Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Μια αμπελιτσιά φύτεψε στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού η οικογένεια Μητσοτάκη (φωτογραφίες)

Μια αμπελιτσιά φύτεψε στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού η οικογένεια Μητσοτάκη [εικόνες]

Πηγή: iefimerida.gr.
Μία αμπελιτσιά στη μνήμη του πατέρα τους, φύτεψαν χθες στον κήπο της οικογένειας, στο Ακρωτήρι, τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Κατερίνα Μητσοτάκη και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Το γεγονός γνωστοποίησε τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,
στη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πατρική οικία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επί της οδού Ακρωτηρίου 28, που πλέον ονομάζεται οδός Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Σήμερα είχαμε τη μεγάλη χαρά, στον κήπο του σπιτιού μας να φυτέψουμε στη μνήμη του μία αμπελιτσιά. Το μοναδικό ενδημικό δέντρο της Κρήτης. Το κάναμε ως ελάχιστη αναγνώριση σ’ έναν άνθρωπο που έβαλε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας σε πρώτη προτεραιότητα. Αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, πριν αυτές αναγνωριστούν από τους πολλούς. Αλλά έτσι ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έβλεπε πολύ μακριά, ήταν μπροστά από την εποχή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


Υπενθυμίζεται ότι η αμπελιτσιά είναι το μοναδικό ενδημικό δέντρο του Κρήτης κι έχει ταυτίσει το όνομά της με ένα προϊόν – σήμα κατατεθέν της Κρήτης: την παραδοσιακή κατσούνα. Πρόκειται για ένα δέντρο που αγαπά το ορεινό κλίμα των Λευκών Ορέων, του οποίου ο πληθυσμός έχει, δυστυχώς, μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί υπό προστασία.

Σε δική της ανάρτηση η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει:




Λίγο αργότερα, ως τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό άνδρα στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας τμήματος της οδού Ακρωτηρίου σε οδό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, έξω από την πατρική οικία του εκλιπόντος, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του, παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του, βουλευτών, πρώην υπουργών και πρώην βουλευτών, δημάρχων, κομματικών στελεχών, εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων και πλήθους πολιτικών και προσωπικών φίλων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο πατέρας του «ήταν ένας άνθρωπος σεμνός, δεν αναζητούσε την αναγνώριση, του αρκούσε μια καλή κουβέντα των φίλων του κάθε φορά που κατέβαινε στα Χανιά και συναντούσε τους παλιούς συναγωνιστές του. Αυτή όμως η αναγνώριση θα τον ικανοποιούσε ιδιαίτερα, γιατί εδώ ήταν η γειτονιά του…», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ευχαριστώντας θερμά τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή στην οικογένειά του. «Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε περιληπτικά στη ζωή του πατέρα του, τονίζοντας ότι ήταν, ουσιαστικά, ένας μεγάλος δρόμος με πολλές ανηφόρες.
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον τρόπο του ήταν ο ίδιος ένας δρόμος. Και δρόμος σημαίνει να πατάς καλά στο έδαφος, να είσαι γειωμένος στην πραγματικότητα, να είσαι ρεαλιστής, να λες την αλήθεια. Δρόμος σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνεις τις κατηφόρες, αλλά να αντέχεις και στις ανηφόρες. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέρασε από πάρα πολλές ανηφόρες στη ζωή…», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Δρόμος, όμως, σημαίνει να μπορείς κυρίως να φτάνεις στον προορισμό σου. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφτασε στον προορισμό του. Όχι μόνο στον τελικό στόχο που είχε θέσει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά έφτασε κυρίως στον προορισμό της μεγάλης, της σχεδόν καθολικής αναγνώρισης του έργου του από φίλους, αλλά και από πολιτικούς αντιπάλους».


Με κολακευτικά λόγια για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μίλησαν τόσο ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, όσο και ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός στους χαιρετισμούς τους.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ριζίτικο τραγούδι από Ασηγωνιώτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.