Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Πυκνώνουν και στη Βέροια οι φήμες για «κόμμα Σαββίδη» - Ο Ιβάν στην υπηρεσία του Αλέξη, προκειμένου να βάλουν τρικλοποδιά στη ΝΔ!!!

Ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι "βαποράκι" του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να το αμφισβητήσει.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλέποντας ότι δεν μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, επιδιώκουν τουλάχιστον να το μειώσουν. Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας Σαββίδης, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος - όχι βέβαια χωρίς ανταλλάγματα- να δημιουργήσει ένα κόμμα στα δεξιά της ΝΔ προκειμένου να περιορίσει τη
δύναμή της.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας veriotis.gr, από το οποίο παραθέτουμε απόσπασμα:
"Ολοένα και πιο πολύ ακούγεται στην πολιτική πιάτσα της Βέροιας, το σενάριο που θέλει τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη να σκέφτεται να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή. Μάλιστα, στα παραπολιτικά πηγαδάκια της Ημαθίας, κάποιοι εμφανίζονται σίγουροι για την κάθοδό του προς τις εθνικές εκλογές και δεν διστάζουν να δηλώσουν πως αν το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα πάρει σάρκα και οστά, τότε είναι διατεθειμένοι να κατέβουν ως υποψήφιοι Βουλευτές Ημαθίας.

Όπως διαβάζουμε στο to10.gr: Είναι σαφές ότι ο ΠΑΟΚ για την Βόρεια Ελλάδα και τον Ποντιακό Ελληνισμό δεν είναι απλώς ένα σημείο αναφοράς, αλλά και το υποκατάστατο της πολιτικής έκφρασης ενός αιτήματος. Καλώς ή κακώς η αίσθηση ότι το «κράτος των Αθηνών» δεν φροντίζει όσο πρέπει τη Βόρεια Ελλάδα και τους Ποντίους είναι διάχυτη, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου αρκετοί άνθρωποι είδαν την οικονομική και κοινωνική τους θέση να υποβαθμίζεται. Αυτό μπλέκεται με μια ιδιαίτερη ταυτότητα που συνδυάζει την διεκδίκηση του πατριωτισμού, την αναφορά στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία και την ανάγκη αντίστασης σε υποτιθέμενες απειλές για τα εθνικά συμφέροντα.

Τέτοιες ταυτότητες, σε παραλλαγές, συναντάς σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όμως στη Βέροια ειδικά η ταυτότητα αυτή είναι πολύ πιο έντονη, αφορά κατεξοχήν λαϊκό κόσμο και έχει και δύο παραδοσιακούς μηχανισμούς που μπορούσαν να την μετατρέψουν και σε πολιτική δύναμη, ικανή να επηρεάζει συσχετισμούς κομμάτων και εκλογές βουλευτών: Την εκκλησία και τον ΠΑΟΚ.

Ταυτόχρονα, αυτές οι ταυτότητες είναι και οι ιδανικές για όποιον θέλει να οραματίζεται μια «κεντροδεξιά» ή ακόμη και αυστηρή δεξιά με «λαϊκή βάση». Μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται γερή και αυτόνομη τοπική βάση και ένα δυναμικό που να μην το μοιράζεται με άλλο φορέα. Ο «λαός του ΠΑΟΚ» είναι ιδανική αφετηρία για μια τέτοια προσπάθεια.

Ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται να τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά. Μπορεί κάποτε να είπε ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική, εφόσον κατά τη γνώμη του ο βουλευτής πρέπει να ξέρει τουλάχιστον ελληνικά, όμως τη μοιραία Κυριακή στην Τούμπα δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν ότι στους οπαδούς του ΠΑΟΚ μίλησε ελληνικά. Και η διαβόητη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» πέρσι, εκεί όπου μίλησε αρνητικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι ο Τσίπρας τού θυμίζει τον Πούτιν, ήταν ένα σαφές πολιτικό διάβημα. Άλλωστε, είναι από τα χαρακτηριστικά κείμενα όπου κανείς βλέπει να αντανακλάται και η ιδιαίτερη ιδεολογία του, ένα μίγμα νεοφιλελευθερισμού, συντηρητισμού, Ορθοδοξίας και αναφοράς στους Ποντίους. Σε αυτή τη συνέντευξη μάλιστα υποστήριξε ότι έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς βουλευτές.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε ανύποπτη στιγμή και χωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Σαββίδη, ο ποινικολόγος Μπάμπης Αποστολίδης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχε πει κάτι που στην Αθήνα πέρασε απαρατήρητο, αλλά είχε τη σημασία του: «Πιστεύω ότι θα ιδρύσει αρχικά έναν πολιτικό φορέα και αμέσως μετά ένα νέο πολιτικό κόμμα, γιατί είναι πολιτικός και δεν του έχει φύγει ποτέ από το μυαλό η ιδέα να πολιτευθεί, όπως είχε κάνει στη Βουλή της Δούμας της Ρωσίας»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.