«Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του Σταύρου
Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη» ανέφερε στην αρχή της
ομιλίας του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του
προϋπολογισμού του 2018, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση και σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως μας είπε ή εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής» συνέχισε ο
αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και προσέθεσε: «Αυτό συνέβη. Εσείς που είπατε τον Ιανουάριο ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ένα μήνα νωρίτερα εργαλοποιήσατε την προεδρική εκλογή, ευτελίζοντας το Σύνταγμα. Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε το πιο σκληρό μνημόνιο. Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και την δεύτερη ως μνημονιακοί. Την πρώτη φορά μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Την δεύτερη το κόστος θα το μετράμε για πολλά χρόνια. Η ανάπτυξη καθυστερεί».
Επισήμανε ακόμη: «Εκτός αν ο κ. Βούτσης με την αποστροφή του εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Κάποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, γιατί γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή των δικών τους λαϊκιστών. Πως το είπατε κ. Βούτση; "Χρήσιμοι ηλίθιοι"».
«Αποτύχατε σε όλα»
«Αποτύχατε παντού και σε όλα. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» συνέχισε και, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».
«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο λαός σας έχει ακριβοπληρώσει και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει τον λογαριασμό. Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακολούθως, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Επαναλαμβάνετε τρεις ανυπόστατους συλλογισμούς: ότι δήθεν η οικονομία αποδίδει, βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχει η πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Η οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, καθώς νομοθετήσατε μέτρα έως το 2020, δεσμευτήκατε για 3,5% πλεονάσματα έως το 2022 και αυστηρή επιτήρηση για μετά».
«Οι οικονομικά ασθενέστεροι φτωχοποιούνται»
«Ποιους πλήττει η πολιτική σας;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας που φτωχοποιούνται. Διαλύετε συνειδητά την μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας. Επικαλείται την απόδοση πλεονάσματος. Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η οικονομία έχει σήμερα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Υπεραπόδοση σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά η χώρα πάει χειρότερα από τις δικές σας αρχικές προβλέψεις. Υπερφορολόγηση υπάρχει, όπως υπάρχει λιτότητα και πλεόνασμα κοινωνικής αδικίας».
«Το 2017 προβλέπετε ότι θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη... Για άλλη μια φορά πέσατε έξω. Ο στόχος του 2017 για ρυθμό ανάπτυξης, που είναι το σημαντικότερο μέγεθος, ήταν 2,7% και αναμένεται να κλείσει στο 1,3%, άντε 1,5%. Δηλαδή, στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. Κάθε δύο μήνες αναθεωρούσατε τους στόχους προς τα κάτω, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αναθεωρούνταν οι στόχοι προς τα πάνω».
Σημείωσε ακόμη: «Για το ΔΝΤ αποτελούμε αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη, γιατί επί των ημερών σας δεν αξιοποιήθηκαν χαμηλές τιμές και ρευστότητα. Την χάσαμε την συγκυρία. Αυτό δεν λέγετε υπεραπόδοση, αλλά πλήρης αποτυχία, που έχει την δική σας υπογραφή. Ο στόχος για τις επενδύσεις ήταν 9,1% και είμαστε στο 5,1%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά έξι δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. Εσείς σε μεγαλύτερο διάστημα τις αυξήσατε, αν και έχετε πάρει πέντε δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. 4,2 εκατ. συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία. Ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του. Οι μισές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».
«Εξίσου στρεβλό είναι το κυβερνητικό αφήγημα για το υπερπλεόνασμα. Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να εξηγήσει, γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που ζητούν οι πιστωτές; Γιατί σε συνθήκες ύφεσης πρέπει να αφαιρούμε πόρους από την πραγματική οικονομία; Μια εξήγηση υπάρχει γι' αυτή την συνειδητή επιλογή παραγωγής μεγάλων πλεονασμάτων: τα θέλετε, για να έρθετε να μοιράσετε κάποια επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Παίρνετε από την μια τσέπη δέκα και επιστρέφετε στην άλλη ένα» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ανάμεσα στα άλλα ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε σε έσοδα από μείωση ανεργίας. Ψέμα. Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια είναι ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται μερικής. Το 60%, δηλαδή έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας, είναι μερικής απασχόλησης. Φέρνει αυτό νέα έσοδα; Φαντάζομαι ξέρετε ότι δύο εργαζόμενοι των 350 ευρώ εισφέρουν όσο ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ. Γι' αυτό μειώνεται η ανεργία, αλλά δεν αυξάνονται τα έσοδα από τις εισφορές» σημείωσε επίσης.
«Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες»
Και προσέθεσε: «Ακόμα ένα ψέμα είναι ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε λόγω περιορισμού διαφθοράς. Δεν είναι έτσι, γιατί οι επιδόσεις στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι ανύπαρκτες. Προεκλογικά υποσχεθήκατε έσοδα τρία δισ. ευρώ και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μήνες. Εσείς που ενδιαφέρεστε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, που έχουν τους σέρβερ στην Μάλτα και δίνουν ό,τι προαιρούνται, θα κάνετε τίποτα ή μήπως τα τελευταία χρόνια απέκτησαν ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;».
«Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες, όταν άνοιγαν τα κανάλια τους. Κατανοώ την νευρικότητά σας. Ξέρετε ότι σε λίγους μήνες δεν θα είστε βουλευτές, αλλά έως τότε συμπεριφερθείτε με σεβασμό στο Κοινοβούλιο» είπε στο σημείο αυτό, απαντώντας στις αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ: «Τα έσοδα από τους φόρους, άμεσους και έμμεσους, μειώνονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 25% λιγότερα εισοδήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει αυξημένη φοροδιαφυγή, παρά την αυξημένη ηλεκτρονική συναλλαγή λόγω capital controls. Η φοροδιαφυγή αυξάνει συνεχώς. Πώς προέκυψε λοιπόν το υπερπλεόνασμα; Όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά από την ανελέητη φοροεπιδρομή κατά πάντων. Από τις κατασχέσεις σε 1.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις, με άλλους 700.000 πολίτες να είναι στην ζώνη κινδύνου από την σκόπιμη καθυστέρηση απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων, από την μείωση επικουρικών δαπανών και φυσικά από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών που είχατε προϋπολογίσει, αλλά δεν υλοποιήσατε -και σας το επισήμανε ο κ. Κοστέλο».
«Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα» προσέθεσε. «Τα μικροεπιδόματα που δίνετε δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Πάμε στον δεύτερο ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση έχει βάλει την χώρα σε 4ο μνημόνιο, με δέσμευση μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων έως το 2022. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε;».
Τσίπρας: «Εσείς με ποιον είστε, κύριε Μητσοτάκη;» - Μητσοτάκης: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι, εσείς δυστυχώς δεν είστε»
«Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κύριε Τσίπρα, όταν βγήκαν από τα μνημόνια, είχαν το ίδιο δεσμευτικό πλαίσιο; Ψήφισαν και αυτές οι χώρες εκ των προτέρων μέτρα για μετά την λήξη του προγράμματος; Όχι. Ψήφισαν υψηλά πλεονάσματα έως το 2060; Όχι. Υπάρχουν σε αυτές τις χώρες capital controls; Όχι. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί, μόνο όταν κάνουμε αυτό που έκανε η Κυπρος και η Ιρλανδία, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα. Στην Ευρώπη το έχουν τούμπανο και στελέχη της Κομισιόν το βαφτίζουν νέο μνημόνιο "υβριδικό". Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το καθεστώς της χώρας θα είναι το ίδιο με τις άλλες χώρες. Ο Βίζερ άλλα λέει» σημείωσε.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Εσείς με ποιον είστε, κύριε Μητσοτάκη;». Και απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι. Εσείς δυστυχώς δεν είστε».
Και συνέχισε: «Θυμίζω κύριε Τσίπρα -το είπε και η κυρία Γεννηματά, αλλά αξίζει να το επαναλάβω. Τι είπατε πριν από ένα χρόνο: "Τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα φέρει άρση τραπεζικών κεφαλαίων". Έκτοτε επανειλημμένα τονίζετε πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά εξαιτίας σας το χάσαμε το QE. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπραγματεύεστε: τα δίνετε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα. Τώρα μας είπατε ότι δεν είναι σημαντική η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Τώρα φταίω εγώ αν σας πω "ψεύτη"; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο "κωλοτούμπας", που έχετε πατεντάρει;».
Είπε ακόμη ο αρχηγός της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Έχετε επισκεφθεί την Πορτογαλία αρκετές φορές. Τι σκέφτεστε, όταν βλέπετε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό με αυτές τις επιδόσεις. Να σας θυμίσω τι έγινε από το 2014 και μετά; Η Πορτογαλία πρόσθεσε στο ΑΕΠ 11%. Η Ελλάδα επί των ημερών σας 0%. Αυτή είναι η σύγκριση με την Πορτογαλία. Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup μας είπε ορθά κοφτά ότι πρώτα θα τελειώσει το πρόγραμμα και μετά θα γίνει η συζήτηση για χρέος. Το πρόβλημά σας δεν είναι η ιδεολογία σας. Αμφιβάλλω αν έχετε κάποια ιδεολογία. Σας το θυμίζουν κάποιοι παλιοί συνοδοιπόροι σας, όπως ο κ. Λαφαζάνης και η κυρία Κωνσταντοπούλου».
«Τι σας είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου» συνέχισε, «που εσείς την κάνατε πρόεδρο της Βουλής; Λέει η Κωνσταντοπούλου ότι είστε εγκληματική κυβέρνηση, που ταυτίζει την Αριστερά με την ρεμούλα και την διαφθορά. Το πρόβλημά σας είναι ο αφόρητος κυνισμός σας, τα ατελείωτα ψέματά σας, η βαθιά σας ανηθικότητα. Αυτά είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας και δεν αλλάζουν, δεν μασκαρεύονται».
«Πίσω από το "Greece come back", όπως το είπατε, κρύβονται ωρολογιακές βόμβες, που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει, όπως η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και την ΔΕΗ. Η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, που έχουμε πέσει έξι θέσεις στην σχετική λίστα. Σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει. Χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν. Το Ελληνικό, Κασσιόπη, Αφάντου στη Ρόδο έχουν κολλήσει. Μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποεπενδύουν. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες. Όσες επενδύσεις έγιναν, δρομολογήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε. Από ιδεοληψία ή ανικανότητα; Μου είναι παντελώς αδιάφορο, το αποτέλεσμα μετρά».
«Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία από τους πλειστηριασμούς»
«Το τρίτο ζήτημα: λέτε ότι έχετε στην πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Επιβάλλατε 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε δύο φορές το αφορολόγητο, όταν ο Τσακαλώτος απειλούσε να παραιτηθεί. Καταργείτε το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν οι δικαιούχοι και τα ποσά εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιδόματος θέρμανσης. Έχετε πρόσθετα μέτρα δύο δισ. ευρώ. 150.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν περικοπές. 2.000.000 Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και κάθε κίνητρο να ζητούν αποδείξεις. Τρία εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν την έκπτωση. Μειώνετε τη φαρμακευτική δαπάνη. Ποιους πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων ήταν 1,15 το 2014 και σήμερα 1,33. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος ενεργειακών προϊόντων, στα τσιγάρα, στην κινητή τηλεφωνία και τα χειρότερα είναι μπροστά. Η μείωση συντάξεων του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Το τέταρτο μνημόνιο, το δικό σας, είναι μπροστά σας. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα κάνετε εσείς, που φωνάζατε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Λέτε ψέματα, όταν λέγατε ότι προστατεύεται η κατοικία των 300.000. Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία. Καταργήσατε την διάταξη που προστάτευε την πρώτη κατοικία έως 200.000 ευρώ. Όλα τα άλλα είναι ντροπή να τα λέτε μπροστά στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους λόγω των δικών σας πολιτικών. Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι απροστάτευτοι. Αποκαλύψτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα» υπογράμμισε.
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας»
Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας. Την ίδια ώρα που εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια να εμφυσήσετε μίσος και μισαλλοδοξία και δημιουργείτε νέα ολιγαρχία σε κρίσιμους τομείς, ώστε να συνδιαλέγεστε μαζί της, γονατίζετε τους Έλληνες στους φόρους, πετσοκόβετε τις συντάξεις. Μοιράζετε επιδόματα, ενώ τα έχετε υφαρπάξει από τις τσέπες των πολιτών, για να χτίσετε το πελατειακό σας κράτος».
