Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Τέλος οι παλικαρισμοί της κυβέρνησης- Ναι σε όλα για τη δόση των 8,5 δις ευρώ- Υποσχέσεις για το χρέος- "χαμένο στη μετάφραση" το QE

Λαγκάρντ για συμφωνία: Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτή είναι η...Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με την συμφωνία να κλείνει στα 8,5 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, από την πλευρά της η Αθήνα δεσμεύτηκε να επιτύχει
πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % μέχρι το 2022 και μεσοσταθμικά 2% για κάθε έτος μέχρι το 2060.
Ακόμη, το  Eurogroup επανέφερε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί το Μάιο του 2016 (σ.σ. μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018) με στόχο οι άμεσες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το βραχυπρόθεσμο πλαίσιο και το 20% στη συνέχεια, ώστε η καμπύλη χρέους να μειώνεται διαρκώς.
Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.
Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ επαίνεσε τη χώρα, καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν.
Το Eurogroup δηλώνει ακόμη έτοιμο να υλοποιήσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, στο εύρος που απαιτείται ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι (15% και 20% του ΑΕΠ), μεταξύ των οποίων, η ρύθμιση του περιθωρίου του επιτοκίου, η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) καθώς και μέτρα βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμο να υλοποιήσει μέτρα όπως η επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM ως 15 χρόνια.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την ποσοτική χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου