Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Πρόταση σωτηρίας από τη ΝΔ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Στη μέγκενη 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσειςΠρόταση νόµου για τον εξωδικαστικό µηχανισµό, που, όπως υλοποιείται από την κυβέρνηση, αφήνει απέξω µεγάλο όγκο µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελµατιών, αναµένεται να καταθέσει µέσα στον Μάιο το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσµεύεται για µια «ριζική, τολµηρή, συνολική ρύθµιση του ιδιωτικού χρέους», την οποία θεωρεί «κοµβικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας, αλλά και τη
διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από τις 400.000 περίπου επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, µόνο οι 27.000 έχουν πραγµατοποιήσει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρµα µέχρι σήµερα. Από αυτές, οι 700 έχουν ολοκληρώσει την αίτηση και µόνο 23 έχουν περάσει όλα τα στάδια µε επιτυχία, ρυθµίζοντας τα χρέη τους µε δόσεις.

Σύµφωνα µε την Ν.∆., µία από τις παθογένειες του σηµερινού νόµου είναι οι γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, που, µεταξύ άλλων, απαιτούν την υποβολή, µαζί µε την αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό, 25 εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων. Επίσης, δεν ξεχωρίζει τις µικρές από τις µεγάλες επιχειρήσεις.

Η τρίτη αδυναµία είναι πως ο συγκεκριµένος µηχανισµός είναι εξωδικαστικός µόνο κατ’ όνοµα, αφού οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα σε δικαστική εµπλοκή, όπως επισηµαίνουν στελέχη της Ν.∆. «Εναν χρόνο µετά την ψήφισή του, ο νόµος έχει αποτύχει παταγωδώς», δήλωσε η τοµεάρχης Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη. «Πολύ δύσκολο τεστ και πραγµατικό µαρτύριο για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και τις επιχειρήσεις είναι η ένταξη στον εξωδικαστικό µηχανισµό», παραδέχθηκε και ο ειδικός γραµµατέας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρµούσης. 

ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

 Η πρόταση νόµου της Ν.∆. εντάσσεται στη γενικότερη έµφαση που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ζήτηµα του ιδιωτικού χρέους και της διαχείρισής του, το οποίο θεωρείται κρίσιµο, προκειµένου να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά. Βασίζεται σε τρεις άξονες: την ταχύτητα, την εµπιστοσύνη και το χαµηλό κόστος. Για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελµατίες, προβλέπεται µια ταχεία διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης. Τα στοιχεία για τις οφειλές κάθε επιχείρησης ή επαγγελµατία προς τις τράπεζες και το ∆ηµόσιο θα συγκεντρώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρµα και µε βάση αυτά θα προσδιορίζεται ο µεγαλύτερος πιστωτής (σε αξία).

Αυτός θα αναλαµβάνει να διαµορφώσει πρόταση ρύθµισης των οφειλών, µε δόσεις ή και «κούρεµα», η οποία θα τίθεται σε ψηφοφορία µεταξύ των πιστωτών. Εφόσον υιοθετείται από την πλειοψηφία, η ρύθµιση θα ισχύει χωρίς την ανάγκη επικύρωσης από δικαστήριο. Οπως επισηµαίνουν στη Ν.∆., η συγκεκριµένη διαδικασία είναι αρκετά πιο γρήγορη από την υφιστάµενη, καθώς απαιτεί µόνο λίγες εβδοµάδες προκειµένου να διαµορφωθεί πρόταση ρύθµισης των οφειλών και να πραγµατοποιηθεί η ψηφοφορία, διασφαλίζει τη συµµετοχή των σηµαντικότερων πιστωτών, χωρίς να επηρεάζει τους υπόλοιπους, όπως οι εργαζόµενοι και οι προµηθευτές, και είναι όντως εξωδικαστική, αφού δεν οδηγεί σε δικαστική εµπλοκή. 

Λύσεις

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΣΑΙΕΣ και µεγάλες επιχειρήσεις προβλέπεται µια ταχεία διαδικασία δικαστικής επίλυσης. Η εκάστοτε επιχείρηση θα υποβάλλει αίτηση για ρύθµιση των οφειλών της στο αρµόδιο δικαστήριο, στην οποία θα πρέπει να έχει συµφωνήσει τουλάχιστον το 50,1% των πιστωτών, µε βάση το συνολικό ύψος των απαιτήσεων. Εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το δικαστήριο θα εκδίδει την απόφαση για τη ρύθµιση των οφειλών της επιχείρησης, η οποία και θα είναι δεσµευτική για όλους τους πιστωτές (∆ηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία, τράπεζες). Παράλληλα, η επιχείρηση της οποίας τα χρέη ρυθµίζονται µε αυτή τη διαδικασία θα αναλαµβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει τους εργαζοµένους της σε 12 ισόποσες, άτοκες µηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, η Ν.∆. σχεδιάζει µια συνολική αναµόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας, µε στόχο να παρέχεται ουσιαστική «δεύτερη ευκαιρία» σε αυτούς που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης. Με τις αλλαγές που προτείνει η Ν.∆., ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται από τα χρέη του µέσα σε τρία χρόνια και όχι σε δέκα, όπως συµβαίνει σήµερα. Επιπλέον, οι αναδιαρθρώσεις των χρεών θα λειτουργούν υπέρ των επιχειρήσεων και των εργαζοµένων.

Για την προετοιµασία της πρότασης για το ιδιωτικό χρέος εργάζεται οµάδα επιστηµόνων και έµπειρων στελεχών του ιδιωτικού τοµέα, υπό τον συντονισµό του γραµµατέα Προγράµµατος της Ν.∆., Γιώργου Στεργίου, µε την ενεργό συµµετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και υπό την ευθύνη του αντιπροέδρου του κόµµατος Κωστή Χατζηδάκη. Βασικό ρόλο έχουν ο οικονοµολόγος και αναπληρωτής γραµµατέας Προγράµµατος, Μανώλης Γραφάκος, ο οικονοµολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης και η διεθνολόγος Αναστασία Πανοπούλου. Παράλληλα, εργάζεται οµάδα νοµικών, µεταξύ των οποίων οι δικηγόροι Πάνος Αλεξανδρής και Ολγα-Ειρήνη Παπαευαγγέλου. 


Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.