Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κ. Μητσοτάκης: Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης – Ενώνουμε τους Έλληνες (Ολόκληρη η ομιλία στην Π.Ε. της ΝΔ)



Κύριοι Πρόεδροι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διανύουμε το 8ο έτος μιας παρατεταμένης κρίσης. Μιας κρίσης που, ενώ ξεκίνησε ως οικονομική, μετατράπηκε σε κοινωνική και  σε πολιτική. Το τελευταίο διάστημα όμως, και  με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα βιώνει μια βαθιά κρίση θεσμών και αξιών, που απειλεί πια  τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.

Εν ενεργεία πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
«θεσμικό εμπόδιο». Πρόκειται για ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Άλλη μια προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μια κατάλυση, στην πράξη, του Κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών.

Εν ενεργεία Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικοινωνεί κατ’ επανάληψη με ισοβίτη κρατούμενο για ναρκωτικά. Πράξη αδιανόητη που κανονικά, την ίδια στιγμή της αποκάλυψής της, θα έπρεπε να οδηγήσει είτε στην παραίτησή του είτε στην αποπομπή του.

Και οι προκλήσεις  δυστυχώς συνεχίζονται:

Η μέχρι πριν λίγες ημέρες Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μια εκ των κεφαλών της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού στελέχους ως νομική σύμβουλος στον πρωθυπουργό. Προφανώς όχι για βιοποριστικούς λόγους. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες, αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, επαναφέρουν στο δημόσιο βίο τις προθέσεις που είχε αυτή η Κυβέρνηση για παράλληλο νόμισμα ή   και για έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό που, για πολύ καιρό, ονομάζαμε  Plan B.

Με όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες όλοι μας  - όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και ο ελληνικός λαός - οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, απεργάζεται και υλοποιεί διάφορα  σχεδόν καθεστωτικού χαρακτήρα  σχέδια.  Δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε. Θα ενώσουμε όλους τους Έλληνες και θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας. Και είναι πολύ σημαντικές οι τοποθετήσεις του δικαστικού κόσμου της χώρας, απέναντι στις πρωτοφανείς ενέργειες της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Οφείλουν όλοι να επιτελέσουν το δημοκρατικό τους καθήκον, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Οι θεσμοί θα αντέξουν. Και η Δικαιοσύνη θα παραμείνει το ύστατο καταφύγιο απέναντι σε κάθε κατάχρηση εξουσίας, από όπου  κι αν αυτή  προέρχεται.




Φίλες και φίλοι,

Τους τρεις μήνες που πέρασαν από την προηγούμενη συνεδρίασή μας, βρέθηκα σε πολλά σημεία της Ελλάδας και μίλησα με πολλούς Έλληνες για όλα όσα τους απασχολούν. Γύρισα λαϊκές συνοικίες της Αττικής, εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Συζήτησα με εργαζόμενους στο χώρο των ντελίβερι, των σεκιούριτι, των σούπερ μάρκετ. Χαμηλόμισθους που ζουν μέσα στην εργασιακή ανασφάλεια. Βρέθηκα με συνανθρώπους μας από περιοχές που επλήγησαν από  φυσικές καταστροφές, στο Αμύνταιο , στη  Μυτιλήνη. Μίλησα με αγρότες, κτηνοτρόφους και μικρούς επιχειρηματίες στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία. Συνάντησα εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Πραγματοποίησα ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες για την Οικονομία,  για τη Ναυτιλία,  για τον Τουρισμό,  για την Εκπαίδευση. Το συμπέρασμα είναι απλό: Η Ελλάδα  σήμερα ψάχνει διέξοδο. 

Οι Έλληνες ξέρουν ότι η ζωή τους χειροτερεύει. Όπως ξέρουν  ότι  δεν πρόκειται να αλλάξει  κάτι με τα ψέματα αυτής της Κυβέρνησης. Και αυτό είναι το μέτρο της δικής μας ευθύνης. Είναι ώρα,  φίλες και φίλοι, να σηκώσουμε τα μανίκια. Είναι ώρα να ξαναβγούμε στον κόσμο. Η θέση μας είναι ανάμεσα στους πολίτες. Γιατί οι πολίτες ψάχνουν ελπίδα. Ψάχνουν απαντήσεις και ψάχνουν  επίσης και σχέδιο για το μέλλον. Εμείς το έχουμε. Εμείς μπορούμε να εμψυχώσουμε τους πολίτες, να τους ξαναδώσουμε πίστη και αισιοδοξία στις δικές τους δυνάμεις. Εμείς μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Το ξέρουμε και το ξέρουν και αυτοί. Γιατί είμαστε ανοιχτό Κόμμα και γιατί θέλουμε μια ανοιχτή οικονομία σε μια ανοιχτή κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε ξανά εδώ σε μια συγκυρία όπου είναι πια φανερή η  ηθική γύμνια της Κυβέρνησης. Μια πολιτική παράγκα, φτιαγμένη με λάσπη και με  ψέματα, τρίζει και κλονίζεται.  Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η διακυβέρνηση των δυόμισι τελευταίων ετών  απεδείχθη  μια τεράστια πολιτική απάτη. Δεν θα κουραστώ και δεν πρέπει να κουραστούμε όλοι να λέμε  τί έγινε. Γιατί η αλήθεια πρέπει να ακουστεί και  στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

Υποσχέθηκαν το τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και υπέγραψαν δυο Μνημόνια, δεσμεύοντας τη χώρα σε λιτότητα για μισό αιώνα. Εξελέγησαν με υποσχέσεις παροχών  12 δις και επέβαλαν μέτρα τα οποία σήμερα αθροίζουν  στα  14,2 δις. Όλα αυτά  - προσέξτε  - σε βάρος των μη προνομιούχων. Των πιο αδύναμων Ελλήνων. Αυτών  που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν. Με αύξηση των έμμεσων φόρων, μείωση του αφορολόγητου, κόψιμο συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.

Και όλα αυτά ενώ η πραγματική οικονομία υποφέρει. Η έλλειψη ρευστότητας - το γνωρίζετε όλοι όσοι κινείστε στην πραγματική αγορά - έχει παραλύσει την αγορά. Τα λουκέτα αυξάνονται και η  διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γύρισε τη χώρα πολύ  πίσω. Η ζημιά, του πρώτου εξαμήνου του 2015, υπολογίζεται σε πάνω από 100 δις. Δεν το λέμε εμείς. Το λέει ο κ. Ρέγκλινγκ του ΕSM, η Τράπεζα της Ελλάδας, ξένα ινστιτούτα.  Και η Κυβέρνηση, που κατά τα λοιπά παριστάνει την αδέκαστη, αρνείται και σήμερα ακόμα  τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για αυτά που  συνέβησαν τότε.  Προσέξτε, εμείς στηρίξαμε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές που έφερε η Κυβέρνηση. Όλες.  Γιατί έχουμε καθαρή θέση υπέρ της διαφάνειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη διερεύνηση των πεπραγμένων της Κυβέρνησης το πρώτο επτάμηνο του 2015.  Παρά τις νέες αποκαλύψεις των  σκοτεινών πρωταγωνιστών εκείνης  της περιόδου. Ας το γνωρίζουν όμως καλά. Η Εξεταστική  αυτή θα γίνει. Και οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα γίνει σε αυτή τη Βουλή, όπου έχουν την πλειοψηφία, ή στην επόμενη Βουλή όπου την πλειοψηφία θα την έχουμε εμείς. Συγκάλυψη  δεν πρόκειται να υπάρξει. Η κοινωνία έχει δικαίωμα στην αλήθεια. Διότι  τότε μπορεί να αποφύγαμε την απόλυτη καταστροφή χάρη στη υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, αλλά η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη ζημιά που έχει υποστεί.
  
Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς δείκτες,   τα δεδομένα του 2014 αποτελούν  και σήμερα ακόμα ζητούμενο. Το Α.Ε.Π.  της χώρας ήταν τότε μεγαλύτερο από ό,τι είναι  σήμερα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου  ήταν μικρότερες από ό,τι είναι  σήμερα. Και βέβαια μην το ξεχνάμε αυτό  είχαμε  ένα  ισχυρό τραπεζικό σύστημα, χωρίς capital control και με το Κράτος να έχει πλειοψηφικά ποσοστά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σήμερα, η αναπτυξιακή δυναμική είναι πολύ μικρότερη. Το 2014, η εκτίμηση για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης ήταν 1,9%, ενώ το Φεβρουάριο του 2017 είχε μειωθεί στο 1%. Αυτό έπληξε  καίρια  τη βιωσιμότητα του χρέους. Πρέπει να θυμίσουμε ότι  τότε είχαμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους από το Δ.Ν.Τ. , τώρα την επιζητούμε. Δυστυχώς.

Και η  πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αποτυχιών. Να θυμίσω και πάλι τους  πέντε στόχους  που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας:

- Να κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα και χωρίς μέτρα.

- Να πάρει ρύθμιση για το χρέος.

- Να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

- Να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

- Και, βέβαια -  να το θυμίσουμε και αυτό - να μειωθούν τα πλεονάσματα για τη  διετία 2019 - 2020.

Κατάφερε να πάρει μηδέν στα πέντε. Απορώ πραγματικά αν έχει υπάρξει τέτοιο φιάσκο σε διαπραγμάτευση. Μόνο που  το φιάσκο αυτό το πληρώνουν οι ίδιοι οι  πολίτες. Διότι αφορά τη ζωή της κάθε ελληνικής οικογένειας. Και ειδικά των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτών που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Αυτών που δεν βρίσκουν δουλειά. Αυτών που πληρώνουν εξοντωτικές εισφορές.  Οι Έλληνες σήμερα - είχα την ευκαιρία να το πω και στη Βουλή - δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Δουλεύουν, δυστυχώς, για το Κράτος. Για να πληρώνουν αναρίθμητους και παράλογους φόρους. Και υψηλές εισφορές χωρίς να προσδοκούν, ειδικά οι νέοι, να πάρουν ποτέ μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Τα χρόνια μετά το 2009 ήταν δύσκολα χρόνια. Η κοινωνία έκανε θυσίες. Ωστόσο, το 2014 η χώρα πήγαινε να βγει από την κρίση. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο την ξανάβαλε σε κρίση, αλλά σε μια κρίση πολύ χειρότερη και δυστυχώς πολύ μεγαλύτερη.  Όλα αυτά η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει προσφεύγοντας σε μια εικονική πραγματικότητα.  Λένε ότι δήθεν πάμε καλά, αναφέροντας κάποια επιλεκτικά στοιχεία. Συγκρίνοντας - προσέξτε – όμως, την σημερινή κατάσταση με το χειρότερο σημείο της δικής τους θητείας. Χωρίς να λένε τίποτα για το πόσο πίσω μάς πήγαν και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η δική τους καταστροφική διακυβέρνηση.  Εκεί που θα έπαιζαν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές, σήμερα γίνονται μυστικές συναντήσεις με διεθνείς τραπεζικούς οίκους, μπας και με μια περιορισμένη έξοδο στις αγορές καλυφθεί η τεράστια αποτυχία τους και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Όμως, με μια ανταλλαγή ομολόγων, η οποία ενδεχομένως να επιτευχθεί, δεν επέρχεται αλλαγή του πολύ κακού κλίματος στην οικονομία ούτε της θλιβερής κατάστασης, που όλοι σας βιώνετε, στην αγορά. Και βέβαια αυτοί, οι οποίοι μιλούν σήμερα για έξοδο της χώρας στις αγορές, ξεχνούν ότι η Ελλάδα είχε βγει δύο φορές στις αγορές το 2014 και θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί η δική τους καταστροφική θητεία. Και βέβαια θα είχε αποφευχθεί και το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο.

Εμείς δεν θα πούμε αυτό το οποίο έλεγε ο κ. Τσίπρας στις 15 Μαρτίου του 2014, όταν τότε η χώρα βγήκε στις αγορές. Τι έλεγε; Διαβάζω: «Θα πρόκειται για μια στημένη έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη». Εμείς δεν θα πούμε αυτό. Γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Εμείς θα πούμε: Μακάρι να βγούμε στις αγορές. Το καλό της χώρας μας ενδιαφέρει. Αναρωτιέμαι, όμως, ειλικρινά αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται οποιαδήποτε ευθύνη και ντροπή για αυτά τα οποία έλεγαν και έκαναν τότε. Ή αν πια έχουν καταφύγει στους τεχνητούς παραδείσους της εξουσίας κι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Δυόμιση χρόνια γίνεται το ίδιο: Δημιουργούν ένα πρόβλημα, φτάνουν στο απροχώρητο και όταν την τελευταία στιγμή η χώρα καταφέρνει να γλιτώσει τα χειρότερα, κάνουν ένα βήμα για να διορθώσουν αυτά που έχουν κάνει και μιλούν για επιτυχία.