Και συνέχισε: «Έχετε μια νέα βιομηχανία γραμματειών για να βολέψετε τους δικούς σας ανθρώπους. Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Αυξήσατε τις οργανικές θέσεις κατά 3.000. Αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων κατά 22%. Όλοι αυτοί είναι όμηροι των υποσχέσεών σας για μονιμοποίηση, κόντρα στο Σύνταγμα και τις δυνατότητες της οικονομίας. Το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος ήταν απαραίτητο; Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: αυτό το έκτρωμα δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε. Ούτε θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις σε συμβασιούχους για να κερδίσω μερικές χιλιάδες ψήφων. Αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της Μεταπολίτευσης και με αυτούς που επαγγέλλονται το νέο και υιοθετούν τις πιο παλιές λογικές. Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης, με αποφασισμένη ηγεσία που θα το υλοποιήσει χωρίς επιφυλάξεις και παραινέσεις απ' έξω».
«Το σχέδιό μας είναι έτοιμο. Στηρίζεται σε δύο άξονες:
- Απελευθέρωση δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της υπερφορολογίας, ώστε, με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και με αντιγραφειοκρατικό κράτος να απελευθερώσουμε την ανάπτυξη. Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, συγκρατώντας τις δαπάνες και το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία. Μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο. Ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις. Για να αναδιανείμεις πλούτο, πρέπει κάποιος να τον παράξει.
- Διάχυση μερίσματος σε όλη την κοινωνία. Υγεία, Παιδεία Κοινωνική πρόνοια και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με επέκταση εισοδήματος αλληλεγγύης. Πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην φτώχεια δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα, αλλά οι σταθερές δουλειές. Αυτές έρχονται με έκρηξη επενδύσεων. Οι επενδύσεις θα έρθουν μόνο με μείωση της φορολογίας. Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, αποκατάσταση ρευστότητας, εξασφάλιση πραγματικής ασφάλειας δικαίου για όλους τους Έλληνες και ξένους επενδυτές».
«Αυτές τις δεσμεύσεις ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε πράξη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σημείωσε, τέλος: «Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη σε σπιράλ θυμού και απογοήτευσης. Από τον Τσίπρα δεν περιμένω κάτι. Το βάρος της ευθύνης μεταφέρεται στους δικούς μας ώμους. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε την δυνατότητα και κυρίως έχουμε την ευθύνη να ενώσουμε την Ελλάδα από ψεύτικους διχασμούς. Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες: οι πατριώτες και οι γερμανοτσολιάδες, οι καλοί και οι κακοί. Η Ελλάδα είναι μία και δεν θα βγούμε από την κρίση, αν δεν ενώσουμε την κοινωνία. Αν βρούμε την αυτοπεποίθηση να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
«Σε λίγο θα ανεβείτε στο βήμα, κύριε Τσίπρα, για να μας πείτε ότι φέτος θα κάνετε όσα έως τώρα δεν μπορέτατε ή δεν θέλατε. Θα μας μιλήσετε για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Κανείς δεν θα σας πιστέψει. Ίσως κανείς να μην σας ακούσει. Θα κάνετε κάτι οικείο. Θα μας επιτεθείτε, χαρακτηρίζοντάς μας διαπλεκόμενους, πορφυρογέννητους. Όμως, αυτή η παράταξη, που με τόση ευκολία απαξιώνετε, έχει αποδείξει ότι έχει ρίζες στην κοινωνία, διότι έχει ταξικό πρόσημο και είναι λαϊκό. Έχει την δυνατότητα να μαθαίνει από τα λάθη της και να αλλάζει. Είμαι υπερήφανος που είμαι αρχηγός της. Όταν έρθει η ώρα, θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος. Η έξοδός σας από την εξουσία με την βροντερή ετυμηγορία του λαού. Όταν βρεθείτε πολλοί λιγότεροι στα έδρανα αντιπολίτευσης και χωρίς την συγκολλητική ουσία της εξουσίας, εκεί να δούμε εσείς τι θα κάνετε. Η ΝΔ συνεχίζει τον δικό της αγώνα, ώστε το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό που έχουμε σήμερα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση και σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως μας είπε ή εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής» συνέχισε ο
αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και προσέθεσε: «Αυτό συνέβη. Εσείς που είπατε τον Ιανουάριο ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ένα μήνα νωρίτερα εργαλοποιήσατε την προεδρική εκλογή, ευτελίζοντας το Σύνταγμα. Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη, για να έρθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε το πιο σκληρό μνημόνιο. Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και την δεύτερη ως μνημονιακοί. Την πρώτη φορά μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Την δεύτερη το κόστος θα το μετράμε για πολλά χρόνια. Η ανάπτυξη καθυστερεί».
Επισήμανε ακόμη: «Εκτός αν ο κ. Βούτσης με την αποστροφή του εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Κάποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, γιατί γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή των δικών τους λαϊκιστών. Πως το είπατε κ. Βούτση; "Χρήσιμοι ηλίθιοι"».
«Αποτύχατε σε όλα»
«Αποτύχατε παντού και σε όλα. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» συνέχισε και, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς».
«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο λαός σας έχει ακριβοπληρώσει και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει τον λογαριασμό. Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακολούθως, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Επαναλαμβάνετε τρεις ανυπόστατους συλλογισμούς: ότι δήθεν η οικονομία αποδίδει, βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχει η πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Η οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, καθώς νομοθετήσατε μέτρα έως το 2020, δεσμευτήκατε για 3,5% πλεονάσματα έως το 2022 και αυστηρή επιτήρηση για μετά».
«Οι οικονομικά ασθενέστεροι φτωχοποιούνται»
«Ποιους πλήττει η πολιτική σας;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας που φτωχοποιούνται. Διαλύετε συνειδητά την μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας. Επικαλείται την απόδοση πλεονάσματος. Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η οικονομία έχει σήμερα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Υπεραπόδοση σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά η χώρα πάει χειρότερα από τις δικές σας αρχικές προβλέψεις. Υπερφορολόγηση υπάρχει, όπως υπάρχει λιτότητα και πλεόνασμα κοινωνικής αδικίας».
«Το 2017 προβλέπετε ότι θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη... Για άλλη μια φορά πέσατε έξω. Ο στόχος του 2017 για ρυθμό ανάπτυξης, που είναι το σημαντικότερο μέγεθος, ήταν 2,7% και αναμένεται να κλείσει στο 1,3%, άντε 1,5%. Δηλαδή, στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. Κάθε δύο μήνες αναθεωρούσατε τους στόχους προς τα κάτω, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αναθεωρούνταν οι στόχοι προς τα πάνω».
Σημείωσε ακόμη: «Για το ΔΝΤ αποτελούμε αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη, γιατί επί των ημερών σας δεν αξιοποιήθηκαν χαμηλές τιμές και ρευστότητα. Την χάσαμε την συγκυρία. Αυτό δεν λέγετε υπεραπόδοση, αλλά πλήρης αποτυχία, που έχει την δική σας υπογραφή. Ο στόχος για τις επενδύσεις ήταν 9,1% και είμαστε στο 5,1%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά έξι δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. Εσείς σε μεγαλύτερο διάστημα τις αυξήσατε, αν και έχετε πάρει πέντε δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. 4,2 εκατ. συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία. Ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του. Οι μισές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».
«Εξίσου στρεβλό είναι το κυβερνητικό αφήγημα για το υπερπλεόνασμα. Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να εξηγήσει, γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που ζητούν οι πιστωτές; Γιατί σε συνθήκες ύφεσης πρέπει να αφαιρούμε πόρους από την πραγματική οικονομία; Μια εξήγηση υπάρχει γι' αυτή την συνειδητή επιλογή παραγωγής μεγάλων πλεονασμάτων: τα θέλετε, για να έρθετε να μοιράσετε κάποια επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Παίρνετε από την μια τσέπη δέκα και επιστρέφετε στην άλλη ένα» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ανάμεσα στα άλλα ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε σε έσοδα από μείωση ανεργίας. Ψέμα. Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια είναι ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται μερικής. Το 60%, δηλαδή έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας, είναι μερικής απασχόλησης. Φέρνει αυτό νέα έσοδα; Φαντάζομαι ξέρετε ότι δύο εργαζόμενοι των 350 ευρώ εισφέρουν όσο ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ. Γι' αυτό μειώνεται η ανεργία, αλλά δεν αυξάνονται τα έσοδα από τις εισφορές» σημείωσε επίσης.
«Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες»
Και προσέθεσε: «Ακόμα ένα ψέμα είναι ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε λόγω περιορισμού διαφθοράς. Δεν είναι έτσι, γιατί οι επιδόσεις στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι ανύπαρκτες. Προεκλογικά υποσχεθήκατε έσοδα τρία δισ. ευρώ και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μήνες. Εσείς που ενδιαφέρεστε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, που έχουν τους σέρβερ στην Μάλτα και δίνουν ό,τι προαιρούνται, θα κάνετε τίποτα ή μήπως τα τελευταία χρόνια απέκτησαν ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;».
«Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες, όταν άνοιγαν τα κανάλια τους. Κατανοώ την νευρικότητά σας. Ξέρετε ότι σε λίγους μήνες δεν θα είστε βουλευτές, αλλά έως τότε συμπεριφερθείτε με σεβασμό στο Κοινοβούλιο» είπε στο σημείο αυτό, απαντώντας στις αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ: «Τα έσοδα από τους φόρους, άμεσους και έμμεσους, μειώνονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 25% λιγότερα εισοδήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει αυξημένη φοροδιαφυγή, παρά την αυξημένη ηλεκτρονική συναλλαγή λόγω capital controls. Η φοροδιαφυγή αυξάνει συνεχώς. Πώς προέκυψε λοιπόν το υπερπλεόνασμα; Όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά από την ανελέητη φοροεπιδρομή κατά πάντων. Από τις κατασχέσεις σε 1.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις, με άλλους 700.000 πολίτες να είναι στην ζώνη κινδύνου από την σκόπιμη καθυστέρηση απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων, από την μείωση επικουρικών δαπανών και φυσικά από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών που είχατε προϋπολογίσει, αλλά δεν υλοποιήσατε -και σας το επισήμανε ο κ. Κοστέλο».
«Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα» προσέθεσε. «Τα μικροεπιδόματα που δίνετε δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Πάμε στον δεύτερο ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση έχει βάλει την χώρα σε 4ο μνημόνιο, με δέσμευση μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων έως το 2022. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε;».
Τσίπρας: «Εσείς με ποιον είστε, κύριε Μητσοτάκη;» - Μητσοτάκης: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι, εσείς δυστυχώς δεν είστε»
«Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κύριε Τσίπρα, όταν βγήκαν από τα μνημόνια, είχαν το ίδιο δεσμευτικό πλαίσιο; Ψήφισαν και αυτές οι χώρες εκ των προτέρων μέτρα για μετά την λήξη του προγράμματος; Όχι. Ψήφισαν υψηλά πλεονάσματα έως το 2060; Όχι. Υπάρχουν σε αυτές τις χώρες capital controls; Όχι. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί, μόνο όταν κάνουμε αυτό που έκανε η Κυπρος και η Ιρλανδία, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα. Στην Ευρώπη το έχουν τούμπανο και στελέχη της Κομισιόν το βαφτίζουν νέο μνημόνιο "υβριδικό". Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το καθεστώς της χώρας θα είναι το ίδιο με τις άλλες χώρες. Ο Βίζερ άλλα λέει» σημείωσε.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Εσείς με ποιον είστε, κύριε Μητσοτάκη;». Και απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Εγώ με την Ελλάδα είμαι. Εσείς δυστυχώς δεν είστε».
Και συνέχισε: «Θυμίζω κύριε Τσίπρα -το είπε και η κυρία Γεννηματά, αλλά αξίζει να το επαναλάβω. Τι είπατε πριν από ένα χρόνο: "Τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα φέρει άρση τραπεζικών κεφαλαίων". Έκτοτε επανειλημμένα τονίζετε πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά εξαιτίας σας το χάσαμε το QE. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπραγματεύεστε: τα δίνετε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα. Τώρα μας είπατε ότι δεν είναι σημαντική η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Τώρα φταίω εγώ αν σας πω "ψεύτη"; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο "κωλοτούμπας", που έχετε πατεντάρει;».
