Ντόρα Μπακογιάννη: “Το μειονέκτημα της νησιωτικότητας να το κάνουμε πλεονέκτημα”Πηγή: rodiaki.gr
 Στις Βρυξέλλες θα γίνει η παρουσίαση της πρότασης που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε χτες από τη Ρόδο, η Tομεάρχης Oικονομίας του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη.
Μάλιστα όπως τόνισε, αυτό θα γίνει πριν τις εκλογές ώστε μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, να ξεκινήσει τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων που θα βοηθήσουν τα νησιά να αναπτυχθούν, και κυρίως αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν και το
βάρος των προσφυγικών ροών.
Σημειώνεται ότι η πρώην υπουργός, βρέθηκε μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα, στο νησί μας παίρνοντας μέρος στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο επιμελητήριο Δωδεκανήσου για τον τουρισμό και την οικονομία.
Την κα Μπακογιάννη υποδέχθηκε χτες στην περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «αγαπημένη φίλη της Ρόδου που πάντα έρχεται στο νησί», και στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε σε παραγωγικές μονάδες του τόπου αλλά και στη συνάντησή της με φορείς στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που εγκαινιάζει η ΝΔ από τη Δωδεκάνησο.
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παύλος Μπακίρης, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει να κάνει πράξη τη δέσμευση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδιαλέγεται με τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και να νοιάζεται για τις ανάγκες της και με βάση το κοινό καλό, να διαμορφώνει το κυβερνητικό της πρόγραμμα.

Ντόρα Μπακογιάννη:  Η νησιωτική Ελλάδα  μπορεί να διεκδικήσει  πρόσθετους πόρους...
Στη συνέχεια, η κα Μπακογιάνη χαρακτήρισε εξαιρετικό το διήμερο που προηγήθηκε «γιατί αντλήσαμε ιδέες και προτάσεις και πάνω από όλα δύναμη, γιατί βρήκαμε ανθρώπους έτοιμους να πέσουν στη μάχη για μία άλλη Ελλάδα, για μία Ελλάδα δημιουργική που θα στέκεται όρθια που θα πετύχει το στοίχημα των πολιτών της» όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Είναι ωραίο να έρχεσαι στη Ρόδο, άλλωστε την αγαπάμε οικογενειακώς όπως και τη Δωδεκάνησο, αλλά ήταν μία ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρόταση της ΝΔ για τη νησιωτική Ελλάδα, που μέχρι τώρα ήταν μειονέκτημα. Στόχος μας είναι το μειονέκτημα αυτό να το κάνουμε προτέρημα. Η νησιωτική Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα νησιά και το οποίο θα καλύπτει όλο το εύρος των αναγκών της νησιωτικής χώρας».
Μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο, όπως είπε, έχει πρόσθετες δυνατότητες αλλά και ανάγκη για στήριξη. Όμως στάθηκε στα θέματα υγείας, λέγοντας  ότι η  εικόνα της υγείας είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτική, κατώτερη του μέσου όρου.  «Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στο νοσοκομείο Ρόδου και επίσης είναι αδιανόητο να έχουμε νησιά που να μην έχουν γιατρό. Είναι υποχρέωση του κράτους να παράσχει τις βασικές ανάγκες στον τομέα αυτό, όπως επίσης παιδεία και ασφάλεια.
Λυπάμαι που το λέω αλλά η κατάσταση στην υγεία που υπάρχει σήμερα στα Δωδεκάνησα είναι απαράδεκτη, και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα από το κεντρικό κράτος» είπε η κα Μπακογιάννη.
Μιλώντας για τις προτάσεις του κόμματος τόνισε ότι αυτές, θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά θέματα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε νησιού και θα παρουσιαστούν πριν τις εκλογές στις Βρυξέλλες «για να προετοιμάσουμε την κατάσταση ώστε μετά τις εκλογές να διεκδικήσουμε τους πόρους που είναι υπαρκτοί συνδυάζοντας και το προσφυγικό βάρος που σηκώνουν τα νησιά» όπως είπε ενώ έκανε γνωστό πως μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα προταθεί η κατασκευή του νέου περιφερειακού δρόμου που θα συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο. «Αναλάβαμε μία δέσμευση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο η κυβέρνηση το έχει παντελώς… πετσοκόψει. Από αυτό εμείς δεσμευθήκαμε για το έργο που αφορά τον περιφερειακό δρόμο που θα συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο» δήλωσε.