Εκεί όμως - και θέλω να το τονίσω αυτό - που ο κ. Τσίπρας ξεπερνά κάθε όριο ανεντιμότητας είναι όταν μιλάει για ανάπτυξη και για επενδύσεις, παρουσιάζοντας ως δικά του επιτεύγματα τα οφέλη από τα περιφερειακά αεροδρόμια, την επένδυση στο Ελληνικό, την επένδυση της Cosco. Τα οδικά έργα που εμείς σχεδιάσαμε, εμείς ψηφίσαμε, εμείς σώσαμε και αυτοί πάντα καταψήφιζαν. Τις μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που κάποτε συκοφαντούσαν και σήμερα τις παραγγέλνουν δυο - δυο. Να το πούμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει ούτε ένα αναπτυξιακό έργο ούτε μια μεγάλη επένδυση στη χώρα η οποία να μην έχει ξεκινήσει επί δικών μας ημερών και να μην την έχει πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μία. Η μετάλλαξη του κ. Τσίπρα σε υπέρμαχο των επενδύσεων δεν πείθει κανένα.  Γιατί πίσω από το νέο περιτύλιγμα βρίσκεται ένα Κόμμα που δεν πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Που θέλει το Κράτος πανταχού παρόν. Έτσι, όμως, ανάπτυξη ρωμαλέα δεν έρχεται. Και η χώρα θα παραμένει καθηλωμένη στην εσωστρέφεια και στην παρακμή.

Φίλες και φίλοι,

Ακόμα μεγαλύτερη βλάβη από αυτή που υπέστη η οικονομία, είναι η βλάβη που προκαλεί η Κυβέρνηση στη λειτουργία του Κράτους και των θεσμών. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να στήσουν καθεστώς. Μόνο που αυτό δεν γίνεται σε μια δημοκρατική χώρα. Δεν το επιτρέπουμε εμείς. Και οι θεσμοί που τόσο πολεμούν και υπονομεύουν, να το γνωρίζουν, μπορεί να λυγίζουν, αλλά δεν σπάνε. Στο Δημόσιο, όπως έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, στήνουν ένα νέο κομματικό στρατό με παράνομες μονιμοποιήσεις. Κρατούν σε ομηρεία δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη με τρόπο πραγματικά ιταμό.

Στα Πανεπιστήμια επιχειρείται η παλινόρθωση ενός αμαρτωλού παρελθόντος και διαπράττεται σήμερα, με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος της παιδείας. Ο νόμος Γαβρόγλου δεν πρέπει να περάσει. Γιατί; Γιατί περιορίζει κι άλλο την αυτονομία και αυτοτέλεια των ιδρυμάτων. Γιατί διαλύει τα μεταπτυχιακά προγράμματα που φέρνουν έσοδα στα Πανεπιστήμια. Διότι καταργεί στην πράξη επιτυχημένους θεσμούς, όπως τα Συμβούλια Ιδρυμάτων. Γιατί δυστυχώς επαναφέρει την κομματικοποίηση ενισχύοντας το ρόλο των φοιτητοπατέρων. Και δυστυχώς, το σημαντικότερο απ’ όλα, ανασύρει μια στρεβλή αντίληψη για το άσυλο, η οποία καθιστά τα Πανεπιστήμια άντρο ανομίας. Οι δήθεν «εχθροί του παλιού» γυρίζουν τα Πανεπιστήμια τριάντα χρόνια πίσω, μέσα από ιδεοληπτικές, διχαστικές και βαθιά αναχρονιστικές πρακτικές. Στο νόμο αυτό θα σταθούμε απέναντι με όλους τους τρόπους και, αν ψηφιστεί, δεσμεύομαι ότι θα καταργηθεί τους πρώτους μήνες της νέας Κυβέρνησης. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε στην Παιδεία μας τη διάσταση που επιβάλλει η ιστορία της πατρίδας μας, ώστε να αποτελέσει ισχυρό όπλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και αναγέννησης της Ελλάδος.

