Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η εθνικά επικίνδυνη άγνοια του κ. Μπαλαούρα για τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το Άγιο Φως





AgioFos-1Με την αιτιολογία ότι είναι κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου αλλά και ένα αρκετά δαπανηρό έθιμο, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας, δηλώνει την αντίδρασή του για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα το βράδυ της Ανάστασης.
Η συνήθης αντίδραση σε κάθε δήλωση του κ. Μπαλαούρα είναι να κοιτάζουμε το ρολόι μας για να δούμε σε ποιο βαθμό…νηφαλιότητας ευρίσκεται.


Ωστόσο κάποιος πρέπει να τον συμμαζέψει από το κόμμα του γιατί με δηλώσεις αυτού του είδους
φαίνεται ότι ο εν λόγω κύριος που ο «σοφός ελληνικός λαός» τον έστειλε ως αντιπρόσωπό του στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να σκεφτεί πέραν της αρρωστημένης ιδεοληψίας με την οποία γαλουχήθηκε επί δεκαετίες, είτε ως συνδικαλιστής της Τραπέζης της Ελλάδος, είτε ως σπερματεκχυτής στα βουστάσια της Ηλείας.
Στο Άγιο Φως άλλοι πιστεύουν και άλλοι δεν πιστεύουν.
Δεν θα λύσουμε εμείς αυτό το ζήτημα, ούτε θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι πέραν του φυσικού στη θρησκεία υπάρχει και το μεταφυσικό το οποίο είτε δέχεσαι είτε δεν το δέχεσαι.
Αλλά πέραν αυτών υπάρχει κάτι που είναι σημαντικότατο για την ίδια τη χώρα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία της Ελλάδος (όχι μόνο της Ορθοδοξίας, αλλά της Ελλάδος) στον συγκεκριμένο γεωστρατηγικό χώρο που είναι το σημείο όπου συναντώνται οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες και ιστορικότερες θρησκείες του κόσμου.
Ανέκαθεν το Άγιο Φως άναβε στα χέρια ελληνορθόδοξου πατριάρχη. Παρά την προσπάθεια που έγινε με την βοήθεια των Οθωμανών να αλλάξει χέρια η τελετή, αυτό δεν έγινε εφικτό. (υπάρχει και σχετική παράδοση ότι το 1520 όταν προσπάθησε να ανάψει το Άγιο Φως πατριάρχης άλλου δόγματος αυτό άναψε και πάλι μέσα από το δεξιό κίονα της εισόδου του Ναού της Αναστάσεως, στον οποίο δίπλα ευρισκόταν απομονωμένος ο ελληνορθόδοξος πατριάρχες και μάλιστα υπάρχει ακόμα η σχισμή στον κίονα, μέσα από τον οποίο αναπήδησε το Άγιο Φως)
Αδιαλείπτως  λοιπόν το Άγιο Φως ανάβει στα χέρια του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, δικαίωμα που δεν αμφισβητεί πλέον κανένα δόγμα.
Το δικαίωμα αυτό δίνει πλεονεκτήματα παρουσίας της Ελλάδος στην ευαίσθητη αυτή περιοχή και ενισχύουν τις σχέσεις της χώρας μας με τους εμπλεκομένους λαούς.
Αντίστοιχα ιστορικά δικαιώματα υπάρχουν στη Μονή του Σινά στην οποία υπάρχει επιστολή υπογεγραμμένη από τον Μωάμεθ ότι ο ηγούμενός της πρέπει να είναι Έλληνας.
Όλα αυτά που συμβαίνουν σε περιοχές που είναι πολύ έντονη η θρησκευτική παρουσία και ο λαός ονομάζει «Αγίους Τόπους» μαζί με τα δικαιώματα επιφέρουν στη χώρα μας και κάποια καθήκοντα.
Δεν μπορεί να έχεις την παγκόσμια αποκλειστικότητα (για να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονους όρους) σε κάτι που εσύ δεν σέβεσαι και δεν εκτιμάς.
Κι επειδή το Άγιο Φως είναι ένα και μοναδικό στον κόσμο και το δικαίωμα των Ελλήνων μέσω της Ορθοδοξίας, επίσης μοναδικό σε αυτό, θα πρέπει και η ελληνική πολιτεία να δείχνει τον ανάλογο σεβασμό.
Σωστά μέχρι σήμερα και το Πάσχα του 2015 και το Πάσχα του 2016 η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν διανοήθηκε να αλλάξει το παραμικρό στην παράδοση που ακολουθεί το Άγιο Φως.
Η μεσολάβηση των δηλώσεων Μπαλαούρα ελπίζουμε να εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο της γραφικότητας που συνοδεύει το συγκεκριμένο πρόσωπο και όχι σε κάποιο σχέδιο προσέγγισης αριστερών και αθέων κοινωνικών στρωμάτων.
Μπορεί ο κ. Μπαλαούρας να μη κατανοεί λόγω άγνοιας ή ιδεοληψίας, τη σημασία που έχει για τον ελληνισμό, την Ορθοδοξία και την ελληνική διπλωματία το Άγιο Φως, θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι το κατανοούν οι ιθύνοντες του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.