Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τι παιχνίδι παίζει ο Τσίπρας με την ονομασία των Σκοπίων; Η ΝΔ τον καλεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του, μιας και στο Βελιγράδι αναγνώρισε το δικαίωμα των Σκοπιανών να υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδου




Σκόπια: Ετοιμοι να βγάλουν τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και να μετονομάσουν το αεροδρόμιο
Επειδή σήμερα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διαφοράς για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία - όπως ξέρετε - βρίσκεται στον Ο.Η.Ε. Η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε
που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και  το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes.

Καλούμε, σήμερα, τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους Έλληνες και ειδικά στους Μακεδόνες τι ακριβώς εννοεί με την δήλωσή του που θα σας διαβάσω.

«Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα.  Αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Aν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και, ταυτόχρονα, αποδεκτεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες».

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με αυτή την φράση ότι «αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Το θέμα αποκάυψε η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ η οποία επισημαίνει: "

 «Αποψίς μας είναι πάντως ότι η διατύπωσις Τσίπρα είναι προβληματική. Την στιγμή που οι Σκοπιανοί δέχονται ότι είναι Σλάβοι εκείνος ισχυρίζεται πώς είναι και αυτοί απόγονοι Μακεδόνων».


 Η εφημερίδα θυμίζει τις δηλώσεις Γκλιγκόρωφ το 1992 που παραδεχόταν ότι οι Σκοπιανοί είναι σλάβοι και την υιοθέτησή τους από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.