Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Οι Δικαστές κατηγορούν τον Πολάκη για άγνοια ακόμη και υποτυπωδών νομικών γνώσεων και ότι κάνει κακό στον τόπο

Menelaos Myrillas / SOOC
Απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος σε έμμετρη μορφή επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση της Ολομέλειας σχετικά με την παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων, έδωσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί,
αναφερόμενοι σε σχόλια που διατυπώθηκαν για την απόφαση και ευθέως στην έμμετρη ανάρτηση του κ. Πολάκη, επιφυλάσσουν σκληρή κριτική στον υπουργό και σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι «κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες».

Η ανακοίνωση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξηγεί γιατί το Δικαστήριο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση που έχει πολλαπλές συνέπειες και σημαντικές παραμέτρους, τονίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί φυσική συνέπειας πολυετούς νομολογίας του Δικαστηρίου και εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που ισχύουν σε όλο τον πολιτισμό κόσμο και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ


Με αφορμή τα σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων και άλλων οικονομικών βαρών (και όχι στην επιβολή ποινικών κυρώσεων), ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, έλαβαν και έμμετρη μορφή, η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς διάθεση απολογίας, θέλει να διευκρινίσει τα εξής:

Το Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες, οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις, που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, και αφορούν όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες.

Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου