Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Κακλαμάνης: Ο νέος επώδυνος συμβιβασμός είναι προ των πυλών- Η διεύρυνση της ΝΔ πρέπει να είναι αμφίπλευρη

 «Το επικρατέστερο σενάριο δεν είναι οι εκλογές, αλλά με τον κ. Τσίπρα ποτέ δεν είσαι σίγουρος», αναφέρει στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, υποσηρίζοντας, επίσης, ότι «ο νέος επώδυνος συμβιβασμός είναι προ των πυλών».
      Ο Νικήτας Κακλαμάνης, διευκρινίζει, ωστόσο, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ότι «αν χρειαστεί να νομοθετήσει καινούργια μέτρα, η ΝΔ αυτή τη φορά θα είναι απέναντι», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι
κυβερνητικοί βουλευτές θα τα ψηφίσουν δακρύοντες».
      Αναφερόμενος στα σενάρια περί Grexit, ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο ότι «τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές η λέξη Grexit είναι απαγορευμένη ακόμα και για τους "άσπονδους" φίλους μας στην Ευρώπη».
      Μιλώντας για την ΟΝΕ υπενθυμίζει ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής είχε ρίξει αρνητική ψήφο, γιατί είχε διακρίνει ότι δεν επρόκειτο για Οικονομική-Νομισματική Ένωση αλλά για ΝΕ (βίαιη Νομισματική Ένωση).
      Παρά ταύτα, ο Νικήτας Κακλαμάνης προβλέπει ότι θα υπάρξουν κραδασμοί στην Ευρώπη, όχι όμως αποχωρήσεις χωρών από τη ζώνη του ευρώ.
      Ερωτηθείς για την πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές υποστηρίζει ότι « ο στόχος δεν είναι ανέφικτος» διευκρινίζει, όμως, ότι ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει ευρύτερη πλειοψηφία με κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου.
      Στην ερώτηση αν η προεκλογική συνεργασία της ΝΔ με κόμματα όπως η ΔΡΑΣΗ τη βοηθά στη μεγιστοποίηση των ποσοστών της, ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει με νόημα ότι «οι διευρύνσεις δικαιώνονται στην κάλπη» και ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ίδιος πιστεύει πως η μεγάλη δεξαμενή της ΝΔ είναι «το 1 εκατ. ψηφοφόροι της ΝΔ που έχουν παραστρατήσει σε πιο ακραία μονοπάτια».
      Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ (αν δεν είναι αυτοδύναμη) με το ΠΑΣΟΚ μετά την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό «καμένο χαρτί» και σημειώνει: «Πως είναι δυνατόν να συνεργαστείς με έναν άνθρωπο που ακόμα και ο πολιτικός του "νονός", ο κ. Σημίτης, τον κατηγορεί ότι θα μπορούσε να αποφύγει το 1ο μνημόνιο;».
      Τέλος, αναφερόμενος στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «ο Κώστας Καραμανλής παραδέχτηκε ακόμη και λάθη που έκανε» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή πλήρωσε μόνο για τόκους δανείων τα οποία κληνομόνησε από την κυβέρνηση Σημίτη περίπου 55 δισ. ευρώ», προσθέοντας ότι «ως σήμερα δεν ξέρουμε πόσο κόστισε το swap του κ. Σημίτη με την Goldman Suchs, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις λαθροχειρίες που έγιναν από την ΕΛΣΤΑΤ για να διογκωθεί το χρέος και να "δεθούμε" με τα μνημόνια».

      Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τι αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, στην Ευτυχία Αδηλίνη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακορείο Ειδήσεων.

      Κύριε Κακλαμάνη, πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται να κλείσει την β' αξιολόγηση;

      Όπως γνωρίζετε στις 2 Μαΐου 1998, ήμουν ευρωβουλευτής στην ψηφοφορία για την ΟΝΕ και δεν έριξα θετική ψήφο, γιατί είχα καταλάβει ότι δεν επρόκειτο για ΟΝΕ (Οικονομική-Νομισματική-Ένωση) αλλά για ΝΕ (βίαιη Νομισματική Ένωση)- είχα αναφέρει σε άρθρο μου "Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε... ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών". Σήμερα όμως η οποιαδήποτε συζήτηση για "επάνοδό" μας στη δραχμή είναι καταστροφική. Οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι ολιγάρχες και όσοι έχουν βγάλει ευρώ στο εξωτερικό.

      Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει τελικά να κλείσει την αξιολόγηση ή θα προσφύγει σε εκλογές;

      Ο νέος επώδυνος συμβιβασμός είναι προ των πυλών. Ο υπουργός, κ. Παπαδημητρίου π.χ. είπε την αλήθεια όταν ανέφερε ότι έχουμε δεχθεί τη μείωση του αφορολόγητου και απλώς παζαρεύουμε το ύψος της μείωσης. Το επικρατούν σενάριο δεν είναι οι εκλογές, αλλά με τον κ. Τσίπρα ποτέ δεν είσαι σίγουρος.

       Αν τελικά χρειαστεί να νομοθετήσει καινούργια μέτρα θα καταφέρει να πείσει τους κυβερνητικούς βουλευτές να τα ψηφίσουν;

      Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή τη φορά η ΝΔ θα είναι απέναντι. Τώρα τι θα κάνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές; Μάλλον θα ψηφίσουν, δακρύοντες....

       Μήπως τελικά το δίλημμα «εκλογές ή Grexit» λειτουργήσει και πάλι συσπειρωτικά για τους βουλευτές της κυβέρνησης;

      Περίπτωση "Grexit" τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές όχι δεν υπάρχει, αλλά είναι απαγορευμένη λέξη ακόμα και για τους άσπονδους "φίλους" μας στην Ευρώπη. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να συγκρατήσει ό,τι μπορεί από την καταρρέουσα λαϊκή του βάση, μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το "Grexit" ως ψευτοδίλημμα.

      Στη φάση που βρίσκεται η χώρα ποιο θεωρείτε το πιο πιθανό σενάριο «εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»;

      Εγώ ξέρω ότι "όποιος πονάει πάει στο γιατρό" .... Ας το ζητήσει και τότε το κόμμα μας, η ΝΔ, συγκροτημένα θα σταθμίσει τα γεγονότα και ο πρόεδρός μας θα του δώσει την απάντηση. Υπενθυμίζω ότι ο Β. Μεϊμαράκης στις εκλογές του 2015 (Σεπτεμβρίου) είχε προτείνει κάποια μορφή μετεκλογικής συνεννόησης και λοιδορήθηκε από τον κ. Τσίπρα. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα.

      Κύριε Κακλαμάνη, θα συνέφερε, ωστόσο, την ΕΕ ένα Grexit σε μία χρονική στιγμή που φαίνεται να ξεκινά «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ;

      Σε καμία περίπτωση, αλλά εδώ μιλάμε για μια Ευρώπη με "ηγέτες" κατώτερους των περιστάσεων. Όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον εκλογικό καλπασμό των λαϊκιστών και των ακραίων κάθε μορφής.

       Αν σας ζητούσα να προβλέψετε αν μέσα στο 2017 υπάρξουν αποχωρήσεις από τη ζώνη του ευρώ από μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, τι θα λέγατε;

      Κραδασμοί θα υπάρξουν αλλά όχι δεν θα φθάσουμε στο σημείο που αναφέρετε.

      Πώς σχολιάζετε, αλήθεια, τη θέση των ΗΠΑ ότι το ευρώ είναι τελικά ένα «υπόγειο γερμανικό μάρκο»;

      Το επισήμανα ήδη στην ομιλία μου, όταν συμπαρουσίασα με άλλους εκλεκτούς ανθρώπους το βιβλίο ντοκουμέντο "Η πορεία της οικονομίας 2000-2015". Το υποψιάστηκα, όπως σας ανέφερα, από το 1998, αρνούμενος να υπερψηφίσω το ευρώ, αλλά τότε όλοι αυτοί που σήμερα κλαίνε επί των ερειπίων, με ονόμαζαν εθνικιστή και Λεπέν της Ελλάδος....

      Να γυρίσουμε στα εσωτερικά μας. Βλέπετε αυτοδυναμία της ΝΔ όποτε και να γίνουν εκλογές;

      Ο λαός θα αποφασίσει για αυτό. Ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, αλλά συμφωνώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα επιδιώξει ευρύτερη πλειοψηφία με κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου.

