαιτέρω “έκθεσης” των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων που θεωρούν, στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως κρύβει η διάταξη που μόλις ψηφίστηκε. Ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της γραμματείας διεθνών σχέσεων και της γραμματείας οικουμενισμού της ΝΔ με θέμα την ψήφο των Αποδήμων και το Φαινόμενο Brain Drain/Brain Gain.
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην κάνει χρήση της διάταξης, η οποία αίρει το ασυμβίβαστο. Την ίδια επιλογή έκανε ήδη και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Παράλληλα, πηγές από τη Πειραιώς σημείωναν ότι η σημερινή προαναγγελία της παραίτησης των βουλευτών της ΝΔ που είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος.
Στο Μοσχάτο ανέφεραν χαρακτηριστικά πως όταν ανακοινώθηκαν άλλωστε οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών.
Ως εκ τούτου, τόνιζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής ψήφισε σήμερα ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλι
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη θέση του βουλευτή, κάτι το οποίο άλλαξε η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τη διάταξη ως φωτογραφική υποστηρίζοντας ότι αφορά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Δανέλλη και Ελένη Κουντουρά, μια και πιθανή παραίτησή τους από τη θέση του βουλευτή θα σήμαινε και την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.