Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

90 λεπτά διαδικτυακού διαλόγου μέσω facebook είχε με τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Δείτε ερωτήσεις και απαντήσεις

Διαδικτυακό διάλογο με τους χρήστες του Facebook έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαντούσε επί 1,5 ώρα σε σοβαρά θέματα που αφορούσαν -μεταξύ άλλων- το υπουργικό του συμβούλιο, το κλείσιμο της ΕΡΤ, τις διαπραγματεύσεις, την κατάσταση στο κέντρο της
Αθήνας κλπ.

Σε ερώτηση για το πόσα μέλη θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο απάντησε ότι «πριν από τις εκλογές θα παρουσιάσω το σχέδιό μου για την κυβέρνησή μου. Σίγουρα θα είναι μικρότερη από τη σημερινή».

Για την ΕΡΤ και αν θα πρέπει να κλείσει απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που να προάγει την πολυφωνία και την αντικειμενική ενημέρωση αλλά που θα σέβεται ταυτόχρονα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχω δεσμευτεί να μειώσω το τέλος της ΕΡΤ στο μισό».

Σε ερωτήσεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο και για την αξιοποίηση των πτυχίων απάντησε ότι ως υπουργός είχε θεσπίσει «μια αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία που περιλαμβάνει και δομημένη συνέντευξη τις οποίες διεξάγουν τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και ένα στέλεχος από τον ιδιωτικό τομέα». Συμπλήρωσε ότι «αξιοκρατία παντού, αυτό είναι το πρόταγμά μας. Το κάνουμε πράξη στην ΝΔ, αύριο θα το κάνουμε πράξη στο κράτος».

Για τον χρόνο σπουδών και αν αρκεί το ν+2 απάντησε ότι «κατά την άποψή μου αρκεί. Γνωρίζω πολλά παιδιά που δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, και παίρνουν πτυχίο στα 4 χρόνια, και πολλούς άλλους που δεν δουλεύουν και δεν τελειώνουν ούτε στα 10. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, όμως όλα είναι θέμα νοοτροπίας»

Για το κέντρο της Αθήνας απάντησε ότι «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με την πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Σε ερώτηση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απάντησε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική επανεξέταση του προγράμματος σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Δήλωσε ότι θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί γιατί είναι αντιπαραγωγικός.

Σε ερώτηση «Για ποιο λόγο στοχοποιείτε απλούς εργαζομένους που δίνουν μάχη για την επιβίωση όπως π.χ τους συμβασιούχους των ΟΤΑ , γιατί στερείτε την ελπίδα σ' αυτούς και τις οικογένειές τους;», απάντησε: « Δε στοχοποιώ κανέναν αλλά δεν μπορώ και να δεχτώ συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά παρέκκλιση του Συντάγματος».

Σε ερώτηση για το «πώς θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και πως μπορεί να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα; Ποτέ βλέπετε να γίνεται η άρση των capital controls;», απάντησε: «Αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία η οποία έχει χαθεί με τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πιστεύω ότι μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί σύντομα να επαναφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να αρχίσουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls».

Σε ερώτηση τι θα κάνει για το δημογραφικό, απάντησε ότι «το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα της χώρας για το οποίο δυστυχώς μιλάμε λίγο. Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόβλημα αυτό ελπίζοντας να βρει τη θέση που του αξίζει στο δημόσιο διάλογο.

Σε ερώτηση για το αν θα εφαρμόσει τα μέτρα που τώρα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει: «Εμείς δεν θα πούμε ποτέ αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση. Οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Θα συζητήσω όμως με τους εταίρους τη βελτίωση του πλαισίου της συνεργασίας μας».

Σε ερώτηση «πως κρίνετε ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ανάπτυξη, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε τα στοιχεία για ύφεση;», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ζει στον δικό του παράλληλο κόσμο. Και από ό,τι φαίνεται αρνείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα που βιώνουμε οι Έλληνες».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική κυρίως για τους πιο αδύναμους Έλληνες. Θα είχαμε βγει από τα μνημόνια αν το 2014 δεν ανατρέπονταν η πορεία της τότε Κυβέρνησης. Τα μέτρα που σήμερα ζητούνται - πολλά εκ των οποίων είναι ακραία - είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας και της καθυστέρησης της σημερινής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για το αν θα επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματός του απάντησε ότι « Η εντολή που έλαβα είναι, Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Την κάνω πράξη με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και είμαι σίγουρος πως αυτή μου η στάση έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με αδυναμίες και παθογένειες του χθες».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του «Μετά την χθεσινή συνάντηση των BIG4 της ευρωζώνης, όπου αποφασίστηκε και επίσημα μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», απάντησε «Θέλουμε την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή της χώρας».

Σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπίσει το «άβατο των Εξαρχείων» απάντησε ότι «ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και επαναφέρουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Με κυβέρνηση της ΝΔ ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν στην χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Σε ερώτηση για το αν «η στάση της ΝΔ να στηρίξει την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τον Αύγουστο του 2015 ήταν σωστή κίνηση;», απάντησε «Κάναμε αυτό που έπρεπε για να σώσουμε την Ελλάδα και δεν έχω μετανιώσει καθόλου για την επιλογή μας».

 «Με βομβαρδίσατε με πάνω από 1500 ερωτήσεις σε μιάμιση ώρα! Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συζήτηση, προσπάθησα να δώσω απαντήσεις που να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα. Με πάνω από 90 απαντήσεις σε 90 λεπτά, νομίζω χτυπήσαμε ρεκόρ!» έγραψε στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου