Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Από την Μέρκελ στον Νετανιάχου ο Μητσοτάκης, με «πρωθυπουργική» δυναμική

Από την Μέρκελ στον Νετανιάχου ο Μητσοτάκης, με «πρωθυπουργική» δυναμικήΠηγή: liberal.gr - Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Παλιός κοινοβουλευτικός έλεγε πριν από αρκετά χρόνια στους διαδρόμους της Βουλής πως ο Έλληνας επιλέγει ως πρωθυπουργό του τον πολιτικό εκείνον που πιστεύει πως μπορεί, μεταξύ των άλλων, να τον εκπροσωπήσει εκτός συνόρων με μεγάλη επάρκεια, τον πολιτικό εκείνον που αντιλαμβάνεται πως μπορεί να
κινηθεί με άνεση ανάμεσα στους σημαντικούς ξένους ηγέτες.
Το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προφανές ότι παίζει το χαρτί των διεθνών συμμαχιών της χώρας, επιδεικνύοντας μεγάλη κινητικότητα εκτός των συνόρων της χώρας.

Μία κινητικότητα, η οποία δεν είναι πάντα αποτέλεσμα δικών του πρωτοβουλιών, αλλά έρχεται ως απόρροια και της διεθνούς αποδοχής που έχει ως «εν αναμονή» πρωθυπουργός. Οι πόρτες πλέον ανοίγουν πιο γρήγορα και οι προσκλήσεις φτάνουν με μεγαλύτερη συχνότητα προς τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απόδειξη πως ο διεθνής παράγοντας αντιλαμβάνεται πως η σελίδα στην Ελλάδα ετοιμάζεται να γυρίσει.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί άλλωστε και μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, είχε επισκεφτεί για παράδειγμα την Γερμανία τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όλοι τότε ήθελαν να γνωρίσουν και να ακούσουν τις απόψεις του πολιτικού που φαινόταν κοντά στην εξουσία, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την εβδομάδα που μας πέρασε λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στο Μόναχο , όπου και συμμετείχε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η στόχευση της εκεί παρουσίας του ήταν σαφής.

Από την μία η αναγκαιότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους με «γενναίο» τρόπο και από την άλλη το μήνυμα ότι το αίσθημα των Ελλήνων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στη διαδικασία επίλυσης του σκοπιανού.

Τα οφέλη για τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν πολλά από το διήμερο στην Γερμανία. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι η απόφαση της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να επενδύσει πάνω του, ως το πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τον λαϊκισμό στην Ελλάδα, κάτι που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το «road trip» Μητσοτάκη όμως δεν σταματά στην βαυαρική πρωτεύουσα.

Το πρωί της Δευτέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το τετ α τετ αυτό θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω της σημαντικής αστάθειας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και εξαιτίας των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται στο τρίγωνο Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα, στο πεδίο των ερευνών του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου.

Η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στο Ισραήλ γίνεται σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της , βρισκόμενη στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι του 2016, μερικούς μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, έχοντας επαφές με ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ήταν τότε μάλιστα που ο πρόεδρος της ΝΔ είχε περάσει και στην Παλαιστίνη, για συνομιλίες με την εκεί ηγεσία.

«Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η πολιτική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι μια πολιτική η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν.

Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» και στο ετήσιο συνέδριο του Εβραϊκού Συμβουλίου Αμερικής το οποίο θα τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άλλωστε ήταν ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη χώρα, στις 18 Μαίου του 1992.

Είχε προηγηθεί η αναγνώρισή του κράτους του Ισραήλ, μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είχε ο ίδιος επισημάνει στη δήλωση που είχε κάνει κατά την επίσημη υποδοχή του.

Στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχαν υπογραφεί και οι πρώτες συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ισραηλινό ομόλογο του Γιτζάκ Σαμίρ, οι οποίες αποτέλεσαν την στέρεη βάση για την ανάπτυξη στενών διμερών σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ, στα χρόνια που ακολούθησαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.