Ερωτηθείς για το αν θα κλίσει η 3η αξιολόγηση
μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Πλακιωτάκης εκτιμά ότι «είναι απίθανο να ολοκληρωθούν τα 95 προαπαιτούμενα πριν το τέλος του 2017».
Μιλώντας για τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι «το ζητούμενο δεν είναι αν θα δανείζεται αλλά με τι όρους θα δανείζεται».
Στο ερώτημα «εάν υπάρχει ιδεολογική σύγχυση στη ΝΔ» ο κ. Πλακιωτάκης υποστηρίζει ότι «σε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας είναι φυσικό να εκφράζονται πολλές απόψεις. Αυτό δεν σημαίνει ιδεολογική σύγχυση».
Ερωτηθείς εάν «απαιτείται συνεννόηση σε μείζονα θέματα όπως τα Εθνικά», ο κ. Πλακιωτάκης υποστηρίζει ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στη διαγραφή της κ. Παπακώστα, ο Γιάννης Πλακιωτάκλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το θέμα διογκώθηκε για επικοινωνιακούς λόγους» και προσθέτει «σε καμία περίπτωση δεν διασαλεύει την ενότητα την ενότητα της παράταξης».
Ακολουθεί η συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Πλακιωτάκη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι εφικτό το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου. Ασπάζεστε αυτή την αισιοδοξία;
Απ. Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι η εκτίμηση αυτή δεν εκφράστηκε από πολλούς αξιωματούχους, αλλά από έναν μεμονωμένο αξιωματούχο. Επίσης, αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις του εν λόγω αξιωματούχου, ανέφερε ότι αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσει κανείς με σιγουριά για την εξέλιξη της αξιολόγησης, «τεχνικά» είναι εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπρόσθετα, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν, δεδομένου ότι από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που απομένουν στο πρόγραμμα, πρέπει να εκπληρωθούν τα 95, ώστε να κλείσει η 3η αξιολόγηση. Σχολιάζοντας αυτές τις εκτιμήσεις, θεωρώ ότι είναι πολύ αισιόδοξες και δεδομένου τους ρυθμούς «χελώνας» με τους οποίους κινείται η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι είναι απίθανο να ολοκληρωθούν τα 95 προαπαιτούμενα πριν το τέλος του χρόνου.
Ερ. Μία τέτοια εξέλιξη δεν βοηθά το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια την άνοιξη του 2018; Ήδη, σημειώνω ότι η Κομισιόν στοχεύει, όπως λένε οι πληροφορίες, σε «λύση-πακέτο». Τουτέστιν, η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στους στόχους της;
Απ. Το τι βοηθά ή δεν βοηθά τα σχέδια της κυβέρνησης, εμένα δεν με αφορά. Εκείνο που με αφορά είναι, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά από την έως τώρα πρακτική της κυβέρνησης δεν νομίζω, ότι ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ενδιαφέρονται και πολύ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά τη συνέπεια της κυβέρνησης, δεν θα ήθελα να σχολιάσω τίποτε περισσότερο. Εδώ και δυόμισι χρόνια, τη βιώνει καθημερινά στο πετσί του ο ελληνικός λαός.
Ερ. Εάν υλοποιηθεί, τελικά, το παραπάνω σχέδιο δεν είναι καλό για τη χώρα;
Απ. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, δεν είναι προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού. Εξ αρχής, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και εγώ προσωπικά, έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για το αν συμβάλλει αυτό το πρόγραμμα στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν εξετάσουμε λεπτομερώς τα δεδομένα, το κόστος του προγράμματος είναι υπέρογκο και δυσανάλογο προς το όφελός του.
Ερ. Θεωρείτε ότι η χώρα, το 2018, θα μπορεί πλέον να δανείζεται από τις αγορές;
Απ. Πιθανόν ναι, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αν θα δανείζεται αλλά, με τι όρους θα δανείζεται.
Ερ. Συνεπώς, ήταν λάθος η στρατηγική της ΝΔ να προβλέπει πρόωρες εκλογές την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βάζει στόχο την εξάντληση της τετραετίας σε συνδυασμό με έξοδο από τα μνημόνια;
Απ. Η κυβέρνηση συνεχώς βάζει στόχους, αλλά δυστυχώς δεν τους επιτυγχάνει. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι οι στόχοι της κυβέρνησης κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας των στελεχών της, και αποτελούν προπαγανδιστικά μυθεύματα. Γιατί πραγματικά μύθευμα είναι να μιλάς για έξοδο από τα μνημόνια όταν έχεις δεσμεύσει τη χώρα σε επιτροπεία έως το 2060. Συνεπώς, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι επίκαιρο όσο ποτέ, διότι όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτή την φαιδρή κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Ερ. Αναφορικά με το μέρισμα ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί. Σε μία τέτοια περίπτωση η ΝΔ σκέφτεται να συμφωνήσει;
Απ Το τι έχει και το τι δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αναμένεται να αποδειχθεί στην πράξη. Γιατί και πέρυσι τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση, και το κόστος της μονομερούς απόφασης για τη διανομή μερίσματος, το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με ακόμη περισσότερους φόρους. Η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνει η διανομή του μερίσματος -αν τελικά δοθεί- έχει καταθέσει την πρότασή της, δια στόματος κ. Μητσοτάκη.
