Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Ο Στουρνάρας εξηγεί γιατί δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια: Υποφέρουμε από έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο


Τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγει από τα μνημόνια μέχρι σήμερα, εντόπισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε λόγο για έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο. «Ήμασταν σε μια βάρκα
που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.
«Κάνουμε πολλές συζητήσεις, κι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει εμάς τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από εμάς, βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία. Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό. Η δική μου απάντηση είναι: «Θεσμοί». Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση ποια είναι τα κύρια προβλήματα της Ευρωζώνης σήμερα, απάντησε: Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματική νομισματική ένωση αν δεν έχεις και κάποιας μορφής πολιτική ένωση. Εμείς λεγόμαστε ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ένωση) αλλά είμαστε μόνο νομισματική ένωση, όχι και οικονομική. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Παλεύουμε να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη, για να ολοκληρωθεί, πρέπει να γίνει κάποτε μιας μορφής ομοσπονδία. Βεβαίως αποδέχομαι ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές ως προς αυτό το σημείο. Έχουμε ακόμα να καλύψουμε μεγάλη απόσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.