Η κατάσταση «απόλυτης εκλογικής ετοιμότητας της ΝΔ» για την οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου είναι χαρακτηριστική της εκτίμησης, που ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στους κόλπους της ηγεσίας της ΝΔ, ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Και στο πλαίσιο αυτό επόμενος στόχος για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι «να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.
Μητσοτάκης, το προγραμματικό σχέδιο που διαμορφώθηκε σε μία πορεία 20 μηνών μέχρι το 11ο Τακτικό Συνέδριο.
Οι ομιλητές στο 11ο Συνέδριο ασχολήθηκαν τελικά λίγο με την παραγωγή νέων προγραμματικών προτάσεων, καθώς αυτές είχαν εν πολλοίς διαμορφωθεί στο πλαίσιο των προσυνεδρίων που είχαν προηγηθεί.
Παρουσιάζουν όμως προγραμματικό ενδιαφέρον οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από τους συνέδρους στις 15 ερωτήσεις που αφορούν επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει μία κυβέρνηση της ΝΔ, με τον δημόσιο τομέα, με το μοντέλο διοίκησης του Κράτους, με ζητήματα εκπαίδευσης, εργασίας και ασφάλισης, αλλά και με δύο διλλήματα που σχετίζονται με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση και αφορούν, μεταξύ άλλων και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη την Κυριακή το πρωί αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εκπέμψει με την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών μήνυμα προς την κοινωνία ότι η ΝΔ αλλάζει, ανανεώνεται και είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών και απηύθυνε ταυτόχρονα κάλεσμα στα στελέχη του κόμματός του για «συνεχή αγώνα» προκειμένου να φύγει μία κυβέρνηση που κατά τον ίδιο, «είναι η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μετά την μεταπολίτευση».
Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του Συνεδρίου, οι οποίες κράτησαν το τελευταίο τρίμηνο ζεστές τις… μηχανές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργώντας κατά πολλούς και ως άσκηση προσομοίωσης για εκλογές λόγω της κινητοποίησης του συνόλου των εσωκομματικών δυνάμεων, ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να καταφέρει να διατηρήσει την κατάσταση εσωκομματικής εγρήγορσης, κατευθύνοντας πλέον τις προσπάθειες της στην επαφή με την κοινωνία για να επικοινωνηθούν οι άξονες του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος.
Αναμένεται μετά την ανάπαυλα των εορτών να ξεκινήσουν εκ νέου οι επισκέψεις στελεχών σε ολόκληρη την χώρα, με ταυτόχρονη διαρκή εξειδίκευση θέσεων, καθώς η διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ συνιστά μία δυναμική διαδικασία.
Το μήνυμα της αποφασιστικότητας να προωθήσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία της οικονομίας και της κοινωνίας κατέστη σαφές τόσο από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη το μεσημέρι της Κυριακής όσο και από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, οι οποίες διαμορφώθηκαν γύρω από δύο βασικούς άξονες: Αφενός την «απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας, με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα», αλλά και με τη στήριξη ενός κράτους που περιγράφεται από τη ΝΔ ως «σύγχρονο, αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και αντιγραφειοκρατικό». Και αφετέρου «την διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία», καθώς ένας από τους βασικούς στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέεται με το να καταδεικνύει πως «η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο» και να αναδεικνύει τα οφέλη του δικού της σχεδίου πρωτίστως για τους πιο αδύναμους,. Δεν είναι τυχαίο ότι μία φράση που ακούστηκε πολύ και από πολλά στελέχη στο Συνέδριο είναι ότι «δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία στην Αριστερά».
Η βασική διαφορά που θέλησε ωστόσο να αναδείξει η γαλάζια ηγεσία σε σχέση με την οπτική του κυβερνώντος κόμματος, είναι πως η ίδια επενδύει στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και ευκαιρίες για όλους και όχι στη λογική των επιδομάτων. Το πέρασμα από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών υπήρξε άλλωστε τίτλος και μίας εκ των τριών θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου,αφιερωμένης στη νέα γενιά, ενώ και η είδηση της χορήγησης του επιδόματος των 400 ευρώ σε νέους σχολιάστηκε δυσμενώς από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστήριξε από βήματος του Συνεδρίου ότι το να δίνεις «φιλοδώρημα για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα δεν συνιστά μεταρρύθμιση» και «δεν είναι αυτές οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι από μια αποτελεσματική Κυβέρνηση»
Στο πρόγραμμα της ΝΔ βασικό εργαλείο για την άσκηση πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας θα είναι η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με στόχο να φθάσει να διαθέτει 1 δις.
Εκτενής συζήτηση σε σχέση με τον ιδεολογικό χαρακτήρα της ΝΔ δεν έγινε στο 11ο Συνέδριο, αλλά στο πεδίο αυτό σίγουρα ξεχώρισε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που κινήθηκε στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της συνύπαρξης, ως στοιχεία της ΝΔ, του φιλελευθερισμού σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με το συντηρητισμό που, όπως υποστήριξε, «δεν σημαίνει άρνηση των αλλαγών, αλλά της ισοπέδωσης που φέρνουν οι αριστερές ιδεοληψίες».
Στη ηγεσία της ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι και για το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε το Συνέδριο ιδιαίτερα μετά την πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά το δημοψήφισμα από τον Κώστα Καραμανλή και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο έργο των δύο πρώην πρωθυπουργών, αλλά και του πρώην προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι έχει περάσει απολύτως το μήνυμα ότι η ανανέωση- που ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει, τονίζοντας πως «ό,τι δεν αλλάζει, παρακμάζει και τελικά πεθαίνει»- «δεν συνιστά απειλή, αλλά πρόκληση για τη ΝΔ». Και σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύει την ενότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος και το πολιτικό άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής που έγινε παρουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών και με το μυαλό όχι κατ’ ανάγκη σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, καθώς στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία και με βάση την δημοσκοπική εικόνα στην Πειραιώς εκτιμούν ότι έχουν σημαντικές πιθανότητες να την κατακτήσουν. Γνωρίζουν όμως ότι θα απαιτηθούν αυξημένες πλειοψηφίες και ως εκ τούτου ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος- όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει άμεσα την απλή αναλογική- και η προεδρική εκλογή του 2020.
Απόστολος Χονδρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.