Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν είναι υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής- Η δευτερολογία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κύριε Τσίπρα, σας άκουσα στο τέλος της ομιλίας σας να επαναλαμβάνετε αρκετές φορές το σύνθημα «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω» και σκέφτηκα ότι κάτι μου θυμίζει αυτό το σύνθημα. Και ανέτρεξα λίγο στη μνήμη μου. Είναι το σύνθημα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις εκλογές του 1993. Σας το λέω απλώς για να το γνωρίζετε, επειδή μπορεί οι επικοινωνιολόγοι σας να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και στην προεκλογική εκστρατεία, μην εκτεθείτε. Γιατί -όπως ξέρετε- για μας δυστυχώς αυτή ήταν μια εκλογή η οποία δεν πήγε πολύ καλά.

Λοιπόν, πάμε κύριε Τσίπρα στο ζήτημα του Ρουβίκωνα. Καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής, την οποία δέχθηκα  επώνυμα, από το επώνυμο ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα. Μπορώ να σας πω ότι, σε ό,τι με αφορά, μάλλον λάθος στόχο διάλεξαν. Διότι απειλές σε μένα και στη Νέα Δημοκρατία  δεν περνάνε. Αλλά το πρόβλημα -ξέρετε- δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μια οργάνωση στοχοποιεί με αυτό τον τρόπο ή με υπονοούμενα έναν πολιτικό αρχηγό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριε Τσίπρα, είναι ότι εσείς, σήμερα και τις προηγούμενες μέρες, δεν δώσατε την απαραίτητη σημασία στις υπόλοιπες αναρτήσεις τις οποίες έκανε ο Ρουβίκωνας σχετικά με τις επιθέσεις που έκανε στο ΣτΕ, με το τι έκανε στο Δήμο της Τήνου, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πρεσβείες στις οποίες επιτίθεται ανενόχλητος. Διαβάζω την ανάρτηση του κ. Καλαϊτζίδη για την επίθεση στο ΣτΕ, όπου λέει ότι «το ισόγειο του ΣτΕ, ισοπεδώθηκε, δώσαμε ένα μήνυμα σε όλα αυτά τα λαμόγια, δικαστές» κτλ. Πώς είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία να γίνονται ανεκτές τέτοιες αναρτήσεις, αλλά και τέτοιες πράξεις από την στιγμή που γνωρίζετε ποιοι τα κάνουν; Δεν κρύβονται. Επώνυμα τα λένε! Τι κάνετε ακριβώς για αυτό; Τι κάνει η Δικαιοσύνη -θα τολμούσα να ρωτήσω- αλλά τι κάνετε και εσείς; Έχετε ποτέ συλλάβει κάποιον από αυτούς τους κυρίους; Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχαν εισέλθει στη Βουλή, περίπου τους δώσαμε και τα περιπολικά  για να τους επιστρέψουμε πίσω από εκεί που ήρθαν. Άρα, το ζήτημα με τον Ρουβίκωνα, κύριε Τσίπρα, είναι πολύ ξεκάθαρο. Αυτό για το οποίο σας κατηγορώ είναι πολύ συγκεκριμένο. Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί. Και θα πρέπει να διαλέξετε, ποιόν από τους δύο τελικά θα προστατέψετε.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίσαμε ως Νέα Δημοκρατία την επίθεση, την οποία δέχτηκε ο Δήμαρχος  Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης. Και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω στην εθνική αντιπροσωπεία την πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνετε γεγονότα και δηλώσεις. Αναφερθήκατε στη δευτερολογία σας στο γεγονός ότι εμείς καταδικάσαμε την επίθεση χωρίς να πούμε ποιοι την προκάλεσαν, ότι πήραμε ίσες αποστάσεις. Σας διαβάζω λοιπόν τη δήλωση, την οποία κάναμε, πρώτοι εμείς, πριν τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα για την επίθεση στον κ. Μπουτάρη. Διαβάζω: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως». Αυτό είπαμε, κύριε Τσίπρα. Λοιπόν, ή δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας ή ψεύδεστε συνειδητά. Ελπίζω πραγματικά να είναι το πρώτο.

