Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Κουμουτσάκος: Τα Σκόπια μπορεί να επιστρέψουν με νέα αιτήματα -Μετά τις καθυστερήσεις


Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 

Την εκτίμηση ότι μπορεί τα Σκόπια να επανέλθουν με νέα αιτήματα εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για την επίλυση του ονοματολογικού.
«Δεν ξέρω αν η αναμονή και οι καθυστερήσεις βοηθούν στο Σκοπιανό, μπορεί μετά από αυτό οι γείτονες να επιστρέψουν με νέα αιτήματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει συγκατάθεση στη συμφωνία, με βάση τα όσα γνωρίζει
μέχρι στιγμής, υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα για κάτι τόσο σημαντικό, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πολιτική νομιμοποίηση.
Το Σκοπιανό έχει ιδιαίτερη φόρτιση για τους Ελληνες, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε ότι δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν μετά τη συμφωνία. «Η κυβέρνηση διαίρεσε και δεν ένωσε με τη στάση της», τόνισε.
Είπε χαρακτηριστικά:
"Αν ο κ. Τσίπρας υπογράψει μια συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα θα διαπράξει ένα τεράστιο λάθος, από τη στιγμή που ο συγκυβερνήτης του δεν πείθεται από την πολιτική που ακολουθεί. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα νομιμοποίησης. Πώς μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα όταν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση του θα στηρίξει αυτό που θα υπογράψει.
Με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ως ΝΔ δεν μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεση μας.
Η ΝΔ αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με ευθύνη και υπευθυνότητα.
Ζητήσαμε από το ΥΠΕΞ να μας ενημερώσει αν οι πληροφορίες που έρχονταν από τα Σκόπια περί επικείμενης συμφωνίας και μετάβασης των πρωθυπουργών στις Πρέσπες είχαν περιεχόμενο και αρνήθηκαν να μας ενημερώσουν.
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το θέμα αυτό για να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιπολίτευση. Δεν το πέτυχε. Και είμαστε ενωμένοι και ισχυροί στο θέμα αυτό.
Θα είναι άσχημο ένα εθνικό θέμα να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας. Αλλά αν συμβεί όλη την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση"
Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι το προεκλογικό κλίμα δεν δικαιολογεί τις ενέργειες της χώρας και προειδοποίησε δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, καθώς η Αγκυρα έχει ξεκάθαρη στρατηγική αμφισβήτησης της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Είπε χαρακτηριστικά:
"Με την Τουρκία υπάρχει μια νέα περίοδος έντασης. Είναι σε μια προεκλογική περίοδο, αλλά δεν μπορούν όλα να δικαιολογηθούν λόγω αυτού. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δώσουμε άλλοθι στην Τουρκία για ενέργειες τις επειδή είναι σε προεκλογική περίοδο.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ. Ευθέως η Άγκυρα κατηγορεί τον κ. Τσίπρα και τον λέει ψεύτη και δεν υπάρχει μια κατηγορηματική αντίδραση της κυβέρνησης για  να κλείσει τι θέμα. Υπάρχουν δηλώσεις λοιδορίας του ΥΠΕΘΑ. Έχουμε τη σύλληψη των τριών Ελλήνων στρατιωτών. Έχουμε μια ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Έχουμε μια πορεία που γίνεται προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα της Αγίας Σοφιάς.
Πολλοί λένε ότι μετά τις εκλογές ο  Ερντογάν θα γίνει πιο ήπιος και διαλλακτικός. Δεν θα πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ακόμη και αν συμβεί αυτό θα γίνει σε επίπεδο ρητορείας. Όμως, η Τουρκία έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική αμφισβήτησης του καθεστώτος τόσο στο Αιγαίο όσο κα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι σίγουρο ότι η μάζα έντασης που έχει συσσωρευτεί θα αλλάξει πολύ δύσκολα. Η Ελλάδα χρειάζεται να βρίσκεται σε μια νηφάλια εγρήγορση"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.