Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΓΣΕΕ: Στο 30% η πραγματική ανεργία-Απελπιστικά τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας

Πηγή:  athina984.gr
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία η ετήσια οικονομική έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2017, σύμφωνα με την οποία η πραγματική ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 30%. 
Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το Ινστιτούτο εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, καθώς σύμφωνα με την έκθεση το 70% των ανέργων
βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ περίπου 7 στους 10 εργαζόμενους με μερική απασχόληση δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη εργασία. Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη, ο δείκτης φτώχειας άγγιξε το 36% το 2015, από 27,7% το 2010. Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας το 2016 δεν ξεπερνούν τις 10, όταν οι επιχειρησιακές ανήλθαν σε 318 καλύπτοντας τουλάχιστον το 95% των συμβάσεων. Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση από 79% το 2009 υποχώρησαν στο 45% το 2016, ενώ το 52% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα από 800 ευρώ εκ των οποίων το 15,2% λαμβάνει μέχρι 499 ευρώ.

Εύθραυστη στασιμότητα – υψηλή αβεβαιότητα 

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ υποστηρίζουν  ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση εύθραυστης στασιμότητας και μη διατηρήσιμης δυναμικής, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, της αδύναμης κατανάλωσης, της δραματικής αποεπένδυσης, αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων αυτής στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης συνίσταται στο ότι «η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής», ειδικά σε όρους επίτευξης βιώ­σιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάκτησης της φερεγγυότητας του δημοσίου τομέα.

Μικρή η πιθανότητα εξόδου στις αγορές

Κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου.
Αυτό οφείλεται, όπως αναλύει, στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση δεν δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η εύθραυστη και αβέβαιη τάση μεγέθυνσης της οικονομίας δεν δημιουργεί διατηρήσιμες προσδοκίες δημο­σιονομικής φερεγγυότητας.
«Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν θα είχε όμως προσδιοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας» προσθέτει επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.