Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Τα 5+1 «αν» του Μητσοτάκη ενόψει εκλογών, τα δεξιά κομματίδια και η «καραμανλική» κολυμπήθρα



Τα 5+1 «αν» του Μητσοτάκη ενόψει εκλογών, τα δεξιά κομματίδια και η «καραμανλική» κολυμπήθραΠηγή: newpost.gr - Του Γιώργου Ευθυμίου
Το γάντι των εκλογών που πέταξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, συνοδεύτηκε, όχι τυχαία, από 5+1 «αν». Μιλώντας προς τους τομεάρχες του κόμματός του, αλλά απευθυνόμενος τόσο προς τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, όσο και προς τους πολίτες (η τοποθέτησή του μεταδίδονταν ζωντανά από την ΕΡΤ2), ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει στις κάλπες με τα εξής επιχειρήματα:
«Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν θεωρούν ότι
«μνημόνια τέλος», ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν αν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας την επαληθεύσουν στις κάλπες. Αν σέβονται όπως λένε το λαό, ας τον εμπιστευτούν. Κι αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ως προς το χρόνο των εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμά ότι όσο αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Ήδη χθες το Eurogroup διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι απαιτεί «αξιόπιστη μεταμνημονιακή εποπτεία» και έστειλε το θέμα της διευθέτησης του χρέους στις μεταμνημονιακές Καλένδες.
Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση Μοσκοβισί, ο οποίος μέχρι σήμερα προσέφερε τη μεγαλύτερη στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα: «Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εκτελούνται (on track)» δήλωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Με βάση την ίδια πληροφόρηση, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποφάσεις τους και πως όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Για αυτό και το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της ΝΔ προς τα στελέχη του είναι το εξής: «πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο και να αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι και πολιτικά και οργανωτικά. Δεν επιτρέπεται στο εξής καμία χαλάρωση». Ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφθεί το τριήμερο που ξεκινά από την ερχόμενη Παρασκευή, τη Θεσσαλονίκη και πόλεις της Θεσσαλίας και προς τα τέλη Μαΐου την Κέρκυρα.
Έπειτα από την πρόσκληση - πρόκληση που απεύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο Συντονιστής της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος με συνέντευξή του, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «φοβάται τις εκλογές». Η οδός Πειραιώς πάντως σχεδιάζει να προχωρήσει σε δυναμικά ανοίγματα, με στόχο την αυτοδυναμία.  

Ευσεβείς πόθοι και κομματίδια

Ενόψει εξελίξεων, στο χώρο πέριξ της δεξιάς έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα τα κομματίδια και οι συνήθως μονοπρόσωπες, «πολιτικές κινήσεις». Στόχος εκείνων που μετέχουν σε τέτοιες…πρωτοβουλίες είναι να «τσιμπήσουν» εκλογικά ότι μπορέσουν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό πρόσωπο, γύρω από το οποίο κινούνται όλα αυτά τα σχήματα είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος εκμεταλλευόμενος την επίδειξη «πατριωτισμού» που του επιτρέπει η θέση του υπουργού Άμυνας, θα επιχειρήσει να πετύχει την πολιτική επιβίωσή του, συσπειρώνοντας «συγγενείς», σκόρπιες πολιτικές προσπάθειες.
Ήδη το κατώφλι του υπουργείου Άμυνας, πέρασαν για να συναντηθούν μαζί του, με την αιτιολογία της ενημέρωσης για τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς, Φαήλος Κρανιδιώτης και η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μιλά επίσης με τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Ευάγγελο Αντώναρο. «Πολιτική πρωτοβουλία» είχαν παρουσιάσει πέρυσι το Μάρτιο, άλλοι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή: ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσαρτσιώνης.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τον «καραμανλισμό» ως «κολυμπήθρα» για να βαφτίσουν και να στηρίξουν τις πολιτικές κινήσεις τους, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραμανλής αρκετές φορές έχει κατακεραυνώσει δημόσια τις πρωτοβουλίες και τις δηλώσεις τους που στοχεύουν στη σημερινή ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης.
Ειδικά για τον κ. Αντώναρο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr, η επικοινωνία με την Παναγή Κυριακού έχει κοπεί εδώ και καιρό και ο ίδιος συνεχίζει να εκφράζει προσωπικές απόψεις, που επ’ ουδενί απηχούν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.  Μάλιστα, την ώρα που τα όσα λέει χρησιμοποιούνται συχνά, είτε από το Μέγαρο Μαξίμου είτε από φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση ΜΜΕ για να πλήξουν τη ΝΔ, πηγές από το γραφείο του κ. Καραμανλή ξεκαθάριζαν στην ιστοσελίδα μας, πως ο κ. Αντώναρος ακολουθεί προσωπικό δρόμο και δεν συναντάται πλέον με τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.