Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Δείτε πόσο ακριβά κοστίζουν στην οικονομία -και στους Έλληνες- οι αποτυχίες της Κυβέρνησης Τσίπρα

Τον περασμένο Οκτώβριο (13.10.2016) στο δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνιζε: ''Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα''.

Στη συνέχεια, ο ίδιος και Υπουργοί της Κυβέρνησής του διαβεβαίωναν ότι όλα αυτά - αξιολόγηση, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και ρύθμιση χρέους -  θα γίνουν στο επόμενο Γιουρογκρουπ, το Νοέμβριο. Μετά έλεγαν πως θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου. Μετά, παρέπεμπαν στο Φεβρουάριο. Μετά στο Μάιο και μετά στον Ιούνιο.

Τελικά δεν πήραν, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε ρύθμιση για το χρέος, ούτε τη δόση που μπορούσε η χώρα. Πήραν 8,5 δις ευρώ, ενώ με βάση τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό του τρίτου και του Συμπληρωματικού Μνημονίου, η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2017, θα έπρεπε να λάβει από τους δανειστές δόσεις ύψους 22,9 δις ευρώ. Στέρησαν, δηλαδή, τη χώρα από πόρους περίπου 15 δις ευρώ. Απέτυχαν σε όλους τους στόχους που οι ίδιοι είχαν βάλει.

Το μόνο που έγινε στο Eurogroup του Ιουνίου ήταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση και αφού φόρτωσαν τους Έλληνες με άλλα 5,1 δις ευρώ μέτρα, περικοπής συντάξεων, μείωσης αφορολογήτου ορίου, κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, εξοντωτικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δις ευρώ.

Αυτός που έλεγε τον Ιανουάριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα, όχι μόνο πήρε επιπλέον μέτρα, αλλά ψήφισε και το τέταρτο Μνημόνιο και δεσμεύτηκε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια.

Στο διάστημα που προηγήθηκε, ο κ. Τσίπρας - εξαπατώντας ακόμη και τους βουλευτές του, με την εκτίμηση ότι ''τα νέα είναι τόσο καλά που θα φορέσει γραβάτα'' - επέβαλε το τέταρτο Μνημόνιο. Ψηφίζοντας νέα μέτρα, που δεν ζητούνταν  πριν ενάμισι χρόνο όταν έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση, δεν προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Αφού καθυστέρησε την αξιολόγηση για περισσότερο από ένα χρόνο, έκανε όλα όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ., χωρίς να πάρει τίποτε από όσα ο ίδιος υποσχόταν στους πολίτες.

Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

1.Ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο (Ν. 4472/2017), με επιπλέον μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούν την περίοδο μετά από αυτό.

2.Πρόσθεσε επιπλέον μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό στα  14,5 δις ευρώ.

3.Έκοψε από τους χαμηλοσυνταξιούχους δύο έως και τρεις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου.

4.Αφαίρεσε από τους  χαμηλόμισθους ένα μηνιάτικο με τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

5.Επέβαλε στους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν από 37% - 61% παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουν κουτσουρεμένες συντάξεις.

6.Δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για την επόμενη πενταετία.

7.Δεν εξασφάλισε άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE), με αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

8.Απομάκρυνε την έξοδο στις αγορές, που θα μπορούσε να είχε γίνει μήνες πριν, αν είχε κλείσει στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση.

9.Στέρησε από τη χώρα πόρους περίπου 15 δις καθώς μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προβλεπόταν η εκταμίευση δόσεων 22,9 δις ευρώ, ενώ εξασφάλισε μόνο 8,5 δις ευρώ.

10.Αποδείχτηκε πως ήταν ψεύτικες οι υποσχέσεις της για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς υπέγραψε ότι α) για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς και β) το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δηλαδή θα ελαστικοποιηθεί περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.