Ως προς την συστηματική προσπάθειά σας να ισχυριστείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποιου είδους ιδεολογική συγγένεια με τη Χ.Α., κοιτάξτε να δείτε: Εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για να μην ξεχνιόμαστε. Εσείς επιχειρήσατε μαζί με την Χρυσή Αυγή  να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Θυμάμαι ακόμα τη δήλωση του κ. Βούτση ότι είστε στους 197, διότι προσμετρούσατε την Χρυσή Αυγή στους υπολογισμούς σας. Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Τσίπρα, για κοιτάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Σας θυμίζω ότι συγκυβερνάτε με τον κ. Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θέλετε να μου πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα του μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου; Αυτό είναι; Επειδή κάθονται στο κέντρο, είναι και μετριοπαθείς; Ας σοβαρευτούμε λίγο. Δεν γνωριζόμαστε εδώ;   Κι αναρωτιέμαι μήπως κάτι δεν πάει καλά τελευταία, κ. Τσίπρα, στη συγκυβέρνηση; Διότι ο κ. Πάνος Καμμένος έχει να εμφανιστεί στην Ολομέλεια ένα δίμηνο. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται τελευταία να είναι εξαιρετικά πρόθυμος να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Το μόνο το οποίο σας ενώνει με τον κ. Καμμένο είναι ο εθνολαϊκισμός και η καρέκλα. Τίποτε άλλο. Ιδεολογική συγγένεια δεν έχετε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τοποθετούνται ξεκάθαρα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, αυτά περί εκλεκτικής συγγένειας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής να τα αφήσετε.

Τώρα, ως προς την αναφορά σας για τον κ. Ψωμιάδη, νομίζω ότι ρωτάτε λάθος άνθρωπο. Μάλλον την κυρία Γεννηματά πρέπει να ρωτήσετε. Διότι, εξ όσων γνωρίζω, ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ψωμιάδης. Λοιπόν, νομίζω ότι καταλαβαίνετε όλοι ότι μιλάμε για περιπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ταυτιστούν. Δεν ξέρω ποιον ψήφισε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχει κάνει και δήλωση. Δεν ανήκει ο κ. Ψωμιάδης στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου το έχει δηλώσει κι ο ίδιος.

Λοιπόν, για το Σκοπιανό. Τι κατάλαβα κ. Τσίπρα απ’ αυτά τα οποία είπατε. Μας είπατε ότι διαπραγματεύεστε. Μας είπατε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί, επιτέλους, φαίνεται να υιοθετούν αυτό το οποίο εμείς επιβάλαμε ουσιαστικά ως εθνική γραμμή. Όχι απλά το erga omnes, αλλά και την αλλαγή του Συντάγματος. Μόνο που, φοβάμαι ότι εδώ, είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Διότι το πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας του Ίλιντεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας. Και επειδή σας ρώτησα ευθέως αν απορρίψατε ή όχι τη συγκεκριμένη ονομασία και δεν απαντήσατε, εικάζω, ότι μπορείτε στην τριτολογία σας να πείτε ξεκάθαρα ότι “δεν συζητάμε το όνομα Δημοκρατία  της Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Πείτε το. Τουλάχιστον να αποσαφηνίσετε τι γίνεται με αυτό το θέμα. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι. Φαντάζομαι ότι ίσως γι’ αυτό επικοινώνησε μαζί σας και ο κ. Πενς και η κυρία Μέρκελ. Η εντύπωση την οποία δίνετε είναι ότι είναι κάτι το οποίο το είχατε συμφωνήσει ήδη και τώρα το ξανασκέφτεστε. Απαντήστε λοιπόν ρητά και ξεκάθαρα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας εάν το όνομα αυτό εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Και εν πάση περιπτώσει -όπως σας έχω ξαναπεί- προσέξτε λίγο όταν διαπραγματεύεστε. Κι όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας, και ειδικά βράδυ, τίποτα καλό δεν προκύπτει για τη χώρα από τέτοιες διαπραγματεύσεις. Αρκετή ζημιά έχετε κάνει στην οικονομία, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλη βλάβη και στα εθνικά ζητήματα.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της οικονομίας. Και να ξεκινήσω με αυτό το πολύ ωραίο διάγραμμα, με τον κ. Παπανδρέου σε μία σκάλα, τον κ. Παπαδήμο σε ένα πύραυλο, κάτι ραδιενεργά σύμβολα εδώ. Μόνο που τα μπλέξατε λίγο, γιατί μάλλον δώσατε το διάγραμμα χωρίς να δείτε τι δείχνει. Το διάγραμμα δείχνει ξεκάθαρα τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads από τη στιγμή που ανέλαβε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Δηλαδή κανονικά εδώ θα έπρεπε να προσθέσω ένα υποβρύχιο εγώ με τη λογική τη δική σας. Καλό είναι να κοιτάτε τι καταθέτετε στα πρακτικά διότι μπορεί να εκτεθείτε.