Είπε ακόμη ο αρχηγός της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Έχετε επισκεφθεί την Πορτογαλία αρκετές φορές. Τι σκέφτεστε, όταν βλέπετε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό με αυτές τις επιδόσεις. Να σας θυμίσω τι έγινε από το 2014 και μετά; Η Πορτογαλία πρόσθεσε στο ΑΕΠ 11%. Η Ελλάδα επί των ημερών σας 0%. Αυτή είναι η σύγκριση με την Πορτογαλία. Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup μας είπε ορθά κοφτά ότι πρώτα θα τελειώσει το πρόγραμμα και μετά θα γίνει η συζήτηση για χρέος. Το πρόβλημά σας δεν είναι η ιδεολογία σας. Αμφιβάλλω αν έχετε κάποια ιδεολογία. Σας το θυμίζουν κάποιοι παλιοί συνοδοιπόροι σας, όπως ο κ. Λαφαζάνης και η κυρία Κωνσταντοπούλου».
«Τι σας είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου» συνέχισε, «που εσείς την κάνατε πρόεδρο της Βουλής; Λέει η Κωνσταντοπούλου ότι είστε εγκληματική κυβέρνηση, που ταυτίζει την Αριστερά με την ρεμούλα και την διαφθορά. Το πρόβλημά σας είναι ο αφόρητος κυνισμός σας, τα ατελείωτα ψέματά σας, η βαθιά σας ανηθικότητα. Αυτά είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας και δεν αλλάζουν, δεν μασκαρεύονται».
«Πίσω από το "Greece come back", όπως το είπατε, κρύβονται ωρολογιακές βόμβες, που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει, όπως η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και την ΔΕΗ. Η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, που έχουμε πέσει έξι θέσεις στην σχετική λίστα. Σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει. Χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν. Το Ελληνικό, Κασσιόπη, Αφάντου στη Ρόδο έχουν κολλήσει. Μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και αποεπενδύουν. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες. Όσες επενδύσεις έγιναν, δρομολογήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε. Από ιδεοληψία ή ανικανότητα; Μου είναι παντελώς αδιάφορο, το αποτέλεσμα μετρά».
«Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία από τους πλειστηριασμούς»
«Το τρίτο ζήτημα: λέτε ότι έχετε στην πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο. Επιβάλλατε 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε δύο φορές το αφορολόγητο, όταν ο Τσακαλώτος απειλούσε να παραιτηθεί. Καταργείτε το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν οι δικαιούχοι και τα ποσά εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιδόματος θέρμανσης. Έχετε πρόσθετα μέτρα δύο δισ. ευρώ. 150.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν περικοπές. 2.000.000 Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και κάθε κίνητρο να ζητούν αποδείξεις. Τρία εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν την έκπτωση. Μειώνετε τη φαρμακευτική δαπάνη. Ποιους πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων ήταν 1,15 το 2014 και σήμερα 1,33. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος ενεργειακών προϊόντων, στα τσιγάρα, στην κινητή τηλεφωνία και τα χειρότερα είναι μπροστά. Η μείωση συντάξεων του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Το τέταρτο μνημόνιο, το δικό σας, είναι μπροστά σας. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα κάνετε εσείς, που φωνάζατε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Λέτε ψέματα, όταν λέγατε ότι προστατεύεται η κατοικία των 300.000. Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία. Καταργήσατε την διάταξη που προστάτευε την πρώτη κατοικία έως 200.000 ευρώ. Όλα τα άλλα είναι ντροπή να τα λέτε μπροστά στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους λόγω των δικών σας πολιτικών. Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι απροστάτευτοι. Αποκαλύψτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα» υπογράμμισε.
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας»
Στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας. Την ίδια ώρα που εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια να εμφυσήσετε μίσος και μισαλλοδοξία και δημιουργείτε νέα ολιγαρχία σε κρίσιμους τομείς, ώστε να συνδιαλέγεστε μαζί της, γονατίζετε τους Έλληνες στους φόρους, πετσοκόβετε τις συντάξεις. Μοιράζετε επιδόματα, ενώ τα έχετε υφαρπάξει από τις τσέπες των πολιτών, για να χτίσετε το πελατειακό σας κράτος».
