Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η άνοδος, η πτώση και η επανάκαμψη (;) του Μιχάλη Μπεκίρη

Γράφει ο Αλχημιστής (από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Εκείνο το ανοιξιάτικο Σαββατόβραδο, ένας κομψά ντυμένος άνδρας κατευθύνθηκε διακριτικά στα εκδοτήρια εισιτηρίων των κινηματογράφων ODEON στο Veso Mare.
Συνόδευε τον 14χρονο γιο του, που είχε δώσει ραντεβού με συμμαθητές του για να παρακολουθήσουν μια δημοφιλή ταινία της Marvel.
Περνώντας απαρατήρητος από όλους, κάθισε στην άκρη της κινηματογραφικής αίθουσας. Χαλαρός, αμέριμνος, έδειχνε να
απολαμβάνει την παρέα του παιδιού του, που τόσο τού είχε λείψει.
Άλλωστε, μόλις λίγες μέρες πριν, ο Μιχάλης Μπεκίρης ζούσε σε φρενήρεις ρυθμούς, εννοείται μακριά από την οικογένεια του.
Ως διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεχάσει τι θα πει προσωπική και οικογενειακή ζωή, δουλεύοντας ακατάπαυστα επί πολλές ώρες και ακολουθώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις εξορμήσεις του, καθημερινές, Σαββατοκύριακα και αργίες.
Δεν έβγαινε ούτε στα τηλέφωνα, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η υψηλή θέση του τον είχε κάνει ακριβοθώρητο.
Κι όμως, εκείνη, την ίδια, περίοδο, ήταν περιζήτητος. Ακόμη και τις λιγοστές φορές που ερχόταν στην Πάτρα, γινόταν το επίκεντρο θερμών εκδηλώσεων από φίλους και γνωστούς που μπορεί να ήταν ειλικρινείς, μπορεί όμως να έκρυβαν και κάποια ιδιοτέλεια, μια συνήθη σ’ αυτές τις περιπτώσεις υστεροβουλία.
Θα έλεγε κανείς ότι τότε σύσσωμη η οικογένεια Μπεκίρη ήταν στα πάνω της. Ο «πάτερ φαμίλιας», ο βετεράνος πολιτικός Βασίλης Μπεκίρης, είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. Με τον έναν από τους τέσσερις γιους του να είναι στην πολιτική, έχοντας γίνει στα 38 του χρόνια υφυπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ευρισκόμενος πλέον σε κομβικό ρόλο στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ετοιμαζόταν να ρίξει στην πολιτική αρένα έναν ακόμη, τον Φοίβο Μπεκίρη.
Το σχέδιο του Βασίλη Μπεκίρη ήταν ευδιάκριτο. Με την ώθηση του Μιχάλη ο Φοίβος θα «κλείδωνε» τη βουλευτική εκλογή του και η οικογένεια θα έπαιρνε για τα καλά τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής δυναστείας, ενός «τζακιού» που για την Αχαϊα (και όχι μόνο) θα ήταν ξεχωριστό σημείο αναφοράς.
Η ειρωνεία είναι ότι ο Βασίλης Μπεκίρης, το 1984, στην καθοριστική αναμέτρηση του Κωστή Στεφανόπουλου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είχε ταχθεί στο πλευρό του μεγάλου Αχαιού πολιτικού. Καθώς στη συνέχεια ο Κωστής Στεφανόπουλος ίδρυσε τη ΔΗΑΝΑ, παρά τις πιέσεις που τού άσκησε, ο Βασίλης Μπεκίρης δεν τον ακολούθησε, παραμένοντας στη Νέα Δημοκρατία. Εκείνη η (δύσκολη) επιλογή του δικαιώθηκε.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν το ξέχασε. Όταν το 1990 έγινε πρωθυπουργός, τον έκανε υφυπουργό Παιδείας. Τώρα είναι ένας άλλος Μητσοτάκης, επίσης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον προθάλαμο της εξουσίας, που έχει στο πλευρό του τον γιο του, με τον οποίο είναι και κουμπάροι. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν.
Η εκδήλωση στη Δυτική Αχαϊα
και η προσωπική αποθέωση   
25 Μαρτίου 2017. Ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας τιμά τον Βασίλη Μπεκίρη για το έργο του. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του τοπικού Γυμνασίου επικρατεί οχλαγωγία. Ένα μακρόσυρτο βουητό σκεπάζει τις φωνές των ομιλητών. Η εμφάνιση του Μιχάλη Μπεκίρη, συν γυναιξί και τέκνοις, δείχνει να κλέβει την παράσταση. Πολλοί σηκώνονται από τις θέσεις τους και κατευθύνονται προς το μέρος του για έναν χαιρετισμό, μια χειραψία, αρκετοί τού ζητούν να βγάλουν μαζί του μια selfie φωτογραφία. Δεν χαλάει κανενός το χατίρι. Ο πατέρας τιμάται, αλλά είναι ο γιος που αποθεώνεται.
