Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Στήνουν κομματικό Κράτος με φάμπρικα μονιμοποιήσεων και ομήρους τους συμβασιούχους

Στήνουν κομματικό Κράτος με φάμπρικα μονιμοποιήσεων και ομήρους τους συμβασιούχους
Είναι η τέταρτη σημαντική απόφαση ανώτατου δικαστηρίου με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική μια βασική πολιτική επιλογή της παρούσας Κυβέρνησης.
 
  1. Νόμος Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες
  2. Νόμος Μπαλτά για τους Διευθυντές εκπαίδευσης
  3. Νόμος Πολάκη για την καθαίρεση Διευθυντών Νοσοκομείων
  4. Νόμος Βερναρδάκη – Γεροβασίλη - Σκουρλέτη για την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει ένα πελατειακό Κράτος που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία νέων συμβάσεων, στην συνεχή παράταση των υφιστάμενων και στην προσδοκία μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Έχουν ψηφιστεί περίπου 15 ρυθμίσεις για το θέμα αυτό από το Μάιο του 2015 με αρχή Νόμο του Κατρούγκαλου (4325/2015).

Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου σε όλο το Δημόσιο, σύμφωνα με την απογραφή, έχουν αυξηθεί από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα κατά 15.000, περίπου. Το Φεβρουάριο του 2017, οι συμβασιούχοι των στενού Δημοσίου (πλην ΝΠΙΔ) έφτασαν τους 72.765, που αποτελεί ρεκόρ εδώ και μια τετραετία τουλάχιστον.

Το κόστος μισθοδοσίας του 2016 σε σχέση με το 2015 έχει αυξηθεί κατά περίπου 141.000.000 ευρώ. Επιβάρυναν δημότες σε πολλούς Δήμους της χώρας με επιπλέον δημοτικά τέλη. Και αυτά όταν η υπερφορολόγηση έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Η φάμπρικα μονιμοποιήσεων στήνεται με την κατάργηση της υποχρέωσης άσκησης ένδικων μέσων και την εξαίρεση των μονιμοποιήσεων μέσω δικαστικών αποφάσεων, από τον κανόνα 1 προς 5 (ή 4 πλέον).

Παρότι ήταν δεδομένο πως οι παρατάσεις θα κρίνονταν αντισυνταγματικές, αυτοί συνέχιζαν να παίζουν με τις ελπίδες των συμβασιούχων και με τις προσδοκίες τους. Συνέχιζαν να στήνουν στο απόσπασμα Δημάρχους που εφάρμοζαν τη νομιμότητα. Ζήτησαν εγγράφως από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να ασκήσουν πειθαρχικούς ελέγχους κατά Δημάρχων που αρνούνταν να εφαρμόσουν μια καταφανώς αντισυνταγματική διάταξη.

Μια πρακτική που στόχο έχει να στήσουν το κομματικό Κράτος και να παραμείνουν στην εξουσία. Όπως είπε και ο Πολάκης, «έχουμε την Κυβέρνηση, αλλά όχι το Κράτος».

Αρνήθηκε η Κυβέρνηση να ακούσει τις εύλογες αιτιάσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης για το μη νόμιμο και το αδιέξοδο αυτής της επιλογής. Αρνήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις σχετικές αποφάσεις των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Αντί να συμμορφωθούν σε όλες αυτές τις φωνές της υπευθυνότητας και της νομιμότητας, προχωρούσαν συνεχώς σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες είχαν ένα και μόνο χαρακτηριστικό: Γίνονταν «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης» των σχετικών νόμων, αλλά και βεβαίως του Συντάγματος.

Είναι πλέον υπόλογοι οι εξής Υπουργοί: Βερναρδάκης (κυρίως), Γεροβασίλη, Σκουρλέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.