Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Με φιλελεύθερη ατζέντα για ασφαλιστικό και οικονομία στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης


Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης 

Σε μητέρα των μαχών αναμένεται να αναδειχτεί το ασφαλιστικό σε αυτή τη ΔΕΘ καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του και να απαντήσει επιθετικά στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση προβάλλοντας με έμφαση την ανάγκη να ενισχυθεί ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας του συστήματος με τη δυνατότητα του
ατομικού κουμπαρά και την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στις επικουρικές συντάξεις.
Όπως τονίζουν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, χωρίς την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να σηκώνουν οι εργαζόμενοι το βάρος των συντάξεων. Κοινώς προβλέπουν, με βάση στοιχεία που διατείνονται ότι διαθέτουν, κατάρρευση του συστήματος και γι’ αυτό προτάσσουν την ανάγκη κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου. Κατά τις ίδιες πηγές το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται νέα κεφάλαια χρηματοδότησης για να αντέξει και γι’ αυτό στον πυρήνα της γαλάζιας πρότασης είναι η επέκταση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη μια νέα κυβέρνηση απαιτείται προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές και συμπληρώνουν ότι υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο από το 2003. Πρόκειται για τα περίφημα 15 επαγγελματικά ταμεία, τα οποία μπορούν να επεκταθούν και να γενικευτεί αυτό το μοντέλο, χωρίς να καταργείται ο πρώτος αναδιανεμητικός πυλώνας που θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους. Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζουν ότι με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη "όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνεις''.
Κατά τα άλλα, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και οι μειώσεις των φόρων με βάση προηγούμενες διακηρύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν στο τραπέζι και μάλλον οι δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ δεν θα κρύβουν κάποιο στοιχείο έκπληξης, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ατζέντας του το έχει εξαγγείλει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ζητούμενο, σύμφωνα πάντα τα στελέχη της ΝΔ, είναι η ικανότητα να εφαρμόσει κανείς τις προτάσεις του και από αυτό θα κριθεί. Είναι ένα ζήτημα άλλωστε που κατά καιρούς το έχει θέσει δημοσίως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τραπέζι κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για αναξιοπιστία όσο και για έλλειψη ικανότητας και πίστης να εφαρμόσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.