Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Φως στη συμφωνία με τα Σκόπια πριν την μονογραφή της με ενημέρωση της Βουλής ζητά η ΝΔ.


Ραντεβού στα τυφλά με την ιστορία στο εθνικό ζήτημα των Σκοπίων έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες έχει υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας και απομένουν οι λεπτομέρειες η κυβέρνηση αποφεύγει την ενημέρωση.
Η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ έχουν ζητήσει ενημέρωση αλλά η κυβέρνηση αναμένει την
οριστική συμφωνία για να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τους αρχηγούς των κομμάτων τηλεφωνικώς, τα οποία κυριολεκτικά είναι στο σκοτάδι.
Γι’ αυτό και η εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Σπυράκη ζήτησε χωρίς περιστροφές η ενημέρωση να γίνει  δημόσια και εξαντλητικά στη Βουλή ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της συμφωνίας πριν από την μονογραφή της στις Πρέσπες από τον κ. Τσίπρα. 
Στην Πειραιώς θεωρούν, πως η συμφωνία είναι τουλάχιστον ετεροβαρής εφόσον ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιμένει να μιλά για κατοχυρωμένη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.  Όπως εξήγησε η κ. Σπυράκη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA o πρωθυπουργός σήμερα δεν νομιμοποιείται να υπογράψει συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, γιατί ο μικρός του εταίρος διατείνεται ότι δεν συμφωνεί με αυτό. Εμείς, επειδή ξέρουμε ότι αυτοί είναι ταυτισμένοι, αγκαλιά ως στο τέλος για την εξουσία, θέλουμε να έρθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ και να εξηγήσουν και τα κόμματα τις θέσεις τους. Είναι απαραίτητο ξέρετε να γνωρίζουν οι πολίτες, πριν γίνει η φιέστα των Πρεσπών, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η φιέστα. Διότι, εκ των πραγμάτων, η συμφωνία που θα υπογράψει ο κ. Τσίπρας θα είναι μια συμφωνία η οποία θα παράγει αποτελέσματα. Δεν λέω δεσμευτική, διότι δεσμευτική θα γίνει με την κύρωσή της από τη Βουλή. Λέω, όμως, ότι θα παράγει αποτελέσματα”.
Στη ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου στα γραφεία των ΑΝΕΛ και θεωρούν πως ο κυβερνητικός εταίρος θα οπισθοχωρήσει και θα δώσει χρονικό περιθώριο στον κ. Τσίπρα έως την κύρωση της συμφωνίας με το δημοψήφισμα στα Σκόπια και με το αιτιολογικό πως δεν θέλει να είναι η αφορμή να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι μπλοκάρει τη συμφωνία εκτιμώντας ότι θα απορριφθεί από τους γείτονες. “Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος μαζί θα πάνε ως το τέλος. Δεν έχουμε αμφιβολία. Θέλουμε, όμως, να μας το πουν και δημόσια. Να το πουν στους πολίτες, στη Βουλή.  Αν ο κ. Τσίπρας πάει ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στις Πρέσπες δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. Αν πάει αγκαζέ με τον κ. Καμμένο, να σταματήσει και το θέατρο” είπε η κ. Σπυράκη.
Η ΝΔ κατέστησε σαφές πως εάν δεν είναι erga omnes το νέο όνομα και δεν έχουν απαλειφθεί οι αλυτρωτικές αναφορές από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας δεν πρόκειται να συναινέσει. “ Οτιδήποτε περιλαμβάνει αλυτρωτισμό είτε στο Σύνταγμα είτε στη μορφή αυτής της συμφωνίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους.  Ο αλυτρωτισμός υπάρχει και στην προστασία των «μακεδόνων», όπως περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και υπάρχει -σύμφωνα με πληροφορίες- και στο σχέδιο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την εθνότητα και σε ό,τι αφορά και τη γλώσσα” διαμήνυσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.