Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Οι εκτιμήσεις και οι κινήσεις της ΝΔ μετά το Eurogroup

Πηγή:newpost.gr - Του Πάνου Ρασσιά
Σκληρό αναμένεται να είναι το pressing της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, με τα στελέχη της οδού Πειραιώς, όχι μόνο να θεωρούν ότι δεν έχει κλείσει τίποτε στο επίπεδο της αξιολόγησης, αλλά πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στο επόμενο διάστημα, σχετικά με το τι θα πράξει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας. Επί της ουσίας, το συμπέρασμα
που βγάζουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έπειτα από το χθεσινό Eurogroup, είναι πως «η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα και πήρε υποσχετικές».
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr, τα κυβερνητικά στελέχη γύρισαν από τις Βρυξέλλες με τρία «Ναι» και τρία «Όχι» στις βαλίτσες τους: είπαν «Ναι» στη μείωση του αφορολόγητου, «Ναι» στη μείωση των συντάξεων και «Ναι» στις ομαδικές απολύσεις, ενώ εισέπραξαν από ένα «Όχι» στην ρύθμιση για το χρέος για το οποίο δεν έγινε καμία κουβέντα, στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και στην πολιτική συμφωνία που ποτέ δεν υπήρξε, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Επομένως, σημειώνουν από τη ΝΔ, όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία και πέρασε άλλη μια ημερομηνία χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί καν ο χρόνος ολοκλήρωσής της. Η εκτίμηση που κάνουν στην οδό Πειραιώς, είναι πως η Ελλάδα σύρεται ξανά σε μια δίνη χωρίς να γνωρίζει πόσα μέτρα θα πάρει – αλλά θα τα πάρει σίγουρα και θα τα προνομοθετήσει – και χωρίς να είναι σαφές ακόμη αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει.
Υπό τα δεδομένα αυτά, τα γαλάζια στελέχη δεν θεωρούν σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί τελικά τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνουν τα βασικά «αιτήματα» του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, όταν επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ακόμη και να υπάρξει η «επι της αρχής συμφωνία», όπως τόνιζαν από τη ΝΔ, θα πρέπει θεσμοί και κυβέρνηση να επιστρέψουν στο Eurogroup για να αποφασίσουν τα χρόνια διατήρησης των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι», κάνει τα στελέχη της οδού Πειραιώς, ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να σύρει την διαπραγμάτευση μέχρι τότε, προκειμένου να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην εξουσία, αν και δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες με τη δημιουργία ενός σκηνικού ρήξης στο επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το σφυροκόπημα προς το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχιστεί από την πλευρά της ΝΔ, ενώ το αίτημα για εκλογές παραμένει με μεγαλύτερη ένταση στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.