Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η επίσκεψη Μητσοτάκη που «δείχνει» εκλογές και οι εκπλήξεις στη ΔΕΘ


Η επίσκεψη Μητσοτάκη που «δείχνει» εκλογές και οι εκπλήξεις στη ΔΕΘ

Πηγή: liberal.gr-Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Το τέλος των ολιγοήμερων διακοπών σηματοδοτεί η εβδομάδα που αρχίζει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει τις απαραίτητες εντολές και όπως και ο ίδιος έτσι και τα γαλάζια στελέχη θα βρίσκονται στα γραφεία τους το πρωί της Δευτέρας.
Στην Πειραιώς μπορεί ο χρόνος να μετρά
αντίστροφα για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παράλληλα όμως το κόμμα βρίσκεται και σε «κόκκινο» εκλογικό συναγερμό. Όπως έχει γράψει το liberal.gr μπορεί η ΝΔ να θεωρεί τον Μάιο του 2019 ως τον επικρατέστερο μήνα εκλογών, όμως ετοιμάζεται και για όλα τα ενδεχόμενα, μια και εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας διαθέτει πάντοτε το χαρτί του αιφνιδιασμού. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως στα χέρια του πρωθυπουργού υπάρχουν εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το φθινόπωρο.
Στο πλαίσιο λοιπόν της γαλάζιας εκλογικής ετοιμότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Παρασκευή και πριν ακόμα τελειώσει ο Αύγουστος θα επισκεφτεί την Ζάκυνθο, στην οποία είχε βρεθεί και το καλοκαίρι του 2016, ελάχιστους μήνες αφού ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ.
Η επίσκεψη αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο τυχαία δεν είναι, ειδικά στη χρονική συγκυρία που διανύουμε. Αποτυπώνει την μεγάλη σημασία που αποδίδει η Πειραιώς στις μονοεδρικές περιφέρειες, στοιχείο που ο κ.Μητσοτάκης είχε ο ίδιος διατυπώσει σε πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών.
Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που αποδίδει το γαλάζιο στρατόπεδο στις μονοεδρικές είναι το γεγονός πως την περασμένη άνοιξη ο αρμόδιος τομεάρχης Ιονίων Νήσων της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μαζί με την ΝΟΔΕ Ζακύνθου οργάνωσαν το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στο νησί, ενώ δύο μήνες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Λευκάδα.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζουν ψηλά τον εκλογικό πήχη αναφορικά με τις εφτά μονοεδρικές και εκτιμούν ότι μπορούν να επικρατήσουν σε όλες.  Στις περισσότερες πάντως από τις μονοεδρικές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ δεν ήταν μεγάλη, στοιχείο που αφήνει ανοιχτή κάθε πρόβλεψη. 
- Στα Γρεβενά  ΣΥΡΙΖΑ 34,64% ΝΔ  32,21%
- Στη Ζάκυνθο ΣΥΡΙΖΑ 36,05% ΝΔ 27,68%.
- Στην Ευρυτανία  η ΝΔ  επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 117 ψήφους διαφορά
- Στην Κεφαλονιά  ΣΥΡΙΖΑ 34,29%  ΝΔ  27,32%.
- Στη Λευκάδα ΝΔ  31,98%  ΣΥΡΙΖΑ 30,65%
- Στη Σάμο  ΣΥΡΙΖΑ 31,01% έναντι 22,98% της ΝΔ
- Στη Φωκίδα ο ΣΥΡΙΖΑ 32,98 έναντι 32,15 της ΝΔ με διαφορά μόλις 195 ψήφων.
Την ίδια ώρα ως ένα από τα δυνατά χαρτιά της ΝΔ αντιμετωπίζουν στην Πειραιώς την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια και πλέον είναι εδραιωμένη η πεποίθηση στα γαλάζια στελέχη πως το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προτείνουν συναντά ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση ανάμεσα στους πολίτες.
«Μείωση φορολογικών συντελεστών, θέσεις εργασίας αλλά και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας» αποτελεί το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ο κ.Μητσοτάκης θα βασίσει την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρουσία του στην ΔΕΘ θα επιμείνει στην:
- Μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20%
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
- Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.
- Μείωση φορολογίας με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% ,για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Επανεξέταση της φορολογικής κλίμακας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.
Ο κ.Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις θέσεις του και για το ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων:
- Ο πρώτο πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.
- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα.
- Ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ξεχωριστή θέση στα όσα δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ο ελληνικός τουρισμός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισημάνει ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο χαμηλό συντελεστή του 13% και θα τονίσει την πρόθεση του να μειώσει το ΦΠΑ συνολικά στο τουριστικό πακέτο στο 11%, ενώ θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους διανυκτέρευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις αποσκευές του στη ΔΕΘ και μία πλήρως κοστολογημένη δέσμη προτάσεων με επίκεντρο την ανακούφιση φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων.  Κεντρικός άξονας σε αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους θα έχουν δύο βασικοί άξονες.  Οι ρυθμίσεις για τα χρέη στο δημόσιο και στα ταμεία και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα: 
- Για τα χρέη στην εφορία , από την επεξεργασία που έχουν κάνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από  τα 100 δις ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονται στην Εφορία, το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης. Τα χρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε πτωχευμένες επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το σκεπτικό η ΝΔ προτείνει τις εξής ρυθμίσεις:
1) Με οδηγό τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, η ΝΔ προτείνει την  διαγραφή των «ανείσπρακτων οφειλών».
2) Όσες οφειλές χαρακτηριστούν «εισπράξιμες», θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση.
3) Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει και το σχέδιό του και για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Στόχος του θα είναι  η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και η αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Βάση του γαλάζιου σχεδίου θα είναι η περαιτέρω επικαιροποίηση του «στρατηγικού κακοπληρωτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.