Εκεί όμως όπου η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εκτροπή, τολμώ να πω σε θεσμική παράκρουση, είναι στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Τσίπρας, μας είχε υποσχεθεί ότι θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Και πάει να γράψει βιβλίο με την συνολική καταπάτησή του. Κάθε τόσο τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας ακυρώνουν τις καταφανώς παράνομες μεθοδεύσεις του. Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τα Μ.Μ.Ε. Παράνομες οι απολύσεις Διοικητών Νοσοκομείων. Παράνομη η διαδικασία επιλογής διευθυντών μέσης εκπαίδευσης. Παράνομη η επέκταση συμβάσεων εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει δικαστές να μην του γυρίζουν πίσω όσα μηχανεύονται ο ίδιος και οι Υπουργοί του, η λύση είναι μια και είναι απλή: Να λειτουργεί σύννομα. Όχι να υβρίζει τους δικαστές. Στις Δημοκρατίες, οι Κυβερνήσεις δεν εξουσιάζουν. Κυβερνούν εντός του Συντάγματος και των νόμων.

Οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού εναντίον της Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν την πιο σκοτεινή πλευρά μιας Κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τον αυταρχισμό σε δόγμα πολιτικής. Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις - θέλω να το τονίσω αυτό - όλων των Δικαστικών Ενώσεων δίνουν ένα σήμα συναγερμού για τη Δημοκρατία μας. Αποτελούν ευθεία καταγγελία της τεράστιας ζημιάς που προκαλεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στη λειτουργία των θεσμών. Οι Δικαστικές Ενώσεις είχαν, εδώ και καιρό, καταγγείλει πλήθος παρεμβάσεων στο έργο τους και απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης. Εμείς είμαστε ένα υπεύθυνο, θεσμικό Κόμμα. Αποφύγαμε να αναφερθούμε στο ρόλο συγκεκριμένων προσώπων, παρά τις καταγγελίες τις οποίες λαμβάναμε. Μέχρι που ήρθε η προχθεσινή εξέλιξη όπου η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δέκα μέρες μετά τη συνταξιοδότησή της, ανέλαβε προϊσταμένη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη θεσμικά προσχήματα. Και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του καθενός. Και επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στην πράξη τη διάκριση των εξουσιών. Θέλω να εκφράσω την αμέριστη εμπιστοσύνη μου στους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία, με εντιμότητα σε δύσκολες συνθήκες. Είμαστε κοντά τους με το να είμαστε μακριά τους. Να τους αφήνουμε, δηλαδή, ανεπηρέαστους να κάνουν τη δουλειά τους.

Και θέλω να στείλω και ένα σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση: Τα σχέδια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης δεν θα περάσουν. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο και τον κ. Πολάκη. Όλοι μαζί θα έλθει η στιγμή που θα απολογηθούν. Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Όποιος εμπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Όπως και αν λέγεται. Όσο ισχυρός και αν είναι. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Ούτε εγώ, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Κανένας άλλος.

Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ρώτησα ευθέως τον κ. Τσίπρα αν είχε ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για τις αλλεπάλληλες και επίμονες επικοινωνίες του με τον ισοβίτη, αν είχε δώσει την έγκρισή του, και αν είχε γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε. Είναι απολύτως εκτεθειμένος από τη στάση του. Και μαζί με αυτόν ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Αν θέλουν να πέσουν δεμένοι με τον κ. Καμμένο, ας το κάνουν. Τη χώρα, όμως, δεν θα την πάρουν μαζί τους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο μιας κυνικής και αδίστακτης ομάδας.

Φίλες και φίλοι,

Το έχω ξαναπεί και δεν θα σταματήσω να το λέω: Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας. Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλες.  Το ελατήριο της ελληνικής Οικονομίας μετά από χρόνια ύφεσης θα μπορούσε να εκτιναχθεί. Αλλά από ποιον;

- Από μια Κυβέρνηση γεμάτη ιδεοληψίες;

- Που τσακίζει τους πάντες με την υπερφορολόγηση;

- Που έχει Υπουργούς που δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε όλα αυτά που κάνουν;

- Που τη μία μέρα διαφωνούν και την άλλη λένε «ναι σε όλα»;

- Με στελέχη που καθυβρίζουν και διχάζουν;

Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μια νέα Κυβέρνηση με σχέδιο και με διαχειριστική επάρκεια που θα πάει τη χώρα μπροστά. Που δεν θα έχει ως στόχο να ελέγξει το Κράτος, αλλά να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, να εφαρμόσει τους νόμους και να φέρει στον τόπο επενδύσεις και στους Έλληνες δουλειές. Που θα δώσει στους νέους ευκαιρίες. Και θα εγγυηθεί σε όλους τους Έλληνες ασφάλεια και σταθερότητα. Η Νέα Δημοκρατία αυτό μπορεί να το πετύχει.