Αλλά μιας και μιλάμε για διαγράμματα και μεγάλος λόγος έγινε για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμφισβήτητα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, σας απέδειξα με πολύ συγκεκριμένα τεκμήρια ότι το δημόσιο χρέος κατά το Δ.Ν.Τ. εθεωρείτο βιώσιμο το 2014 και έπαψε να θεωρείται βιώσιμο το 2017. Δεν απαντήσατε σε αυτό. Αλλά όσο σημαντικό κι αν είναι το δημόσιο χρέος, άλλο τόσο σημαντικό για τους πολίτες είναι το ιδιωτικό χρέος κύριε Τσίπρα. Θα σας δείξω λοιπόν έναν πίνακα ακόμα, ο οποίος είναι χαρακτηριστικός του αποτελέσματος της δικής σας πολιτικής για τον μέσο Έλληνα. Τι δείχνει αυτός ο πίνακας; Είναι το ιδιωτικό χρέος. Είναι οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Το 2014, το άθροισμα των οφειλών των ιδιωτών στο Δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ήταν 85 δις. Το 2017 το νούμερο αυτό εκτινάχθηκε στα 132 δις. Και μετά αναλογίζεστε γιατί ζητάμε μείωση φόρων και μείωση εισφορών. Διότι έχετε οδηγήσει την οικονομία σε απόλυτη ασφυξία. Έχετε υπονομεύσει τα δημόσια έσοδα και έχετε υπονομεύσει και την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων. Διότι το άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι μη διαχειρίσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Εξ ου και 2.000.000 Έλληνες χρωστούν στην εφορία, πολλοί εκ των οποίων χρωστούν μικρά ποσά, τα οποία κι αυτά τα μικρά ποσά αδυνατούν είτε να αποπληρώσουν είτε να τα ρυθμίσουν.
Λοιπόν, να πω πάλι ποια είναι τα τρία παραμύθια, τα τρία νέα ψέματα, τα οποία επαναλάβατε και στη δευτερολογία σας. Βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Σας ρωτώ, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, ο μηχανισμός αυξημένης εποπτείας τον οποίο έχετε συμφωνήσει είναι ο ίδιος μηχανισμός με αυτόν τον οποίο χρησιμοποίησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος; Η απάντηση είναι όχι. Και θα κρατήσω αυτό το οποίο είπε η κυρία Γεννηματά και θα ήθελα να το διευκρινίσετε στην τριτολογία σας. Αναφερθήκατε στην προληπτική γραμμή. Καταρχάς είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητάει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε έχω ζητήσει προληπτική γραμμή. Ουδέποτε. Και να σταματήσετε να ψεύδεστε σε αυτή την αίθουσα. Ουδέποτε εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή στη συγκυρία τη σημερινή. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Αισθάνεστε άνετα, κύριε Τσίπρα, σήμερα με τα επιτόκια δανεισμού στο 4,5% να βγείτε στις αγορές και να καλύψετε τις δανειακές ανάγκες της χώρας; Θα μου πείτε αυξήθηκαν λίγο, λόγω Ιταλίας κι αυξήθηκαν παντού. Ναι, αλλά η διαφορά με τα επιτόκια, τα spreads δηλαδή, της Πορτογαλίας και της Κύπρου παραμένει η ίδια. Γιατί αν η πορεία της οικονομίας ήταν τόσο επιτυχημένη αυτά τα τρία χρόνια δεν συνέκλιναν τα επιτόκια; Και είπατε: τι διαφορετικό επιτέλους είχε η Ιρλανδία, η Κύπρος; Φαίνεται τι ήταν το διαφορετικό. Δεν είχαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το διαφορετικό το οποίο είχαν. Είχαν σοβαρές Κυβερνήσεις, που έκαναν τη δουλειά τους. Μόνο σε μας προέκυψε αυτό το ατύχημα.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος -θα το επαναλάβω γιατί αρνείστε συστηματικά να το σχολιάσετε- είναι ότι έχετε προνομοθετήσει μέτρα για το ’19 και το ’20. Περικοπές φόρων και μείωση αφορολόγητου. Αυτό δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα. Αυτό συνιστά στην ουσία το 4ο Μνημόνιο, το οποίο έχετε συμφωνήσει και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Εάν πραγματικά πιστεύετε σήμερα ότι υπάρχει καθαρή έξοδος, υπάρχει πολύ εύκολη λύση: Ελάτε να νομοθετήσετε λοιπόν στη Βουλή. Καταργήστε τις μειώσεις των συντάξεων, καταργήστε και τη μείωση του αφορολόγητου και πράγματι, τότε, θα είστε πιστευτός όταν θα μιλήσετε για καθαρή έξοδο. Μέχρι που να το κάνετε αυτό, προφανώς και δεν έχετε καμία πειστικότητα όταν ισχυρίζεστε ότι η έξοδος θα είναι καθαρή.
