Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Έτσι θα υλοποιήσει η ΝΔ την εξαγγελία της "Ανάπτυξη για όλους"!

«Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας στην 82η Δ.Ε.Θ. το σχέδιο και το όραμα για το μέλλον της Πατρίδας μας. Και έθεσε τρεις απλές προτεραιότητες για να πετύχουμε «Ανάπτυξη για Όλους»:

  1. Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.
  2. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του Κράτους.
  3. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Πως θα γίνουν, όμως, αυτές οι προτεραιότητες πράξη; Και αν γίνουν πράξη, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην κοινωνία; Οι Έλληνες θα πάρουν ή όχι δίκαιο μέρισμα; Οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών θα βελτιωθούν, ή όχι;

Καταρχήν, δίκαιο μέρισμα δεν μπορεί να πάρει κανείς από πίτα που δεν υπάρχει. Τον Μάιο 2014 προβλεπόταν από όλους τους οργανισμούς ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο 2015 - 2018. Έτσι, το Α.Ε.Π. της χώρας το 2018 θα έφθανε στα 217 δις ευρώ. Τώρα, η καλύτερη πρόβλεψη είναι ότι το Α.Ε.Π. του 2018 θα αγγίξει τα 188 δις ευρώ. Δηλαδή, 29 δις ευρώ χαμένα. Από αυτή την πίτα κανείς Έλληνας δεν θα πάρει μέρισμα. Γιατί την «έφαγαν» οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι σήμερα.

Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν είναι να μεγαλώσει η πίτα. Το Κράτος μπορεί να βοηθήσει με τρείς τρόπους: (α) άμεση παροχή ρευστότητας εξοφλώντας γρήγορα τα 5,4 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την πραγματική οικονομία, (β) αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του «Σχεδίου Γιούνκερ» που δυστυχώς λιμνάζουν, και (γ) αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Αλλά, όσο και να βοηθήσει το Κράτος με μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, δεν αρκεί. Απαιτούνται νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Και υτές θα γίνουν, στην έκταση που είναι απαραίτητο, μόνο εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή και δοθούν σημαντικά κίνητρα. Ως τέτοια στη δική μας πρόταση είναι:
  • Η απλούστευση του πλαισίου των αδειοδοτήσεων με αποκλειστική προθεσμία για την έκδοση των σχετικών αδειών. Αν μια δημόσια Αρχή δεν ασκήσει την αρμοδιότητά της εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού, η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί χωρίς καθυστερήσεις. Τα δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.
  • Η μείωση των φόρων και του μη - μισθολογικού κόστους της εργασίας. Μέσω δραστικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων και ενός νέου φορολογικού νόμου που θα περιλαμβάνει, μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25,000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση του Φ.Π.Α. με δύο συντελεστές 11% και 22%, θέσπιση υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
  • Το φορολογικό σύστημα, μετά την ως άνω μεταρρύθμιση, θα παραμείνει σταθερό για τουλάχιστον μια πενταετία.

Με αυτές τις παρεμβάσεις προσδοκούμε σε μια επενδυτική έκρηξη περίπου 100 δις ευρώ σε μια πενταετία, έκρηξη ικανή να μειώσει την ανεργία κάτω από 680 χιλιάδες άτομα ή στο 14% περίπου μέχρι το 2022. Με αυτήν την επενδυτική έκρηξη και τη μείωση της ανεργίας ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί στο περίπου 4% κατά μέσο όρο ετησίως την τετραετή περίοδο 2018- 2021 και το ονομαστικό Α.Ε.Π. να φτάσει τα 218 δις ευρώ περίπου το 2021. Δηλαδή, η πίτα του Α.Ε.Π., από την οποία όλοι σιτιζόμαστε, μπορεί να μεγαλώσει κατά 30 δις ευρώ μεταξύ 2018 και 2021.
Πως, όμως, θα εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες θα πάρουν δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη; Σήμερα, το Κράτος έχει στα χέρια του τεχνολογικά και νομικά εργαλεία για να μειώσει την παραοικονομία και να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση. Αλλά με φόρους και εισφορές να απομυζούν το 70 - 80% του εισοδήματος κάθε Έλληνα υπάρχει πλήρης διαστρέβλωση των κινήτρων για εργασία και τήρηση της νομιμότητας. Η μείωση, λοιπόν, των φόρων και εισφορών είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση. Δεν είναι όμως ικανή. Χρειάζεται ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν ότι η παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου θα είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή κατά κανόνα πενταετής. Επομένως, ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στις φρέσκες υποθέσεις, εκεί που η επιστήμη και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι υπάρχει «ψωμί».
Για να διανεμηθεί πιο δίκαια η παραγόμενη πίτα του Α.Ε.Π. ώστε να μην μείνει κανένας πίσω χρειαζόμαστε αποτελεσματικά εργαλεία. Υπενθυμίζεται ότι, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μια τομή στην κοινωνική προστασία, θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, αλλά καταργήθηκε από την Κυβέρνηση Τσίπρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη Νέα Δημοκρατία η καθολική επέκταση και αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ο καλύτερος και πιο στοχευμένος μηχανισμός αναδιανομής, ώστε κανείς από τους Έλληνες να μην μείνει πίσω. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική για να πάμε μπροστά είναι μια: η δουλειά. Σε καλοπληρωμένες θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όχι σε μερική απασχόληση σε κρατικοδίαιτες, θνησιγενείς θέσεις εργασίας. Και οι εργαζόμενοι θα ξέρουν ότι το Κράτος θα τους παρακρατά λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Θα ξέρουν ότι ο μηνιαίος μισθός τους, μετά την αφαίρεση των εισφορών, θα φορολογείται με πρώτο συντελεστή 9%, όχι 22%. Θα ξέρουν ότι το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα ξέρουν ότι το παιδί τους δεν πρόκειται να μείνει ποτέ εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Θα ξέρουν ότι οι σπουδές και το Πανεπιστήμιο, θα αποτελέσουν για τα παιδιά τους ξανά τον κύριο μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Θα ξέρουν ότι η δουλειά τους θα είναι πιο σταθερή, θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και οι πραγματικοί μισθοί στην οικονομία. Θα ξέρουν ότι υπάρχει καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
Ανάπτυξη λοιπόν, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Kαι κοινωνική προστασία, ώστε να βελτιώνονται οι γενικές συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Και όλα αυτά, τελικά, έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό, λαϊκό, κόμμα που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη για να πετύχει «Ανάπτυξη για Όλους».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.