Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Οι Τατσόπουλοι, οι Πανούτσοι


Στον Real fm o Καμπουράκης


Πηγή: liberal.gr -Του Δημήτρη Καμπουράκη
Μερικοί παλιοί νεοδημοκράτες μου θυμίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους όταν ακούνε για αξιολόγηση. Είναι όλοι τους υπέρ της αξιολόγησης γενικώς, αλλά διαφωνούν πάντα με οποιοδήποτε μοντέλο αξιολόγησης γίνει απόπειρα να εφαρμοστεί. Έτσι και κάποιοι «καθαρόαιμοι» νεοδημοκράτες: Είναι
θεωρητικώς υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος τους, αλλά διαφωνούν κατ’ ευθείαν με οποιοδήποτε πρόσωπο ενσαρκώσει αυτή την πολιτική.
Μόλις λοιπόν ακούσουν κάποιο καινούριο όνομα που θα στελεχώσει τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, αρχίζει ο πρώτος: «Ποιος; Αυτός; Μα αυτός ήταν ΠΑΣΟΚος.» Παίρνει την σκυτάλη ο δεύτερος: «Αμ ο άλλος; Αυτός ήταν Συριζαίος.» Και μετά αρχίζει το γαϊτανάκι: «Αυτός χτυπούσε κάποτε τον Καραμανλή» «Θυμάστε τι είχε ψηφίσει ο άλλος στην τάδε ψηφοφορία το 2008;» «Αμ ο τρίτος που ήταν με τον Σημίτη;» Παραλαμβάνουν στην συνέχεια οι ανώνυμοι φανατικοί του διαδικτύου και το πανηγύρι εξαπλώνεται, με την βοήθεια (βεβαίως βεβαίως) και των Συριζοτρολ που μπαίνουν στον ‘’διάλογο’’ παριστάνοντας τους χολωμένους ακραιφνείς Δεξιούς.
Κι όταν δεν έχουν να πουν κάτι συγκεκριμένο για την πολιτική προϊστορία κάποιου, αρχίζουν οι γενικές και αόριστες αντιρρήσεις: «Δηλαδή, αυτός θα μας σώσει;» «Και τι έχει να προσφέρει εκείνος;» Μετά αρχίζουν τα τοπικά παρατράγουδα: «Αφού τον θέλει ας τον βάλει, αλλά γιατί εδώ; Ας τον βάλει αλλού.» «Δηλαδή δεν υπήρχαν στον νομό μας άξιοι νεοδημοκράτες να βάλει και πήγε και μας έφερε αυτόν; Από πού κι ως που;» «Μα αφήνει απ’ έξω νεοδημοκράτες που έχουν τρεις και τέσσερις χιλιάδες σταυρούς για να βάλει αυτόν που δεν θα φέρει ούτε χίλιους;»
Με αφορμή την ανακοίνωση για Τατσόπουλο και Πανούτσο, άκουσα και διάβασα δεκάδες τέτοια σχόλια. Θα ακουστούν πολύ περισσότερα και χειρότερα με τις επόμενες ανακοινώσεις του Κυριάκου. Εγώ λοιπόν χωρίζω τους αντιρρησίες σε δυο κατηγορίες: Στους κακοπροαίρετους και στους καλοπροαίρετους. Κακοπροαίρετοι είναι αυτοί που, παρότι νεοδημοκράτες, για διάφορους λόγους εύχονται ή αγωνίζονται να μην κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος. Είτε διότι δεν χωνεύουν το Μητσοτακέικο, είτε διότι θέλουν να διεκδικήσει την αρχηγία κάποιος δικός τους μετά τον ηττημένο Κυριάκο. Σ’ αυτούς δεν υπάρχει κάτι να πω. Έχουν στρατηγική που την θεωρώ μη συμβατή με την σκέψη και τις επιδιώξεις μου.
Στους καλοπροαίρετους, που είναι και οι περισσότεροι, έχω να πω τα ακόλουθα: Πρώτον , η ΝΔ δεν θα κερδίσει τις εκλογές αν περιοριστεί μόνο στο παραδοσιακό δεξιό κοινό της και στα αντίστοιχα στελέχη που το εκφράζουν. Έχει απόλυτη ανάγκη την διεύρυνση προς το κέντρο. Αλλιώς θα ξαναβρεθεί στην αντιπολίτευση ή αν κερδίσει δεν θα προσεγγίσει ούτε κατά διάνοια τον στόχο της αυτοδυναμίας. Δεύτερον, αφού χρειάζεται επώνυμους του κέντρου, αυτοί θα έχουν κάποια πολιτική προϊστορία. Οι ανώνυμοι που τα περασμένα χρόνια δεν έχουν πει τίποτα επιλήψιμο για τη ΝΔ, δεν πρόκειται να φέρουν κεντρώο κόσμο στην κάλπη του κόμματος.
Εφόσον λοιπόν ο Κυριάκος θα πάει σε επώνυμους με μακροχρόνια πολιτική δράση σε πολιτικό χώρο που ήταν απέναντι στην ΝΔ, θα υπάρχουν στα ιστορικά κιτάπια και δηλώσεις τους και γραφτά τους και απόψεις τους ενάντια στο κόμμα που σήμερα εντάσσονται. Αυτό δεν ξεπερνιέται παρά μόνο με καλή πίστη κι απ’ τις δυο πλευρές. Αλλιώς αφήστε τους ανθρώπους να κάτσουν σπίτι τους. Παράλληλα όμως, η δράση κάποιων απέναντι στην λαίλαπα του Σύριζα δεν γίνεται να μην συνυπολογιστεί. Διότι εγώ γνωρίζω μπόλικους κεντρώους που στρατεύτηκαν στον αγώνα για απαλλαγή από τον Τσίπρα, την στιγμή που κάποιοι δεξιοί ήταν στρογγυλοκαθισμένοι και ανενεργοί περιμένοντας να έρθει η εξουσία για να την καρπωθούν δίχως κόπο ή κόστος.
Όσο γι αυτούς που αναρωτιούνται γιατί να αφήσει ο Μητσοτάκης έξω από τα ψηφοδέλτια του νεοδημοκράτες που «κουβαλούν» τρεις χιλιάδες σταυρούς για να βάλει κεντρώους που διαθέτουν χίλιους, αγνοούν (συνειδητά ή ασυνείδητα) δύο πράγματα: Πρώτον, την γενική επικοινωνιακή δύναμη που δίνει στην ΝΔ η προσχώρηση κεντρώων στις τάξεις της. Δεύτερο και βασικότερο, οι τρεις χιλιάδες προσωπικοί σταυροί του νεοδημοκράτη, έτσι κι αλλιώς θα ψηφίσουν ΝΔ. Αντιθέτως, οι χίλιες ψήφοι του κεντρώου είναι εντελώς καινούριες για την ΝΔ, άρα προστίθενται στην δύναμη της. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.