Το δεύτερο θέμα στο οποίο επιμένετε είναι ότι η οικονομία υπεραποδίδει. Σας το έχω ξαναπεί. Μην μπλέκετε τη δημοσιονομική υπεραπόδοση, που είναι αποτέλεσμα μιας βάναυσης φορολογικής επιδρομής με την απόδοση της οικονομίας. Η απόδοση της οικονομίας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι θλιβερός. Σας παρουσίασα τα στοιχεία για το ’15 και για το ’16 και για το ’17. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να είχε την ίδια πορεία με την πορεία της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Ο μόνος λόγος ήσασταν εσείς και το τι κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γι’ αυτό δεν είχαμε αυτή την πορεία. Εάν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι στη θεωρία του ελατηρίου, κ. Δραγασάκη, που είστε και οικονομολόγος. Θα πρέπει να δεχθείτε ότι όσο πιο βαθιά η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα εκτίναξης του ελατηρίου. Aυτό το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Κύπρο και από την Πορτογαλία ήταν το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, για το οποίο θα λογοδοτήσετε στις επόμενες εκλογές. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εξιλεωθήκατε μαγικά με το γεγονός ότι κάνατε εκλογές το Σεπτέμβριο. Δεν ξεχάστηκαν όλα αυτά. Οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου είναι η ουρά, είναι τα απόνερα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ανήκουν πια στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Το γεγονός ότι έχουμε ακόμα capital controls. Μιλάτε για επιχειρηματικότητα, μιλάτε για εξαγωγές, τη στιγμή που έχετε ακόμα capital controls. Όλα αυτά είναι τα απόνερα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
Tο τρίτο μεγάλο ψέμα σας είναι ότι η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο. Ότι εσείς, ως καλοί και συνεπείς αριστεροί, είστε πάνω απ’ όλα υπέρ των πιο αδύναμων. Πετσοκόψατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, αυξήσατε το Φ.Π.Α. που χτυπάει πιο πολύ τους πιο αδύναμους, τον Ειδικό Φόρο Ενεργειακών Προϊόντων, κόψατε το επίδομα θέρμανσης. Δεν μου λέτε, όλα αυτά τους πλούσιους χτυπάνε ή τους φτωχούς; Η πραγματικότητα είναι ότι οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι επί των ημερών σας. Μιλάτε -και εγώ είμαι διατεθειμένος να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε άλλη ευκαιρία- για το πλαίσιο με το οποίο πρέπει να διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός. Κι εγώ πιστεύω στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το έχω πει πολλές φορές. Αλλά αυτό δεν κρίνετε σκόπιμο να το επαναλάβετε σε αυτή την αίθουσα.

            Αναρωτιέμαι: Τη στιγμή που θα επιβάλετε μείωση του αφορολόγητου και θα φορολογήσετε για πρώτη φορά αυτούς οι οποίοι παίρνουνε 580 ή 600 ή 620 ευρώ, όσα μπορεί να πάει ο κατώτατος μισθός, θα είναι ωφελημένοι τελικά στο διαθέσιμο εισόδημα τους; Μπορεί να κερδίσουν 20 ευρώ από την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα τους πάρετε παραπάνω από έναν μισθό πίσω από την αύξηση της φορολογίας. Άρα, η πραγματικότητα κύριε Τσίπρα είναι ότι είστε εδώ, όχι για τους πιο αδύναμους, γιατί οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που επλήγησαν από τη πολιτική σας.
Και όταν επικαλείστε τα στοιχεία για την ανεργία προσέξτε λίγο και κοιτάξτε τα λίγο σε μεγαλύτερο βάθος. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι επιδοτούμενα προγράμματα πολλά εκ των οποίων δεν πληρώνονται καν. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι μερική απασχόληση, δουλειές οι οποίες δεν πληρώνουν καλά και το γνωρίζετε αυτό εσείς πρώτος και καλύτερος.
