Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Απέτυχαν στην αξιολόγηση δεν μπορούν να προχωρήσουν καμιά μεταρρύθμιση



Έσπειραν παντού ανέμους και θερίζουν θύελλες. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και στη δημόσια διοίκηση, όπου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάτω από το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεών της, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά προσέκρουσε στις ιδέες που η ίδια καλλιεργούσε και απέτυχε παταγωδώς. Φαίνεται, μάλιστα, ότι μετά την περιφρόνηση που
συνάντησαν οι διαδοχικές εγκύκλιοι της αρμόδιας Υπουργού κυρίας Γεροβασίλη, σχεδιάζεται επανάληψη της προσπάθειας αυτή τη φορά με καρότο και μαστίγιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που – από τη θέση της Αντιπολίτευσης με δηλώσεις στελεχών του και αποφάσεις των εκλεκτών του στην Αυτοδιοίκηση υπονόμευε την αξιολόγηση – αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητάς του. Είχε φτάσει άλλωστε στο σημείο να ισχυρίζεται ψευδώς και συκοφαντικά ότι η αξιολόγηση θα οδηγούσε δήθεν σε απολύσεις. Με θράσος και πολιτική ανεντιμότητα τρομοκρατούσε τους δημοσίους υπαλλήλους και τους καλούσε να απέχουν της αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό. Η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης κάθε διαδικασίας αξιολόγησης τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση στα σημερινά αδιέξοδα.

Η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις εγκυκλίους με τις οποίες η κυρία Γεροβασίλη ζητούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή «η Κυβέρνηση ανακάλυψε, έστω και καθυστερημένα, την αναγκαιότητα της αξιολόγησης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πολέμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με λαϊκισμό και ανευθυνότητα». Επισημαίνει ακόμη ότι «αυτόν τον λαϊκισμό τον πληρώνει σήμερα και η ίδια η Κυβέρνησης, αλλά και η δημόσια διοίκηση». Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η  Νέα Δημοκρατία  αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί «να προωθήσει μια μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για την βελτίωση του Κράτους και των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη».      

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, υπογράμμιζε ανάμεσα στα άλλα:

«Όταν ανέλαβα Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβαλα ως προτεραιότητα την εφαρμογή ενός συστήματος  αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν λέω νέου συστήματος, γιατί το “σύστημα” που βρήκα αφορούσε μια κατ' επίφαση αξιολόγηση. Όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν δέκα και η αξιολόγηση δεν είχε ούτε θετική, ούτε αρνητική επίπτωση.
Το σύστημα αξιολόγησης του Ν. 4250/2014, εισήγαγε την έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης, ενώ επέβαλλε διαφάνεια, ειδικώς στις διαδικασίες και στα όργανα ενστάσεων. Όχι μόνο δεν οδηγούσε σε απολύσεις, όπως ψευδώς υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντιθέτως, έκανε τη συνέντευξη μέσο βελτίωσης των υπαλλήλων, ιδίως των πιο αδύναμων».
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2015, μια τολμηρή πρόταση για ένα πάγιο σύστημα αξιολόγησης με σημαντικές καινοτομίες που ανάμεσα στα άλλα περιελάμβαναν: 
- Σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα.
- Αυτοαξιολόγηση του υπαλλήλου.
- Επιβράβευση των καλύτερων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή.
- Θεσμοθέτηση ατομικού πλάνου ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων με έμφαση στην επιμόρφωση.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «o εξορθολογισμός και η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του». Και προσθέτει: «Οι δυνάμεις της αδράνειας, αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στο Κράτος, βρήκαν στους σημερινούς κυβερνώντες τον πιο αδίστακτο συμπαραστάτη».
Αφού επισημαίνει ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αξιολόγηση «είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ  το 2014», ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει: «Η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί. Η κοινωνία τη θέλει και κανείς δεν έχει να φοβηθεί από αυτό. 
Ούτε οι πολλοί και πολύ άξιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που, με αυταπάρνηση και κάτω από συνθήκες αντίξοες, τιμούν τον όρκο τους και γι’ αυτό αξίζουν τιμή και αναγνώριση για τον κόπο τους.  
Ούτε και αυτοί που δεν αποδίδουν όπως πρέπει και γι’ αυτό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καλύτεροι.
Γιατί οι καλύτεροι δεν επιλέγονται με κλήρωση…Και γιατί με ψέματα δεν γίνεται πολιτική».
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να προωθήσει ως αυριανή Κυβέρνηση ένα πάγιο σύστημα αξιολόγησης στη βάση της πρότασης που είχε καταθέσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2015, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις αποτελούν θρασύτατη, αναίσχυντη και παντελώς αβάσιμη προπαγάνδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.