Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Βαρβιτσιώτης για μεταναστευτικό: Η Κυβέρνηση διασύρει τη χώρα- Ερώτηση στη Βουλή για όσα αποκάλυψε το BBC

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τις εικόνες ντροπής που προέβαλε ρεπορτάζ του BBC για τη Μόρια Λέσβου, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Για πολλοστή φορά, το διεθνές κύρος της χώρας μας υφίσταται σοβαρότατο πλήγμα.

Για πολλοστή φορά, τα  διεθνή τηλεοπτικά μέσα μιλούν για "ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των διαφόρων φυλών μεταναστών" στους χώρους φιλοξενίας, για "δεκάχρονα παιδιά που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν" και  για "εικόνες ντροπής" που αντικρίζει όποιος διαβεί το κατώφλι του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας Λέσβου.

Οι ντροπιαστικές αυτές αναφορές προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των διεθνών προσβλητικών σχολίων και επικρίσεων προς τη χώρα μας. Και ο υπαίτιος αυτού του εθνικού εξευτελισμού είναι ένας: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια Κυβέρνηση που λαμβάνει γενναία χρηματοδότηση για το Μεταναστευτικό, όμως η ανικανότητά της να τη διαχειριστεί είναι παροιμιώδης.

Οι υπεύθυνοι για την τραγική αυτή κατάσταση οφείλουν να λογοδοτήσουν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και να εξηγήσουν τους λόγους που η χώρα μας συνεχίζει να διασύρεται σήμερα διεθνώς».
 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα
           
Θέμα: Αιτία διεθνούς εξευτελισμού για τη χώρα μας ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας Λέσβου

            Η κυβερνητική ανικανότητα στον τρόπο διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού διαμορφώνει, σήμερα, μια θλιβερή πραγματικότητα για τους περίπου 8.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας Λέσβου. Ο υπερπληθυσμός του κέντρου σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τα συχνά –αιματηρά- επεισόδια που έχουν σημειωθεί, αποτελούν τους κύριους λόγους που η εν λόγω δομή συγκεντρώνει τα πυρά του διεθνούς τύπου. 
            Αναλυτικότερα, το πρόσφατο ρεπορτάζ του διεθνούς καναλιού «BBC» αφηγείται την ιστορία ανήλικων προσφυγόπουλων που κινδυνέυουν να οδηγηθούν στην αυτοκτονία και μιλά για συνθήκες που μόνο με τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας μπορούν να συγκριθούν. Βέβαια, το «BBC» πήρε τη σκυτάλη από τα εκτενή ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» που έχει αναρωτηθεί σε παλαιότερο άρθρο του  για τον προορισμό των πακτωλών χρημάτων που έχουν διατεθεί στη χώρα μας και έχει χαρακτηρίσει, πιο πρόσφατα, τη Μόρια ως «φυλακή» με απάνθρωπες, μάλιστα, «συνθήκες κράτησης». Ως φυλακή και πιο συγκεκριμένα, ως το νέο «Γκουαντάναμο» αναφέρονται, όταν ερωτήθηκαν για το hot-spot οι διαμένοντες σ’ αυτό πρόσφυγες σε οδοιπορικό του διεθνούς ιστοτόπου «euronews.com».
            Επιπροσθέτως, η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου έχει αναφερθεί στη Μόρια, παραλληλίζοντας τη με «κόλαση» που εγγυάται «απελπιστικές συνθήκες εξαθλίωσης» για τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Σε πιο ελαφρές καταγγελίες για την κατάσταση στη Μόρια έχουν προχωρήσει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Deutsche Welle» και του «abcnews.com», χαρακτηρίζοντας τη ως «μη βιώσιμη» και ως «σπίτι των παγιδευμένων προσφύγων» αντίστοιχα. Τέλος, η εφημερίδα «New York Times» έχει παραθέσει τη δική της ζοφερή οπτική για το Μεταναστευτικό στη Μόρια και γενικά στη Λέσβο, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως «νησί της απελπισίας».
            Σε όλες αυτές τις καταγγελίες που εξευτελίζουν διεθνώς τη χώρα μας, η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει πειστικές απαντήσεις για το αν έχουν βάση ή όχι και ακόμη, δυστυχώς, δεν έχει λάβει δραστικά μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής εντός του συγκεκριμένου προσφυγικού καταυλισμού και κυρίως για την αποσυμφόρησή του.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο Υπουργός:
·         Ευσταθούν οι καταγγελίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας Λέσβου;
·         Ποια τα χρηματικά ποσά που έχουν δαπανηθεί για την βελτίωση των υποδομών του καταυλισμού και σε ποιες δράσεις έχουν διατεθεί;
·         Ποια τα χρηματικά ποσά που έχουν δαπανηθεί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων εντός του καταυλισμού και σε ποιες δράσεις έχουν διατεθεί;



Ημερομηνία ​                                                                             Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                                 
                                                                                                Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.