Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Τι θα ισχύσει με τις λίστες της ΝΔ- Σε ριζική ανανέωση θέλει να προχωρήσει ο Κυριάκος




Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά- της Μαριάννας Πυργιώτη
Με στόχο την ανανέωση κατά τουλάχιστον 30% της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με μια περίπλοκη διπλή διαδικασία επιλογής τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια της Ν Δ για τις επόμενες εκλογές με τους επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολλά στο δίπολο αξιοκρατία – ανανέωση, για να αφήσει
στην τύχη τους και στις ισορροπίες που μοιραία δημιουργούνται τα ονόματα που θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή με τον ίδιο πρόεδρο.
 Αν οι εκλογές γίνουν πριν από τον Μάρτιο του 2017 η λίστα και η Πειραιώς θα καθορίσουν τη σύνθεση, διαφορετικά θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης που δεν ευνοεί συνήθως νέους μη διάσημους πολιτευτές. Η αλήθεια είναι ότι από μήνα σε μήνα ονόματα παίζουν και καίγονται ή αποσύρονται ενώ με κάθε δημοσιοποίηση προκαλούνται κύματα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Πειραιώς.
« Μην πιστεύετε όσα γράφονται και μην ακούτε κανέναν που λέει ότι έχει πάρει χρίσμα. Κανείς δεν έχει το OK», είπε πρόσφατα στέλεχος της γαλάζιας ηγεσίας μιλώντας σε ΝΟΔΕ της Ηπείρου, θέλοντας να κλείσει το θέμα μια που την επομένη θα επισκεπτόταν την περιοχή ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αυτό λέγεται σε όλους τους τόνους από τα στελέχη της Πειραιώς, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα διότι κάποιοι ήδη έχουν στήσει επιτελεία σε νομούς και περιφέρειες.
Τώρα υπάρχουν δύο προβλήματα που θα επηρεάσουν τη σύνθεση:
Το πρώτο αφορά σε περιφέρειες όπου οι επιλαχόντες είναι εξαιρετικά δυνατοί σε ψήφους έχασαν με μικρές διαφορές αλλά στις επόμενες εκλογές με τη Ν Δ πρώτο κόμμα και 50 έδρες bonus είναι θεωρητικά σίγουρη η εκλογή τους.
Το δεύτερο αφορά στους ανθρώπους που θέλει να προωθήσει ο ίδιος ο Κυρ Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ανανέωσης της παράταξης
Πρόθεση της γαλάζιας ηγεσίας είναι να κοπούν δημοκρατικά πρώτον πολιτευτές που δεν εκλέγονται και δεύτερον όσοι πολιτεύονται για πολλά χρόνια ακόμη και αν έχουν θητεύσει στη Βουλή.
Οπως έχει γίνει σαφές μόνον οι εν ενεργεία βουλευτές δεσμεύουν την Πειραιώς όχι οι επιλαχόντες.
 Ωστόσο υπάρχουν και εισηγήσεις να αποστρατευθούν ορισμένοι νυν βουλευτές που εκλέγονται για πάρα πολλά χρόνια πρόταση την οποία μελετά η ηγεσία του κόμματος.
Το θέμα είναι ότι οι προθέσεις αυτές είναι γνωστές και στους εν δυνάμει αποδέκτες πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν την αντίθεση και τα παράπονά τους στα γραφεία των πρώην προέδρων του κόμματος.
Το επίσης θέμα είναι πόσους σταυρούς έχει προίκα ο επιλαχών που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και κυρίως αν και πόσες από αυτές θα χαθούν για τη Ν Δ.
Για παράδειγμα υπάρχουν περιφέρειες όπου τον τελευταίο εκλεγέντα από τον πρώτο επιλαχόντα χωρίζουν μερικές εκατοντάδες ψήφοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.