Κοιτάξτε, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Ναι, εμείς θέλουμε να συμμαζέψουμε το Κράτος και να μειώσουμε τη φορολογία. Εσείς θέλετε ένα πλαδαρό Κράτος και υψηλούς φόρους. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Αν θέλουμε να το προσδιορίσουμε ιδεολογικά, αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.
Μας εγκαλέσατε γιατί θέλουμε να συγκρατήσουμε τους αριθμούς των προσλήψεων. Μα εγώ δεν τάζω λαγούς με πετραχήλια. Εγώ ξέρω ότι, εάν δεν κάνουμε ένα πρόσθετο συμμάζεμα στο Κράτος δεν μπορούμε τόσο εύκολα να μειώσουμε τους φόρους. Αλλά τι προέχει για εμάς; Για εμάς προέχει η ανάπτυξη και η δημιουργία πλούτου. Άρα ναι είμαστε από δυο διαφορετικούς κόσμους σε αυτό. Μείνετε εσείς, λοιπόν, με αυτή τη φορολογία, μείνετε με το μεγάλο Κράτος, μείνετε με τα πελατειακά σας ρουσφέτια, μείνετε με τους ειδικούς γραμματείς που διορίζετε δήθεν αξιοκρατικά, αλλά στην πραγματικότητα τους υποδεικνύετε με φωτογραφικές προκηρύξεις. Αυτοί είστε. Είστε δηλαδή η μετενσάρκωση όλων των δεινών που στην ουσία έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009 και το 2010.

            Τελειώνω με κάτι το οποίο βρήκα ενδιαφέρον. Είπατε άλλο ένα ψέμα κ. Τσίπρα. Είπατε ότι εγώ ζητώ από τους επενδυτές να μην επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι ψέμα αυτό κ. Τσίπρα. Είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδος πάντα ζητώ από τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρω τι θα γίνει πολιτικά και μπορώ να τους εξασφαλίσω πολιτική σταθερότητα και ένα επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον καλό για τις επενδύσεις. Και τους λέω, αν θέλετε να έρθετε να επενδύσετε τώρα, προσβλέποντας, ναι, σε μια πολιτική αλλαγή. Αυτό λέω εγώ, αλλά εσείς που λέτε ότι τρομάζω τους επενδυτές, κύριε Τσίπρα, για να θυμηθούμε τι λέγατε ακριβώς εσείς το 2014; Αλέξης Τσίπρας: «Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ». Αφήνω στην άκρη το γεγονός του τι κάνατε στη συνέχεια. Δεν έχει καμία σημασία γιατί ήταν άλλη μια μνημειώδεις κωλοτούμπα. Τι λέγατε όμως τότε; «Και για αυτό, εμείς λέμε ότι αυτή την προοπτική θα την αποτρέψουμε», έλεγε το κ. Τσίπρας το Σεπτέμβριο. «Θα την αποτρέψουμε, και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρότασης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι απέναντι στον νόμο». Κύριε Τσίπρα ποιον κοροϊδεύετε; Δώστε το στον κ. Τσίπρα, να θυμάται τι είναι αυτά τα οποία έλεγε. Έτσι να του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη. Και κατηγορείτε εμάς, ότι τρομάζουμε τους επενδυτές;
Καλοδεχούμενοι, κ. Τσίπρα, είναι όλοι οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Και είναι καλοδεχούμενοι για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές του τόπου. Και επειδή πιστεύουμε και στη δυνατότητα μας, την επόμενη ημέρα, να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη, με κανόνες, με μια νέα και γενναία συμφωνία αλήθειας μεταξύ του επιχειρηματικού κεφαλαίου και της πολιτικής ηγεσίας. Εμείς θα διασφαλίσουμε χαμηλότερη φορολογία, καλύτερη ρευστότητα, ευκολότερες αδειοδοτήσεις, και οι εργοδότες θα φροντίζουν τους εργαζόμενους τους, θα τους δίνουν κίνητρα, θα προσέχουν το περιβάλλον, και θα επιδεικνύουν κοινωνική εταιρική ευθύνη. Αυτή είναι η συμφωνία αλήθειας που προτείνουμε στην επιχειρηματική κοινότητα την επόμενη μέρα. Ναι θα έρθουν να επενδύσουν την επόμενη ημέρα κ. Τσίπρα, και η Ελλάδα θα μπορέσει επιτέλους να δει τους ρυθμούς ανάπτυξης που εσείς αποδεδειγμένα αδυνατείτε να πετύχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.