Όταν ο δημοσιογράφος Διονύσης Ζακυνθινός ανεβαίνει στο βήμα και αρχίζει και αναφέρεται στο έργο του Βασίλη Μπεκίρη με μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο Μιχάλης συγκινείται, το ίδιο και η σύζυγος του Ιωάννα. Ίσως τότε συνειδητοποιεί για τα καλά πώς ο πατέρας του ξεκίνησε από τη μεταπολεμική Αχαγιά, από το μηδέν, για να φτάσει να γίνει ένας από τους μακροβιότερους κοινοβουλευτικούς άνδρες, στρώνοντας έτσι το έδαφος και για τη δική του είσοδο στην πολιτική.
Μετά από την εκδήλωση, οι αδελφοί Μπεκίρη επιλέγουν μια ταβέρνα της περιοχής για να δειπνήσουν. Είναι μια ευκαιρία για να βρεθούν μαζί και να τα πουν μετά από πολύ καιρό.
Τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα ακολουθούσε έναν χρόνο αργότερα.
Η παραίτηση που αιφνιδίασε  
3 Απριλίου 2018. Με μια ανακοίνωση μόλις 27 λέξεων γνωστοποιείται η απόφαση του Μιχάλη Μπεκίρη να παραιτηθεί από διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 «Ο Μιχάλης Μπεκίρης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε θερμά για το έργο του και τη συνεισφορά του στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε επί λέξει η λιτή ανακοίνωση.
Ο πρώην βουλευτής, που ήταν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νικηφόρα μάχη που έδωσε για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι πλέον δίπλα του.
Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Μολονότι η παραίτηση αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους, οι φήμες δίνουν και παίρνουν.
Πολλοί κάνουν λόγο για απομάκρυνση του Μιχάλη Μπεκίρη με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία για να κρατηθούν τα προσχήματα πήρε τη μορφή παραίτησης. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν ανεπαρκής στα καθήκοντα του, άλλοι κάνουν λόγο για προσωπική αντιπαράθεση με έτερο συνεργάτη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Όποια κι αν είναι η ορθή ερμηνεία, γεγονός είναι ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών εισέρχονται σε μια περίοδο εμφανούς ψυχρότητας.
Την εντύπωση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Πάτρα το καλοκαίρι, ως προσκεκλημένος της «Πελοποννήσου», ο Μιχάλης Μπεκίρης λάμπει δια της απουσίας του. Είναι πασίδηλο ότι το πράγμα έχει «στραβώσει».
Διόλου τυχαία, σχεδόν ταυτόχρονα, «παγώνει» και το σενάριο της καθόδου στις εκλογές του Φοίβου Μπεκίρη.
«Ο Φοίβος έχει αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις» λέει και ξαναλέει τώρα ο «πάτερ φαμίλιας» για να αιτιολογήσει το «φρένο» στην υποψηφιότητα του γιου του. Αλλιώς τα σχεδίαζε, αλλιώς τού βγαίνουν.
Και η επαναφορά;
Η επανεμφάνιση του Μιχάλη Μπεκίρη στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελευταία επίσκεψή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου, δίνει τώρα τροφή στα σενάρια για επανάκαμψη του στο πολιτικό προσκήνιο.
Η αναθέρμανση των σχέσεων τους είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, αλλά εκείνο που απομένει να φανεί είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή και εάν θα μεταφραστεί στην αξιοποίηση του Μιχάλη Μπεκίρη σε κάποια υψηλή πολιτική θέση στην περίπτωση που η  Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Όσο για τη φημολογία που κυκλοφόρησε περί πιθανής υποψηφιότητας του για τον Δήμο Πατρέων, εκτός του ότι διαψεύσθηκε από κομματικούς κύκλους, προς το παρόν τουλάχιστον δείχνει να στερείται βασιμότητας.
«Ο Μιχάλης δεν θέλει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική», λέει γνωστός του επιχειρηματίας, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προκαταλάβει πώς θα αντιδράσει εάν ηχήσουν στ’ αυτιά του οι σειρήνες της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.