διαδικασία αναγνώρισης γλώσσας στον ΟΗΕ. Δεν ήταν διαδικασία αναγνώριση γλώσσας αυτό το 1977. Είναι ντροπή για υπουργό Εξωτερικών να βγάζει χθες tweet -σας το λέω μετά λόγου γνώσεως- που να λέει ότι από το 1977 η Μακεδονική γλώσσα τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ που παραμένει μέχρι σήμερα» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον RealFm 97,8, στην εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.
Η βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ έχει μόνο έξι επίσημες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, κινεζικά, ισπανικά, αραβικά, ρωσικά. Δεν υπάρχει άλλη επίσημη γλώσσα στον ΟΗΕ, είναι υποχρεωμένοι όλοι να χρησιμοποιούν μια από αυτές τις γλώσσες». «Εάν δε κατατεθεί έγγραφο σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, απορρίπτεται. Πώς τολμάει και αναφέρει τη φράση «επίσημες γλώσσες»; διερωτήθηκε. «Οι επίσημες γλώσσες είναι έξι. Ξέρετε σε τι αναφέρονται; Αναφέρονται σε ένα εγχειρίδιο ορολογίας, σε ένα λεξικό που υπόκειται σε αλλαγές τύπου wikipedia και έχουν μπει Έλληνες και έχουν βγάλει το Μακεδονική και έχουν μπει οι Σκοπιανοί και το έχουν βάλει. Ο κ. Κοτζιάς λέει ψέματα» συνέχισε η κ. Βούλτεψη.
«Πρόκειται για αυτό που λέγεται unter multiligual terminology database. Είναι μια βάση δεδομένων που ο ίδιος ο ΟΗΕ ονομάζει linguistic tool - γλωσσικό εργαλείο - με σκοπό να διευκολύνεται το έργο των εργαζομένων του ΟΗΕ. Όταν θα πάνε στον εμφύλιο των Σκοπίων οι κυανόκρανοι δεν θα κάτσουν να λύσουν εάν είναι η γλώσσα και εάν είναι το όνομα. Θέλουν να μπορούν να συνεννοηθούν σε όποια γλώσσα χρησιμοποιείται εκεί. Αυτή είναι η τεχνητή γλώσσα η Σλαβομακεδόνικη.
Το ίδιο εγχειρίδιο ορολογίας που χρησιμοποιείται, σας ξαναλέω ότι είναι ψεύτης ο κ. Κοτζιάς, χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ και γράφει στο λήμμα που το αναφέρει ότι η συμπερίληψη στοιχείων σε αυτή τη βάση δεδομένων δεν πρέπει να θεωρείται ως υιοθέτηση εκ μέρους του ΟΗΕ, οποιασδήποτε θέσης ή προγράμματος. Το λέει ξεκάθαρα, δεν υπάρχει αναγνώριση. Ο Κοτζιάς βγάζει χαρτιά με τις θέσεις των Σκοπιανών, διότι εδώ μιλάμε για ένα είδος Wikipedia που μπαίνεις και διορθώνεις. Πώς το ονομάζει επίσημη γλώσσα αφού αυτές είναι έξι; Δεν βλέπετε από μόνοι σας ότι λέει ψέματα; Σας ξαναλέω ότι αυτό είναι βάση δεδομένων για τους κυανόκρανους. Στον ΟΗΕ είναι 193 χώρες. Έχει μπει ποτέ στη διαδικασία αναγνώρισης γλωσσών; Απλώς δίνει εγχειρίδια για να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Η ορολογία δεν έχει να κάνει με αναγνώριση γλώσσας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.
«Εάν υπήρχε η αναγνώριση που λέει ο κ. Κοτζιάς, τότε γιατί όταν αποκαλύφθηκε έγγραφο του State Department το 2008 σε Κυριακάτικη εφημερίδα, το οποίο προέβλεπε ότι θα κατοχυρωνόταν σιωπηλά μια μακεδονική γλώσσα μέσω παραρτήματος σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που δεν υπόκειται σε θέση της Ελλάδας, διότι η Ελλάδα δεν είναι μέλος του Συμβουλίου. Εάν λοιπόν αυτό είχε λυθεί και είχε αναγνωριστεί γιατί το έγγραφο του State Department έψαχνε τρόπους για να την κατοχυρώσει; Μάλιστα όταν είχε δημιουργηθεί ένα θέμα και είχαν διαμαρτυρηθεί τα Σκόπια στον τότε ΓΓ του ΟΗΕ δεν είχε μιλήσει όταν επρόκειτο για αναγνώριση αλλά για κατονομασμό» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη «η κυβέρνηση έδωσε τη χώρα στο υπερταμείο και τώρα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει έδαφος. Η ιστορία πάει με πολύ αργά βήματα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας για να διαιωνίσει την εξουσία του και να πάρει το χρέος να κάνει αυτά πράγματα. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Αν έχει τα κότσια να ρωτήσει τον ελληνικό λαό και αν ο συνεταίρος του έχει τα άντερα ας τον ρίξει. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει μόνος του με μια συμφωνία. Εάν πέσει ο Ζάεφ τι γίνεται; Θα έχουμε δώσει τα πάντα, θα έρθουν οι επόμενοι και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι».
«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν σταματήσει. Δεν μπορούν να τα απαρνηθούν αυτά τα πράγματα. Στο παρελθόν συζητήσουμε γιατί θέλαμε να βρεθεί λύση. Ωστόσο σας θυμίζω ότι το θέμα των ονομασιών έχει ξαναέρθει. Είχε έρθει το 2004 και το 2005 όταν ο Νίμιτς είχε στείλει επιστολή που έλεγε ότι πρέπει να αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα και έθνος και να απαγορεύεται η χρήση του όρου Μακεδονία και από τις δύο χώρες. Τότε ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε πει την περίφημη φράση "τα έχω πάρει στο κρανίο". Τότε είχαμε επίσημα ότι αυτά δεν ικανοποιούν την Ελλάδα αλλά αποτελούν βάση για διάλογο. Σας θυμίζω ότι η Παμακεδονική Ένωση είχε ζητήσει άμεση απόρριψη και η κυβέρνηση το είχε δεχτεί. Επίσης το 2005 το υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει την πρόταση Νίμιτς. Το 2008 Καραμανλής και Μπακογιάννη βγήκαν και είπαν ότι η πρόταση Νίμιτς απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας. Εμείς ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτά που θέλει να δεχθεί τώρα ο Τσίπρας» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.