Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά


«Διαχείριση κρίσης» στο Μαξίμου μετά τον «σκοτωμό» Κοτζιά-Καμμένου στο υπουργικό -Φωτογραφία: Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κρίσιμη σύσκεψη  βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαξίμου μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η επιτελική ομάδα του πρωθυπουργού συνεδριάζει εκτάκτως προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα γίνει η διαχείριση της κρίσης που πυροδότησε, η άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον υπ. Αμυνας Πάνο
Καμμένο, ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή την διαφοροποίηση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό.
Ο επικεφαλής ΑΝΕΛ φέρεται να επιμένει στην απόλυτη διαφωνία του αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Κοτζιά ότι με αυτή η στάση εκθέτει τη χώρα και όχι μόνο τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη πάντως στο Μαξίμου, δεν μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών.
«Σκοτωμός» στο υπουργικό: «Βλάπτεις την κυβέρνηση και τη χώρα»
Στην εκρηκτική συνεδρίαση που προηγήθηκε, πληροφορίες θέλουν τον υπ. Αμυνας, να επιτέθηκε στα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που το άσκησαν σοφδρή κριτική το προηγούμενο 48ωρο με αποτέλεσμα να χτυπήσει «κόκκινο» η αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Κοτζιά για το Μακεδονικό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διαμάχη των δυο αντρών έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα, με τον κ. Κοτζιά να κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο οτι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει προσωπικό πολιτικό παιχνίδι.
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό. Διεμήνυσε για μια ακόμη φορά ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας την χαράσσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο κ. Καμμένος είναι αναρμόδιος. «Με την συμπεριφορά σου εκθέτεις τον πρωθυπουργό και την χώρα» φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν και άλλοι υπουργοί που τοποθετήθηκαν με αυτόπτες μάρτυρες να καταλήγουν στο συμπέρασμα (μετά τα σημερινά) οτι η κόντρα πλέον είναι υπαρκτή και το πολιτικό πρόβλημα μείζον.
«Πυροσβεστικό» ρόλο στο επεισόδιο Κοτζιά-Καμμένου, ανέλαβε κατά πληροφορίες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και στα δύο κόμματα ενώ ξεκαθάρισε οτι ο ίδιος δεν θεωρεί οτι ο κ. Καμμένος είναι ο Έλληνας Σαλβίνι, δηλαδή ακροδεξιός εθνικιστής, όπως υποστήριξε προσφάτως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.
Αποστάσεις απο τις σχετικές δηλώσεις Φίλη φέρεται να πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να ρωτήσουν τον Ν. Κοτζιά τι ακριβώς συνέβη με τον κ. Καμμένο και ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε απλώς «δεν ξέρω» αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το λεκτικό επεισόδιο.
Πάντως, αμέσως μετά, οι ΑΝΕΛ μέσω πηγών παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση.«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με την ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση», ανέφεραν πηγές των ΑΝΕΛ, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα πρόσθεσαν ότι «η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει».
«Οχι» στο αίτημα ΝΔ για κοινή ενημέρωση από Καμμένο-Κοτζιά τηςεπιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσανατολίζονται στην απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ για από κοινού ενημέρωση των Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής αναφορικά με μείζονα εθνικά ζητήματα όπως το Σκοπιανό.
Ο λόγος είναι προφανής: Να αποφευχθεί μια εκ νέου αντιπαράθεση των δύο υπουργών εις επήκοον των μελών της επιτροπής της Βουλής και ως εκ τούτου να εκτεθεί περαιτέρω η κυβέρνηση.
Η δήλωση Καμμένου στην ΕΡΤ ότι εξέφρασε προσωπικές θέσεις για το plan B για το Σκοπιανό, φαίνεται ότι θα είναι και η δικαιολογία που θα επικαλεσθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, Κώστας Δουζίνας, προκειμένου να απορρίψει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.