Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Φορτσάκης: «Οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία είναι μετρημένες και ρεαλιστικές»

«Όλες οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία είναι μετρημένες και ρεαλιστικές», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής τομέαρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Φορτσάκης, και προσθέτει: «Εντάσσονται σε
ένα ευρύτερο πλαίσιο γενναίων διαρθρωτικών αλλαγών για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μας γιατί χωρίς νέο πλούτο δεν θα ξεφύγουμε από τη σημερινή μιζέρια μας».
   Για τη συμφωνία στο Eurogroup δηλώνει ότι «μόνο αοριστόλογες υποσχέσεις λάβαμε για το χρέος», ενώ ο κ. Ντράγκι «έκλεισε και το δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης». Επιπλέον επικρίνει την κυβέρνηση για «υπερφορολόγηση και υπερασφαλιστικές εισφορές», που πνίγουν την οικονομία, ενώ «η υποχρέωση υπερβολικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων σκοτώνει τις προοπτικές». «Δεν φτάνει που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει τις επενδύσεις, κάνει και ό,τι μπορεί για να τις εμποδίσει», προσθέτει.
    Επιμένει στην ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Noor-1, ενώ τοποθετείται ως πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην τομεάρχης Παιδείας και για νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ. «Πρόκειται για μια αποκρουστική αντιμεταρρύθμιση» λέει, η οποία «αν υλοποιηθεί, θα φέρει τα πανεπιστήμιά μας πολύ πίσω, σε σκοτεινές εποχές».
   Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή τομέαρχη Οικονομικών της ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη στον Γιωργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
   Κύριε Φορτσάκη, στη συζήτηση στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου ως «συμφωνία-ορόσημο» για την έξοδο στις αγορές και υποστήριξε ότι το σχέδιό σας να προκαλέσετε πολιτική κρίση στη χώρα κατέρρευσε. Τι απαντάτε;
   
   Τι περιέχει αυτή η περίφημη «συμφωνία-ορόσημο»; Έκλεισε μεν, έστω και πολύ καθυστερημένα, τη δεύτερη αξιολόγηση, επιβάλλοντας όμως νέα βαριά μέτρα. Μείωση του αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων, περικοπή επικουρικών, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα για μετά το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου. Και όλα αυτά χωρίς καμία νέα χρηματοδότηση. Και ακόμη χειρότερα, θα πάρουμε τώρα μόνο 8,5 δισ. από τα περίπου 23 δισ. του αρχικού προγραμματισμού. Μόνο αοριστόλογες υποσχέσεις λάβαμε για τη ρύθμιση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Έτσι ο Ντράγκι, λίγες μέρες μετά, έκλεισε το δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης. Και όμως, η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας. Η υπερφορολόγηση και οι υπερασφαλιστικές εισφορές πνίγουν την οικονομία. Η υποχρέωση υπερβολικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων σκοτώνει τις προοπτικές. Δεν φτάνει που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει τις επενδύσεις, κάνει και ό,τι μπορεί για να τις εμποδίσει. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ούτε μία επένδυση με βάση τον «αναπτυξιακό» νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι. Δεν έχει εγκριθεί ούτε μία αίτηση νέων αγροτών για ένταξή τους στο σχετικό πρόγραμμα. Η οικονομία βουλιάζει και μαζί εξανεμίζεται η χώρα. Η«συμφωνία-ορόσημο» πολιτικά αποτελεί «συμφωνία-ταφόπλακα» για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
   
   Είστε αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, πώς σχολιάζετε τον ισχυρισμό του κ. Τσακαλώτου ότι δεν έχετε σχέδιο για την οικονομία;
   Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει και έχει ανακοινώσει πλήρες και εμπεριστατωμένο σχέδιο για την οικονομία. Στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας έναντι περιορισμού κρατικών δαπανών, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη δραστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του τραπεζικού συστήματός μας με κατατεθειμένες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια και για το πλαστικό χρήμα. Πλήρεις προτάσεις έχουμε διαμορφώσει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γενικά, αλλά και για συγκεκριμένα οικονομικά πεδία, όπως για την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την ψηφιακή πολιτική, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Όλες οι προτάσεις μας είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γενναίων διαρθρωτικών αλλαγών για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας. Χωρίς νέο πλούτο δεν θα ξεφύγουμε από τη σημερινή μιζέρια μας.
   
   Ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι το δικό σας «νεοφιλελεύθερο μοντέλο» έχει ως βάση τη συμπίεση των μισθών και τη μείωση του εργασιακού κόστους, ενώ το δικό του θέλει μισθούς ανθρώπινους γιατί η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα.
   
   Στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρέσουν οι πολιτικές κορόνες, που προκαλούν «θόρυβο», αλλά στερούνται ουσίας. Οι φαντασιώσεις της για δήθεν νεοφιλελεύθερους «δαίμονες» που απειλούν τους αριστερούς «αγγέλους» βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον τόπο μας. Διχάζουν, επιστρατεύοντας ένα παλαιοκομματισμό που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε κάποια στιγμή πίσω μας. Κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από παχιά λόγια. Τι πράττουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μέχρι σήμερα, όπως μας είπε ο Ρέγκλινγκ, ζημίωσαν την οικονομία μας κατά 100 δισ. Αντί να δώσουν παροχές 12 δισ. που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, ψήφισαν νέες επιβαρύνσεις 14,5 δισ. ευρώ. Πριν από ενάμιση μήνα ψήφισαν το 4ο Μνημόνιο ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το κράτος χρωστά στους πολίτες πάνω από 5 δισ. λόγω στάσης πληρωμών και οι πολίτες στο κράτος πάνω από 95 δισ. Οι κατασχέσεις το 2017 τρέχουν με ρυθμό 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα. Η οικονομία σφαδάζει από έλλειψη ρευστότητας. Και ό,τι παράγεται ενθυλακώνεται από το ακόρεστο κράτος που μόνο να υπερφορολογεί ξέρει. Έτσι θα διασφαλίσουμε εργασία και μισθούς; Έχουμε εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση που θα είναι αδιέξοδη, αν δεν αλλάξουμε τη συνολική προσέγγισή μας. Η Νέα Δημοκρατία, με τις συγκεκριμένες προτάσεις που εξήγησα παραπάνω, αποσκοπεί στη δημιουργία νέων υγιών θέσεων εργασίας και στη διασφάλιση ανθρώπινων αξιοπρεπών αμοιβών. Είναι αυτό «άκρατος φιλελευθερισμός»;
   
   Κύριε Φορτσάκη, γιατί η ΝΔ ανεβάζει τόσο πολύ τους τόνους στην υπόθεση Νοοr-1; Η κυβέρνηση απαντά ότι ο κ. Καμμένος έπραξε το καθήκον του και ότι εσείς ταυτίζεστε με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τι απαντάτε;
   Σε καμία πολιτισμένη χώρα ένα υπουργός δεν συνομιλεί συστηματικά με έναν κατάδικο εμπλεκόμενο σε μεγάλη εκκρεμή υπόθεση εμπορίου ναρκωτικών χωρίς να δώσει πλήρεις και πειστικές εξηγήσεις για το λόγο και το περιεχόμενο των συνομιλιών του, άλλως δημιουργείται βάσιμη υποψία ανάμιξης στο έργο της Δικαιοσύνης. Η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Έχει κατ΄ επανάληψη δώσει την εντύπωση ότι προσπαθεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, συχνά κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και ο πρωθυπουργός, προέβησαν σε άστοχες, αμετροεπείς δηλώσεις που είτε προσπάθησαν να προκαταλάβουν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, όπως στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών, είτε άσκησαν βίαια κριτική για αποφάσεις που εκδόθηκαν κόντρα στα κυβερνητικά «θέλω», όπως πρόσφατα για τη φορολογική παραγραφή. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν η εμπλοκή του εν λόγω υπουργού και τυχόν άλλων μελών της κυβέρνησης στην εν λόγω υπόθεση, καθώς και η έκταση της ενδεχόμενης παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης από τις ενέργειές τους.
   
   Ως πρώην πανεπιστημιακός και πρώην τομεάρχης Παιδείας, πώς κρίνετε το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;
   Πρόκειται για μια αποκρουστική αντιμεταρρύθμιση. Αν υλοποιηθεί, θα φέρει τα πανεπιστήμιά μας πολύ πίσω, σε σκοτεινές εποχές. Το δήθεν «ακαδημαϊκό άσυλο», που συγκαλύπτει τη μετατροπή των ιδρυμάτων μας σε εστίες εγκληματικότητας, επανέρχεται. Θεσμοί ελέγχου και λογοδοσίας, όπως τα Συμβούλια του Ιδρύματος, καταργούνται. Η διοίκηση του πανεπιστημίου αποδυναμώνεται, διότι διασπάται η ενότητα του Πρυτανικού Συμβουλίου, αφού πρύτανης και αντιπρυτάνεις εκλέγονται πλέον χωριστά. Οι πρυτανικές αρχαιρεσίες μετατρέπονται εκ νέου σε πεδία μικροκομματισμού και υπόγειας συναλλαγής, αφού στην εκλογή θα συμμετέχουν όχι αποκλειστικά οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, όπως θα έπρεπε, αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Η φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα και στη διοίκηση του πανεπιστημίου, θεμιτή και επιθυμητή καθ΄ εαυτή, παραδίδεται στις κομματικές φοιτητικές παρατάξεις και εξαρτάται από αυτές. Το κακώς νοούμενο «φοιτητικό κίνημα» ανασταίνεται. Έτσι, εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για την επανεμφάνιση των παντοδύναμων «φοιτητικών» -στην πραγματικότητα, κομματικών- παρατάξεων που λυμαίνονταν τα ιδρύματά μας για δεκαετίες. To αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων ποδοπατείται. Για παράδειγμα η οργάνωση των μεταπτυχιακών ρυθμίζεται πλέον εξαντλητικά από τον υπουργό Παιδείας. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Ο στόχος είναι μόνο ένας, η ικανοποίηση ενός περιορισμένου κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.