Ερ. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν μία αχτίδα αισιοδοξίας των πολιτών. Πρόκειται, λέτε, για «εικονική πραγματικότητα»;
Απ. Η αισιοδοξία είναι καλό να υπάρχει, διότι είναι κινητήριος μοχλός της ζωής. Αν χαθεί και η αισιοδοξία, θα χαθεί και το νόημα της ζωής. Το θέμα είναι η αισιοδοξία αυτή, να εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εικονικά. Γιατί έως τώρα, η κυβέρνηση μάς έχει μιλήσει για πολλά αισιόδοξα στοιχεία τα οποία, δεν έχουν επαληθευτεί. Το τραγικό όμως είναι, ότι ακόμη μιλάμε για ακτίδες αισιοδοξίας, όταν από το τέλος του 2014 -αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- θα μπορούσαμε να είχαμε εξέλθει από τα μνημόνια και να βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Ερ. Κύριε Πλακιωτάκη, υπάρχει ιδεολογική «σύγχυση» στη ΝΔ; Δηλαδή, άλλοι πρεσβεύουν τη στροφή προς τα Δεξιά και άλλοι προς το Κέντρο;
Απ. Σε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι φυσικό να εκφράζονται πολλές απόψεις για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να λάβει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού η παράταξη στις προσεχείς εκλογές. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα δεν σημαίνει ότι υπάρχει ιδεολογική σύγχυση, αλλά αντιθέτως ότι υπάρχει υγεία και πνέει άνεμος δημοκρατίας στο εσωτερικό του.
Ερ. Εσείς, με την ιδιότητα σας και ως μεταβατικού προέδρου του κόμματος εκτιμάτε ότι χρειάζεται συνεννόηση σε μείζονα θέματα όπως π.χ. τα εθνικά;
Απ. Ο διάλογος και η συνεννόηση είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Πόσο μάλλον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Το θέμα, όμως, είναι ο διάλογος αυτός να έχει ουσία και περιεχόμενο. Γιατί αν συγκρίνω από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο συμμετείχα ως μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησαν, δεν υπήρχε πρόθεση για να καταλήξουμε σε κάτι απτό και ουσιαστικό. Οι συναντήσεις αυτές διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για λόγους επικοινωνιακούς και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Το χειρότερο απ’ όλα όμως, είναι το γεγονός ότι τα όσα συμφωνήθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ με ευθύνη του πρωθυπουργού. Θα πρέπει να κατανοήσουμε κάποτε, ότι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή εθνική πολιτική.
Ερ. Κινήσεις όπως η πρόσφατη διαγραφή της βουλευτού κ. Παπακώστα τραυματίζει ή βοηθά την ενότητα της ΝΔ;
Απ. Το θέμα της κ. Παπακώστα θεωρώ ότι διογκώθηκε για επικοινωνιακούς λόγους και σε καμία περίπτωση, δεν διασαλεύει την ενότητα της παράταξης. Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, και δεν αμφισβητείται από κανένα.
Ερ. Βλέπουμε ότι η ΝΔ σε ένα από τα θέματα που στοχεύει είναι η ασφάλεια του πολίτη. Με αφορμή της αλλεπάλληλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας (απαγωγή Λεμπιδάκη, εξιχνίαση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου κ.ά.) δεν τα πιστώνεται θετικά η κυβέρνηση;
Απ. Το θέμα δεν είναι τι κάνει η Ελληνική Αστυνομία, αλλά τι κάνει η κυβέρνηση. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και οφείλουμε όλοι, να αποδώσουμε τα εύσημα στην ηγεσία και τα στελέχη της. Συμπεριφορές όμως θεσμικών παραγόντων που κατά το παρελθόν έχουν επιπλήξει τα στελέχη της Αστυνομίας επειδή έκαναν καλά τη δουλειά τους, δεν δίνουν και την καλύτερη εικόνα για την πάταξη της ανομίας και της παραβατικότητας. Επίσης, εικόνες και τηλεοπτικά βίντεο που εμφανίζουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να συμπαραστέκονται σε φυλακισμένους ή καταδικασμένους που προέρχονται από τον αναρχικό χώρο, δεν σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και να διαφυλάξει την ασφάλεια του πολίτη. Η κυβέρνηση στα θέματα ασφάλειας και ανομίας είναι έκθετη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, και θα πρέπει να μας αποσαφηνίσει πλήρως αν πολλά από τα στελέχη της έχουν πάψει να φλερτάρουν με άτομα που υιοθετούν το αντάρτικό πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.