Ήδη, με την υπεύθυνη στάση μας βοηθάμε τη χώρα από τώρα που είμαστε στην Αντιπολίτευση. Οι αγορές και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν ρίσκο από την επόμενη Κυβέρνηση. Εμείς δεν απειλούμε τους επενδυτές, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους προσκαλούμε και σήμερα να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν.  Και αυτό δείχνει την τεράστια ποιοτική μας διαφορά. Προφανώς δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτό. Με κινήσεις σε όλα τα επίπεδα δείχνουμε ότι αλλάζουμε, εξελισσόμαστε, βελτιωνόμαστε. Είμαστε δυναμικά απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά χωρίς να υποκύψουμε στον πειρασμό της αντιπολιτευτικής δημαγωγίας.

Προχωράμε στην προγραμματική και στελεχική μας ανανέωση και διευρύνουμε την κοινωνική και πολιτική μας απήχηση. Η δυναμική που έχει η παράταξη μας δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα με προοπτικές ακόμα μεγαλύτερης ανόδου. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.  Απέναντι μας - δεν θέλω να το ξεχνάτε αυτό-  βρίσκονται πολίτες δύσπιστοι, όχι αδικαιολόγητα. Για να τους κερδίσουμε πρέπει να μην σταματήσουμε να τους εκπλήσσουμε θετικά. Να τους εκπλήσσουμε ευχάριστα. Και αυτό αφορά, πρώτα απ’ όλα, τη δική μας λειτουργία. Τα όργανα του Κόμματος συνεδριάζουν τακτικά.  Συντονιστικό Τομεαρχών, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Πολιτική Επιτροπή αποτελούν όργανα διαλόγου και σύνθεσης. Και η ανανέωση του Κόμματος προχωρά. Τιμώ και σέβομαι όλα τα παλαιότερα στελέχη μας. Εξάλλου μας συνδέουν δεσμοί εκτίμησης και μνήμες κοινών αγώνων. Αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του Κόμματός μας. Και σήμερα η ανανέωση γίνεται πράξη. Τόσο στα όργανα του Κόμματος, όσο και με το μητρώο στελεχών, μια πραγματικά καινοτόμο διαδικασία. Και η ανανέωση θα συνεχιστεί, γιατί ειδικά στο θέμα αυτό δεν πρέπει και δεν θα κάνω πίσω.

Προχωράμε στην αναβάθμιση του στελεχικού μας δυναμικού. Με σεμινάρια - έχετε συμμετάσχει οι πιο πολλοί από εσάς σε όλη τη χώρα,  δώδεκα έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο σε οκτώ διαφορετικές πόλεις - με πολλές επιμορφωτικές δράσεις κατάρτισης των στελεχών μας. 

Εξυγιαίνουμε τα οικονομικά μας. Μειώσαμε έξοδα, λειτουργούμε πια με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Και το κάνουμε αυτό - θα έχω την ευκαιρία άλλη φορά να αναφερθώ σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια - παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που είχαν ως μόνο στόχο να δυσκολέψουν περαιτέρω τη λειτουργία μας.

Και φυσικά, δίνουμε απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται «πού είναι οι θέσεις σας;» Εδώ είναι οι θέσεις μας. Εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα μαζί με χιλιάδες πολίτες να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα με τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Δεν είναι σαν το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το πιο θλιβερό, το πιο σύντομο ανέκδοτο της ελληνικής πολιτικής.
             
Σήμερα σας μοιράστηκε αυτό το έντυπο. Δεν είναι προφανώς όλο το πρόγραμμα. Είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία εξελίσσεται. Περιλαμβάνει, όμως, όλες τις θέσεις που έχουμε παρουσιάσει.

- Για την οικονομία και την ανάπτυξη.

- Για τις μειώσεις φόρων. Για τη συγκράτηση των δαπανών.

- Για τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

- Για την απλούστευση των διαδικασιών.

- Για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό.

- Για τα κόκκινα δάνεια, τη «δεύτερη ευκαιρία», που χρειάζονται για να σηκωθούν όσοι έπεσαν τα χρόνια της κρίσης.

- Για τη στήριξη των αγροτών. Τις πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν την εξωστρέφειά τους.