Και συνέχισε: «Έχετε μια νέα βιομηχανία γραμματειών για να βολέψετε τους δικούς σας ανθρώπους. Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Αυξήσατε τις οργανικές θέσεις κατά 3.000. Αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων κατά 22%. Όλοι αυτοί είναι όμηροι των υποσχέσεών σας για μονιμοποίηση, κόντρα στο Σύνταγμα και τις δυνατότητες της οικονομίας. Το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος ήταν απαραίτητο; Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: αυτό το έκτρωμα δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε. Ούτε θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις σε συμβασιούχους για να κερδίσω μερικές χιλιάδες ψήφων. Αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της Μεταπολίτευσης και με αυτούς που επαγγέλλονται το νέο και υιοθετούν τις πιο παλιές λογικές. Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης, με αποφασισμένη ηγεσία που θα το υλοποιήσει χωρίς επιφυλάξεις και παραινέσεις απ' έξω».
«Το σχέδιό μας είναι έτοιμο. Στηρίζεται σε δύο άξονες:
- Απελευθέρωση δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της υπερφορολογίας, ώστε, με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και με αντιγραφειοκρατικό κράτος να απελευθερώσουμε την ανάπτυξη. Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, συγκρατώντας τις δαπάνες και το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία. Μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο. Ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις. Για να αναδιανείμεις πλούτο, πρέπει κάποιος να τον παράξει.
- Διάχυση μερίσματος σε όλη την κοινωνία. Υγεία, Παιδεία Κοινωνική πρόνοια και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με επέκταση εισοδήματος αλληλεγγύης. Πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην φτώχεια δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα, αλλά οι σταθερές δουλειές. Αυτές έρχονται με έκρηξη επενδύσεων. Οι επενδύσεις θα έρθουν μόνο με μείωση της φορολογίας. Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, αποκατάσταση ρευστότητας, εξασφάλιση πραγματικής ασφάλειας δικαίου για όλους τους Έλληνες και ξένους επενδυτές».
«Αυτές τις δεσμεύσεις ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε πράξη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σημείωσε, τέλος: «Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη σε σπιράλ θυμού και απογοήτευσης. Από τον Τσίπρα δεν περιμένω κάτι. Το βάρος της ευθύνης μεταφέρεται στους δικούς μας ώμους. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε την δυνατότητα και κυρίως έχουμε την ευθύνη να ενώσουμε την Ελλάδα από ψεύτικους διχασμούς. Δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες: οι πατριώτες και οι γερμανοτσολιάδες, οι καλοί και οι κακοί. Η Ελλάδα είναι μία και δεν θα βγούμε από την κρίση, αν δεν ενώσουμε την κοινωνία. Αν βρούμε την αυτοπεποίθηση να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
«Σε λίγο θα ανεβείτε στο βήμα, κύριε Τσίπρα, για να μας πείτε ότι φέτος θα κάνετε όσα έως τώρα δεν μπορέτατε ή δεν θέλατε. Θα μας μιλήσετε για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Κανείς δεν θα σας πιστέψει. Ίσως κανείς να μην σας ακούσει. Θα κάνετε κάτι οικείο. Θα μας επιτεθείτε, χαρακτηρίζοντάς μας διαπλεκόμενους, πορφυρογέννητους. Όμως, αυτή η παράταξη, που με τόση ευκολία απαξιώνετε, έχει αποδείξει ότι έχει ρίζες στην κοινωνία, διότι έχει ταξικό πρόσημο και είναι λαϊκό. Έχει την δυνατότητα να μαθαίνει από τα λάθη της και να αλλάζει. Είμαι υπερήφανος που είμαι αρχηγός της. Όταν έρθει η ώρα, θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος. Η έξοδός σας από την εξουσία με την βροντερή ετυμηγορία του λαού. Όταν βρεθείτε πολλοί λιγότεροι στα έδρανα αντιπολίτευσης και χωρίς την συγκολλητική ουσία της εξουσίας, εκεί να δούμε εσείς τι θα κάνετε. Η ΝΔ συνεχίζει τον δικό της αγώνα, ώστε το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό που έχουμε σήμερα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.