Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Όλη η αλήθεια για τη συμφωνία ΕΕ- Καναδά (CETA) που αφορά πολλά ελληνικά προϊόντα, και τη φέτα!

Η ΕΕ αφαιρεί την ονομασία ΠΟΠ από την ελληνική φέτα, την διατηρεί σε 213 άλλα τυριά!Διπλή γλώσσα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα, κατά τη γνωστή της συνήθεια, και στην περίπτωση της συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) που αφορά μια σειρά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, τις βρώσιμες ελιές, τα τυριά και φυσικά και τη φέτα.
Ηκυβέρνηση στο Συμβούλιο Υπουργών ψήφισε υπέρ, δίνοντας το "πράσινο" φως για να πάει η Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο στο
Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά επιχειρώντας να έχει και την πίτα ολόκληρη, δηλαδή να έχει με το μέρος της όλους εκείνους που ευνοούνται από την κατάργηση των δασμών για την εξαγωγή των αγροτικών μας προϊόντων στον Καναδά, αλλά και τον σκύλο χορτάτο, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί τις αντιδράσεις παραγωγών φέτας.
Η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη και πώς επηρεάζονται οι εξαγωγές στα ελληνικά προίόντα, καταγράφεται στο παρακάτω σημείωμα:

1. Οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA) και με τις Η.Π.Α. (TTIP) είναι εμπορικές συμφωνίες που ισοδυναμούν με το 49% του παγκόσμιου εμπορίου. Δημιουργία 100 δις ευρώ νέου προϊόντος στην Ευρώπη (5 - 8 δις ευρώ για Ελλάδα) και 15.000.000 νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2. ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, εμφανίζεται σαν διχασμένη προσωπικότητα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όμως, καταψήφισε την συμφωνία, μέσω των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.

3. Ελλάδα: Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8 - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών και όχι μόνο  προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα γίνονται τα προϊόντα μας ανταγωνιστικότερα σε μία προηγμένη αγορά 30.000.000 κατοίκων.

4. Φέτα και CETA:  Στο επίμαχο θέμα της φέτας. Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα, έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.

5. Στη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωση της συμφωνίας.

6. Με τη CETA εξασφαλίζεται η πλήρης προστασία για σειρά προϊόντων Π.Ο.Π. της χώρας μας.
 
  • Ελληνικά Τυριά: κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, μανούρι και κασέρι
  • Ελληνικά Λάδια: λάδι Καλαμάτας, λάδι Κολυμπαρίου Χανίων, λάδι Σητείας Λασιθίου, λάδι Λακωνίας
  • Ελληνικές ελιές: ελιά Καλαμάτας και Άμφισσας
  • Ελληνικά μπαχαρικά: Κρόκος Κοζάνης
  • Ελληνικά φρέσκα και επεξεργασμένα λαχανικά: φασόλια γίγαντες Πρεσπών Φλώρινας, φασόλια γίγαντες Καστοριάς
  • Μαστίχα Χίου

Υπάρχουν εταιρείες του Καναδά, από μετανάστες Έλληνες, Ιταλούς, Γάλλους, που παράγουν τυριά και τα ονομάζουν φέτα, γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα κλπ, δηλαδή με την ονομασία Π.Ο.Π. της Ε.Ε. Όσες από αυτές τις εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή τους πριν το 2013, θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν, μόνο για την αγορά του Καναδά, και δεν θα μπορούν να εξάγουν το προϊόν τους στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί ξανά σε 5 χρόνια. Οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.