Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Βόζεμπεργκ: Η ΝΔ θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας

Tην πεποίθησή της ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναµίας στις επερχόµενες εθνικές εκλογές εκφράζει η ευρωβουλευτής της Ν.∆. Ελίζα Βόζεµπεργκ στα «Παραπολιτικά», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση την εποµένη
των εκλογών.

Για την «έξοδο» από τα Μνηµόνια και την αισιοδοξία της κυβέρνησης ανέφερε ότι για να τη συµµεριστεί κάποιος θα πρέπει να είναι πολιτικά αφελής ή οικονοµικά αναλφάβητος.

Μόλις λίγες ηµέρες µετά τη -λεγόµενη- έξοδο από τα Μνηµόνια, τι βλέπετε να αλλάζει για την Ελλάδα; Συµµερίζεστε την αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα για την επόµενη ηµέρα στη χώρα;

Στις 21 Αυγούστου απλώς έληξε µία τριετής σύµβαση. Πραγµατική έξοδος από τα Μνηµόνια θα σήµαινε αποδέσµευση από την εποπτεία και τα µέτρα λιτότητας και επαναφορά στην κανονικότητα, κάτι που προφανώς δεν συµβαίνει. Αντιθέτως, ξεκινά µία πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα µε αυστηρούς ελέγχους από τους θεσµούς ανά τρίµηνο, παύση της φθηνής χρηµατοδότησης, προβληµατική πρόσβαση στις αγορές, προνοµοθετηµένη µείωση συντάξεων και αφορολογήτου και διαρκή λιτότητα λόγω της δέσµευσης για ανέφικτα πλεονάσµατα έως το 2060. Πώς να αισιοδοξούµε, όταν οι οφειλές των ιδιωτών προς την Εφορία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, τα δάνεια των Ελλήνων πέρασαν στα χέρια ξένων funds, πάνω από ένα εκατοµµύριο οφειλέτες έχουν υποστεί κατάσχεση, µισό εκατοµµύριο εργαζόµενοι αµείβονται µε 300 ευρώ και η δηµόσια περιουσία έχει δεσµευθεί για 99 χρόνια; Για να συµµεριστεί κάποιος που ζει στην Ελλάδα την αισιοδοξία του πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι πολιτικά αφελής ή οικονοµικά αναλφάβητος! Η µοναδική πηγή αισιοδοξίας είναι το µεγάλο δηµοσκοπικό προβάδισµα της Ν.∆. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτελούν την τελευταία ελπίδα του ελληνικού λαού για να γυρίσουµε σελίδα και να πάµε, επιτέλους, την πατρίδα µας µπροστά!

Τι καινούργιο θα παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη φετινή ∆ΕΘ; Κρίνετε ότι είναι επαρκές το αφήγηµα της Ν.∆.;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει τους βασικούς άξονες ενός συγκεκριµένου και πλήρως κοστολογηµένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, µε έµφαση στις φοροελαφρύνσεις, στην πραγµατοποίηση των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων και στο νοικοκύρεµα του κράτους. Μόνον έτσι θα αλλάξει το κλίµα στην αγορά, θα προσελκύσουµε σοβαρές επενδύσεις και θα δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, προκειµένου να βρουν δουλειά οι µακροχρόνια άνεργοι και να σταµατήσει η φυγή των νέων µας στο εξωτερικό. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσει στη ∆ΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τρόπο αναλυτικό και επικαιροποιηµένο, µε στόχο την επανεκκίνηση της οικονοµίας, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη στροφή από την πολιτική των επιδοµάτων στην πολιτική των ευκαιριών. Το αφήγηµα της Ν.∆. ενόψει των εκλογών είναι επαρκές γιατί λέει την αλήθεια και ο πρόεδρός της είναι ένας υπεύθυνος και ειλικρινής πολιτικός, που δεν επιχειρεί να γίνει αρεστός µε λαϊκισµό, υποσχέσεις και παροχολογίες, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα κατά την τελευταία τριετία.

Πώς θεωρείτε ότι θα διαµορφωθούν οι συµµαχίες την εποµένη των εκλογών και µε ποιον πρόκειται να συγκυβερνήσει η Ν.∆., ειδικά αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναµίας;

Ολες ανεξαιρέτως οι δηµοσκοπήσεις δίνουν όχι µόνο µεγάλο, αλλά και διαρκώς αυξανόµενο προβάδισµα στη Ν.∆., κάτι που σηµαίνει ότι ο στόχος της αυτοδυναµίας είναι εφικτός. Οµως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ακόµη και στην περίπτωση αυτοδυναµίας θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση και τη συνεργασία µε πρόσωπα που ενστερνίζονται τις αρχές και τις ιδέες της Ν.∆. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τις συµµαχίες την εποµένη των εκλογών είναι πρόωρη, γιατί εξαρτάται από το ποια κόµµατα θα µπουν στη νέα Βουλή και από τον συσχετισµό των πολιτικών δυνάµεων που θα προκύψει µετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Η χρονιά που έρχεται είναι άκρως εκλογική, µε τουλάχιστον τέσσερις αναµετρήσεις. Θα είστε εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής ή σκέφτεστε κάτι άλλο;

Υστερα από τριάντα χρόνια µάχιµης δικηγορίας, στις ευρωεκλογές του 2014, που έγιναν για πρώτη φορά µε σταυρό προτίµησης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες µε τίµησαν µε την ψήφο τους και εκλέχθηκα ευρωβουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας. Εδώ και τέσσερα χρόνια εργάζοµαι σκληρά ώστε ο απολογισµός της δουλειάς µου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι θετικός για τη χώρα µου και για τη µεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Ν.∆. Προσωπική µου επιθυµία είναι να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα µου από τη θέση ευθύνης όπου βρίσκοµαι σήµερα, αυτό όµως εξαρτάται από το κόµµα µου και από τον ελληνικό λαό.

Ποιες είναι, κατά τη γνώµη σας, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου µετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αναβαθµιστεί σηµαντικά και πλέον συµµετέχει ενεργά ως συννοµοθέτης στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσµών γενικότερα, µε έµφαση στην καλύτερη µεταξύ τους συνεργασία, την αντιµετώπιση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειµένου τα προβλήµατα των Ευρωπαίων πολιτών να φθάνουν πιο γρήγορα στον πυρήνα λήψης των αποφάσεων και να αντιµετωπίζονται πιο αποτελεσµατικά. Η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσµών οφείλει να υπηρετεί την ακόµη µεγαλύτερη ενοποίηση και εµβάθυνση, ιδίως σε τοµείς στους οποίους οι κοινές πολιτικές είναι ακόµη ατελείς, ούτως ώστε η Ε.Ε. να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-µέλους. Την παραπάνω ανάγκη επιβεβαιώνουν οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν κατά τον χειρισµό φλεγόντων ζητηµάτων, µε πιο χαρακτηριστικά παραδείγµατα την οικονοµική κρίση και το Προσφυγικό. Στο σηµείο αυτό θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έµφαση στην ανάγκη τήρησης των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στην επιβολή οικονοµικών ή άλλων κυρώσεων εις βάρος των κρατών-µελών που δεν τις τηρούν. Τέλος, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, ας µην παραβλέπουµε τα προβλήµατα που µπορεί να δηµιουργήσει στην οµαλή λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου η ανησυχητική αύξηση ακραίων, ξενοφοβικών και ευρωσκεπτικιστικών φωνών, που µε όπλο τους τον λαϊκισµό προσβάλλουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και υψώνουν τείχη, απειλώντας τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 25/8/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.