Επίσης, όπως τόνισε, η κα Μπακογιάννη η ΝΔ πιστεύει ότι θα φέρει νέες επενδύσεις και στόχος της είναι να υπάρξει ανάπτυξη και του πρωτογενούς τομέα, ώστε μαζί με τον τριτογενή να συνδυαστούν και να έχουν ποιοτικά αποτελέσματα, γιατί η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει σε ποιοτικό τουρισμό. «Χρειαζόμαστε μία άλλη κυβέρνηση, που θα εμπιστεύεται την παραγωγική Ελλάδα και θα τη στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις» κατέληξε.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης καλωσορίζει την Ντ. Μπακογιάννη στην Περιφέρεια
Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλεβάρης καλωσορίζει την Ντ. Μπακογιάννη στην Περιφέρεια
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε και τα εξής:
- Για το μεταφορικό ισοδύναμο: «Χρειάζεται κάποιας μορφής ισοδύναμο για να έχουμε κάποιας μορφής αποτέλεσμα. Με 50 εκατομμύρια όμως δε γίνεται δουλειά. Πρόκειται για προχειρότητα και πρόκειται για… Συριζέικες επιπολαιότητες και είμαι πολύ… ευγενική. Έχω πάρα πολλές φράσεις να χρησιμοποιήσω αλλά τις αποφεύγω αυτή τη στιγμή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Εδώ ο κόσμος υποφέρει πραγματικά. Ο επιχειρηματίας σήμερα πνίγεται, είτε με το φορολογικό καθεστώς που υπάρχει είτε με την αύξηση του ΦΠΑ . από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δε βγαίνουν, απολύουν και κλείνουν. Αυτό δεν είναι λογική ανάπτυξης και δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις ουσίας… φτάνει το ψέμα και η κοροϊδία.
Η ΝΔ είχε αρνηθεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη δέχτηκε. Εμείς δεν πιστεύουμε στην υψηλή φορολογία. Εκείνοι πιστεύουν και γι’ αυτό δέχθηκαν την αύξηση του ΦΠΑ, αυτό είναι λάθος. Είναι μία λανθασμένη πολιτική…
Εμείς θα ζητήσουμε πόρους για τη νησιωτική Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, ειδικά προγράμματα για τα νησιά. Εδώ πρέπει να μπει η Ευρώπη στη λογική ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα φυλάγονται από νησιώτες, οι οποίοι είναι σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».
- Για το τέλος διανυκτέρευσης: «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί, όπως επίσης και για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Η ΝΔ με το «καλημέρα σας» θα το κάνει και για να δοθεί το μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Εμείς θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, θα μειώσουμε το φόρο στην εστίαση στο 13%, αλλά θα γίνεται έλεγχος για την πληρωμή αυτού του φόρου».
- Για το προσφυγικό: «Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και ο τρόπος διαχείρισης είναι εξαιρετικά αποτυχημένος. Επί δύο χρόνια καλούμε την κυβέρνηση να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες. Οι τελευταίοι πρέπει να έχουν μία διαχείριση γρήγορη και επιστροφή στην Τουρκία. Η Ευρώπη έχει κονδύλια για τους πρόσφυγες, τα δίνει στην Ελλάδα, αλλά τα δίνει με κανόνες διαφάνειας που δεν μπορούν να παραβιάζονται».
- Για το Σκοπιανό: «Δεν έχουμε ιδέα τι έχει γίνει πραγματικά. Η ΝΔ ζήτησε ενημέρωση. Είναι ακραίως προσβλητικό να πληροφορούμαστε συμφωνίες από τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Περιμένουμε να ενημερωθεί η αντιπολίτευση και ο ελληνικός λαός για να πω τη γνώμη μου». Την κα Μπακογιάννη συνόδευαν στην περιφέρεια μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας, οι πρώην βουλευτές Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Υψηλάντης και Γιάννης Παππάς, καθώς και μέλη της ΝΟΔΕ, ενώ παρευρέθηκαν και οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης και Μαριέττα Παπαβασιλείου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χαρούλα Γιασιράνη, Δημήτρης Τσοπανάκης κ.α.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το ακροατήριο τις προτάσεις των Τομεαρχών της Ν.Δ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το ακροατήριο τις προτάσεις των Τομεαρχών της Ν.Δ.
Αρκετοί νέοι παρακολούθησαν τις ομιλίς της κ. Μπακογιάννη,  του κ. Σταϊκούρα και του κ. Κόνσολα
Αρκετοί νέοι παρακολούθησαν τις ομιλίς της κ. Μπακογιάννη, του κ. Σταϊκούρα και του κ. Κόνσολα
Από την εκδήλωση στο Επιμελητήριο το βράδυ της Τετάρτης
Από την εκδήλωση στο Επιμελητήριο το βράδυ της Τετάρτης