      Εκτιμάτε ότι συνεργασίες τύπου ΔΡΑΣΗ βοηθούν την μεγιστοποίηση των ποσοστών της ΝΔ;

     Άποψη μου είναι ότι οι διευρύνσεις δικαιώνονται στις κάλπες. Δηλαδή, όταν το κοινωνικό πρόσημο είναι θετικό. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ορισμένοι άνθρωποι από το λεγόμενο Κέντρο θα έρθουν να ψηφίσουν ΝΔ. Ας το θεωρήσουμε ακόμη και δεδομένο. Αυτή είναι η μεγάλη δεξαμενή της παράταξης μας; Όχι. Για μένα -και είναι προσωπική μου άποψη- η μεγάλη δεξαμένη είναι το 1 εκατ. που θεωρώ ότι δεν έχει φύγει από τη ΝΔ απλά έχει "παραστρατήσει" σε πιο ακραία μονοπάτια, επειδή θεώρησα, ότι η ΝΔ έχασε το πατριωτικό στίγμα. Π.χ. δεν εξέφραζε με δυναμική τις θέσεις της για τα εθνικά θέματα ή το μεταναστευτικό... Λέω, λοιπόν, το εξής. Θέλουμε τη διεύρυνση προς το Κέντρο; Να τη κάνουμε, αν θεωρούμε πως θα έχει οφέλη. Δεν πρέπει όμως η διεύρυνση να είναι αμφίπλευρη; Σας θυμίζω, ότι αυτή ήταν η στρατηγική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990. Έτσι η ΝΔ έφτασε το 47%, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εκλογικό ρεκόρ της, μετά από εκείνο που είχε πετύχει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 λόγω ειδικών συνθηκών...

      Θα ήθελα, ωστόσο, να σας ρωτήσω. Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμο θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου που για μεγάλη μερίδα του κόσμου ευθύνεται για την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια;

      Νομίζω, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα πολιτικό "καμένο χαρτί". Και σας ρωτώ: Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστείς με έναν άνθρωπο, όταν ακόμη και ο πολιτικός του "νονός", ο κ. Σημίτης, τον κατηγορεί ουσιαστικά, πως θα μπορούσε να αποφύγει το 1ο Μνημόνιο; Πως είναι δυνατόν, να ξεχάσουμε, ότι μέχρι να φτάσει στο Καστελόριζο, μοίραζε επιδόματα αλληλεγγύης και αυξήσεις, ενώ αν είχε ακούσει τον Κώστα Καραμανλή το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπλέκαμε στα Μνημόνια; Για να μη θυμηθώ τι έλεγε ο Στρος Καν, ο οποίος έξι μήνες, πριν γίνει πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε ότι του είχε εκμυστηρευτεί πως ήθελε να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ ... Άλλο ΠΑΣΟΚ με την κ. Γεννηματά κι άλλο με ΚΙΔΗΣΟ με τον Γιώργο Παπανδρέου.

      Κύριε Κακλαμάνη, προ ημερών στην παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2015» υποστηρίξατε την άποψη ότι «τα μνημόνια στην Ελλάδα ξεκίνησαν να έρχονται επί Ανδρέα Παπανδρέου και καθιερώθηκαν επί Γεωργίου Παπανδρέου». Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει ευθύνες;

      Όλοι γνωρίζουμε ότι την πρώτη 8ετία ΠΑΣΟΚ η χώρα δανείστηκε 1,75 δισ. δολάρια, για την "εγκατάσταση" του πελατειακού κράτους. Η κυβέρνηση Καραμανλή δοκιμάστηκε σκληρά από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα (βασικός μέτοχος, πυρκαγιές του 2007) στάθηκε όρθια ως το τέλος και υπεράσπισε τη χώρα απέναντι σε κρίσιμα εθνικά θέματα (Σχέδιο Ανάν, Σκοπιανό). Όταν έφτασε η ώρα να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, για να αποφύγουμε τα Μνημόνια, το έκανε με κάθε ειλικρίνεια. Ο Κώστας Καραμανλής παραδέχθηκε ακόμη και λάθη που έκανε. Μη ξεχνάτε, τέλος, ότι τα πεντέμισι χρόνια που η ΝΔ ήταν στο τιμόνι πλήρωσε μόνο για τόκους δανείων, τα οποία κληρονόμησε από τη κυβέρνηση-Σημίτη, περίπου 55 δισ. ευρώ. Προσθέστε, επίσης, ότι ως σήμερα δεν ξέρουμε πόσο κόστισε το swap του κ. Σημίτη με την Goldman Suchs, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις λαθροχειρίες που έγιναν από την ΕΛΣΤΑΤ για να διογκωθεί το χρέος και να «δεθούμε» στα Μνημόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.