- Για τον Τουρισμό, που ευτυχώς πάει καλά φέτος, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του και παρά τις δυσκολίες που η Κυβέρνηση προκαλεί με την υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος.

- Για την Ενέργεια, όπου πήραμε μια καθαρή θέση, απέναντι σε μια Κυβέρνηση που πελαγοδρομεί ανάμεσα στις ιδεοληψίες και τη πραγματικότητα.

- Για την εκπαίδευση. Όχι μόνο την ανώτατη. Για την πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, κάτι που αποτελεί προσωπική μου δέσμευση. Για το τι σημαίνει να έχουμε ελεύθερα, αυτόνομα, σύγχρονα σχολεία. Για την τεχνική εκπαίδευση, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί, να δώσει εφόδια και διέξοδο σε χιλιάδες νέους. Και φυσικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση που πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

- Για τη βελτίωση του δημόσιου τομέα. Απολύσεις δεν θα γίνουν, το λέω ακόμα μία φορά ως απάντηση στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αξιολόγηση θα υπάρξει και πρέπει να υπάρξει. Υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, με διαφάνεια και με αντικειμενικότητα.

- Όπως και μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

- Για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής πολιτικής.

- Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για τα δημόσια νοσοκομεία. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για αυτά το Φθινόπωρο.

- Για την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που τόσο πολεμήθηκε από τις Κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

- Για θέματα που απασχολούν πολλούς πολίτες και συχνά περνούν κάτω από το ραντάρ της επικαιρότητας, όπως οι υιοθεσίες παιδιών, με στόχο να δώσουμε λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια.

- Και φυσικά για την ασφάλεια στις γειτονιές μας. Με χαρτογράφηση της εγκληματικότητας και   με ενίσχυση της ένστολης αστυνόμευσης.

Για όλα αυτά έχουμε ήδη μιλήσει. Και θα πούμε πολύ περισσότερα. Όμως δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Δεν είμαστε  έτοιμοι μόνο να μιλήσουμε , είμαστε έτοιμοι  και να ακούσουμε και θέλουμε να ακούσουμε και θέλουμε να μιλήσουν οι πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Η κοινωνία με τον τρόπο της, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης,  επιστρέφει στην πολιτική. Και εμείς είμαστε ένα ανοιχτό Κόμμα που θα υποδεχθεί απόψεις και ιδέες. Θα προωθήσει το διάλογο και θα κάνει τη  μεγάλη σύνθεση. Ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε λοιπόν μια σειρά από ανοιχτές εκδηλώσεις.  Θα δώσουμε το βήμα στους πολίτες. Το κάναμε, ήδη,  για πρώτη φορά, στην Αθήνα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα  ανοιχτή συζήτηση που είχα με εργαζόμενους σε εταιρίες security,  delivery, σούπερ μάρκετ.  Το έκανα  στη Θεσσαλία σε συζητήσεις διαδραστικές, που είχα με αγρότες και κτηνοτρόφους. Εκδηλώσεις όπως αυτές, δεν είναι  πολύ συνηθισμένες  στη χώρα μας.  Ξεκινάμε  όμως  ανοιχτές συναντήσεις με ομάδες πολιτών για να τους δω, για να  τους  μιλήσω ,αλλά κυρίως  για να τους ακούσω. Για να πουν τί πήγε λάθος, τί πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να αλλάξουμε και πού πρέπει να πάει η χώρα.  Θα είναι συναντήσεις που θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί εμείς κάνουμε ανοιχτή πολιτική με ανοιχτά μέσα.  Όχι μέσα από στημένες συνδιασκέψεις, που έρχονται  πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι χειροκροτητές. Και είμαστε εδώ για να ενσωματώσουμε νέες  ιδέες και δυνάμεις. Για να τις κάνουμε πολιτική και για να αλλάξουμε με αυτές τη χώρα.

Τους επόμενους μήνες η Νέα Δημοκρατία,  για άλλη μία φορά  - δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε - θα ανοιχτεί σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Έχουμε σχέδιο και θέλουμε να το συζητήσουμε ανοιχτά με τους πολίτες. Θέλουμε επίσης να ακούσουμε τα δικά τους όνειρα και τα δικά τους σχέδια.  Σε μια μεγάλη πορεία που θα καταλήξει  στο ετήσιο  ανοιχτό Συνέδριο θέσεων  που θα γίνει στο τέλος του χρόνου.

