Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Λιαργκόβας: Ή 4ο μνημόνιο ή χρεοκοπία οι επιλογές της κυβέρνησης



Τρεις επιλογές δίνει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ εκτιμά ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει στις 7 Απριλίου τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τη χώρα.
Συγκεκριμένα μιλώντας στον Real fm ο κ. Λιαργκόβας τόνισε:

«Φαίνεται ότι το τρένο να βγούμε στις αγορές θα πάει πιο μακριά… Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα Capital controls μάλλον φαίνεται να ενισχύονται, γιατί παρατηρούμε τη συνεχή διαρροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Επομένως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν φαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να βγαίνουμε στις αγορές το 2018, άρα ή θα παραταθεί το τρέχον μνημόνιο ή θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπούμε».
 Για να μην οδηγηθούμε σε μία από τις παραπάνω εξελίξεις και για να αντιστραφούν τα πράγματα, ο κ. Λιαργκόβας εκτιμά ότι «πρέπει να υπάρξει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα, πράγμα το οποίο όμως με βάση τα όσα βλέπουμε δεν φαίνεται να υλοποιείται. Επομένως, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία, ενδεχομένως τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα εάν καθυστερήσει και άλλο η συμφωνία και δεν κλείσει με τελικό ορόσημο στις 7 Απριλίου».
Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά εκτίμηση του κ. Λιαργκόβα είναι ότι «το 2,7% αρχίζει να είναι δύσκολος στόχος γιατί η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί τόσο πολύ, οι επενδύσεις δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ όσο έχουν εκτιμήσει. Επομένως, θα πάμε σε κάτι λιγότερο μέχρι 1%, εκτός εάν υπάρξει μία πάρα πολύ καλή συμφωνία. Εάν πάει έτσι το πράγμα να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά από ότι έχει εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.