Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα «αυτογκόλ» της Φώφης θα ωθήσουν την ΝΔ προς την αυτοδυναμία

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος- Του Πάνου Αμυρά
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά υπήρξε μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και, όπως γνωρίζουμε, η ίδια δηλώνει υπερήφανη για τη συμμετοχή της σε αυτή την πολιτική προσπάθεια.

Είναι κατανοητό για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να αναζητεί χώρο ανάμεσα στην «πρέσα» του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως τώρα που οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αναζητούν νέα πολιτική έκφραση με τον πυρετό διεργασιών σε Ποτάμι και
ανένταχτους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όμως η τακτική της κυρίας Γεννηματά να «εξισώνει» τους αντιπάλους της λειτουργεί για την ίδια ως μπούμερανγκ.
Σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία πρότεινε τη διεξαγωγή νέων εκλογών με το σκεπτικό ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα την ευνοήσει κοινοβουλευτικά.
Ουσιαστικά η κ. Γεννηματά δεν θέλει να επωμισθεί το κόστος από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση Μητσοτάκη και πιστεύει ότι η απλή αναλογική θα τη βοηθήσει εκλογικά. Κάνει όμως διπλό λάθος.
Πρώτον, οι πολίτες θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο να διώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Είναι εξοργισμένοι από τα ψέματα του Τσίπρα και δεν επιθυμούν την παραμονή του στην εξουσία. Προκαλεί λοιπόν απορία πώς η κυρία Γεννηματά απορρίπτει τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά δεν λέει όχι σε ένα σχήμα Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Προφανώς δεν την ενοχλούν οι δηλώσεις Φίλη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «βρομάει» αλλά είναι χρήσιμο για εκλογική συνεργασία.
Δεύτερον, εάν δεν υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τη Ν.Δ. και άλλες δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού τόξου, τότε οι επαναληπτικές εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα πιέσουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ γιατί οι πολίτες απεχθάνονται την ακυβερνησία και θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, με την απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει τίποτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τα μικρά κόμματα εκπροσωπούνται και τώρα βάσει των εκλογικών τους ποσοστών. Ο μοναδικός κερδισμένος θα είναι το δεύτερο κόμμα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό οι πολίτες δεν θα το επιτρέψουν.
Με τις αγωνιώδεις κινήσεις της να δηλώσει πολιτική παρουσία ως τρίτος πόλος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πριμοδοτεί τη Ν.Δ. και εάν η κυρία Γεννηματά δεν αλλάξει άποψη προκρίνοντας συνεργασίες με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σπάει τις εκλογικές επιδόσεις του πατέρα του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.