Φίλες και φίλοι,

Δεν μου αρκεί, και δεν πρέπει να αρκεί ούτε σε σας, να κερδίσουμε επειδή ο κόσμος έχει πια αποφασίσει να διώξει την σημερινή καταστροφική Κυβέρνηση. Δεν θέλω να πείσουμε ότι απλώς δεν θα είμαστε χειρότεροι από το ΣΥΡΙΖΑ - σιγά τα κατόρθωμα εξάλλου – πρέπει να πείσουμε  ότι θα είμαστε  μία  πολύ καλή Κυβέρνηση. Και οι καλές κυβερνήσεις - δεν θα κουραστώ να το λέω -  χτίζονται στην Αντιπολίτευση. Με πολλή δουλειά, καλή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, έτοιμο σχέδιο δράσης,  κυρίως για τους πρώτους  κρίσιμους μήνες. Δεν θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Και θα τις κερδίσει καθαρά, με τη δύναμη της αλήθειας και κοιτάζοντας μπροστά. Εκεί που θέλουν να βρεθούν οι Έλληνες. Η πρότασή μας δεν θα είναι μια κομματική διακήρυξη. Θα είναι  ένα συνολικό σχέδιο για μια νέα εθνική επανεκκίνηση. Θα ανήκει στους πολίτες που θα έχουν την ευκαιρία να το συνδιαμορφώσουν.  Και θα επιδιώξω τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις πάνω σε αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Λειτούργησε πάντα ως ο βασικός πόλος γύρω από τον οποίο περιστρέφονται και συσπειρώνονται οι υγιείς δυνάμεις, οι δυνάμεις της πολιτικής αλλαγής, των μεταρρυθμίσεων, της πραγματικής προόδου. Αυτή είναι η πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Τότε που επανίδρυσε την κεντροδεξιά παράταξη ως δύναμη θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής αναμόρφωσης της Ελλάδας. 

Αυτή ήταν και η πολιτική που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν διεύρυνε τα όρια της παράταξης και την οδήγησε στο πρωτοφανές 47%. Γι’ αυτό και θα απευθυνθώ με εντιμότητα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, και πέρα από αυτές σε όλους τους πολίτες. Είμαι υπερήφανος που είμαι Πρόεδρος μας μεγάλης παράταξης, με βαθιές ρίζες και με μεγάλη εθνική προσφορά. Που άλλαξε τη χώρα και άλλαξε η ίδια όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν.  Όπως τώρα.

Γι’ αυτό απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Όσοι νιώθετε αγωνία για το μέλλον σας και το μέλλον των οικογενειών σας. Όσοι υποφέρετε από τα βάρη που σας έχει φορτώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όσοι ανησυχείτε για τον αυταρχισμό και την υποβάθμιση της Δημοκρατίας μας. Όσοι νοιώθετε εξαπατημένοι από μια αναξιόπιστη και ανίκανη Κυβέρνηση. Όλοι εσείς ελάτε μαζί μας. Ελάτε να βρούμε πώς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Κι ας είστε όσο αυστηροί θέλετε.  Δεν μας νοιάζει από πού προέρχεστε. Μας αρκεί ότι θέλετε να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι ένα μήνυμα που θέλω να στέλνετε κι εσείς. Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία. Όταν ανοίγω τις πόρτες του Κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Αυτήν την εντολή έλαβα στις 10 Ιανουαρίου 2016.  Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, για να κάνουμε διάλογο και για ενώσουμε τους Έλληνες. Και δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε κανέναν. Ούτε τους παραδοσιακούς μας υποστηρικτές, αλλά ούτε όσους αρχίζουν να προσβλέπουν σε εμάς. Και δεν θα τους απογοητεύσουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κινούμενη άμμο της κρίσης. Θα φέρουμε ανάπτυξη για όλους στον τόπο μας. Θα θυμίσουμε σε όλους ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά μια κανονική χώρα, με δουλειές, ευκαιρίες και ασφάλεια  για τους πολίτες της. Αυτός είναι ο αγώνας μας. Σας θέλω όλους στην πρώτη γραμμή. Για να ξανακάνουμε την πατρίδα μας μια αισιόδοξη χώρα με αυτοπεποίθηση. Για να δώσουμε στους πολίτες την ελευθερία να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους, το δικό τους και των παιδιών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.