Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η κυβέρνηση Τσίπρα εκμεταλλεύεται τις Τράπεζες, τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη

Η ευρείας κυκλοφορίας συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, περιγράφει με μελανά χρώματα τα τεκταινόμενα στη χώρα μας στον χώρο των ΜΜΕ, της Δικαιοσύνης και των τραπεζών.
Στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Το σύστημα Τσίπρα εκμεταλλεύεται τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τη δικαιοσύνη» και υπότιτλο «Πώς η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές
άδειες έγινε άθυρμα στα χέρια της αριστερής κυβέρνησης», ο ανταποκριτής της FAZ στην Ιταλία, Τομπίας Πίλερ, παρουσιάζει αναλυτικά το χρονικό της δημοπρασίας, τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο Γιάννη Στουρνάρα, το ρόλο που διεδραμάτισε η Attica Bank.  Ακόμη αναφέρεται στην αποχώρηση του Χρήστου Καλογρίτσα και την έλευση του Ιβάν Σαββίδη καθώς και τις ακροβασίες του ΣτΕ.  Και συμπεραίνει:
 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε μέσα σε λίγες εβδομάδες μια ολόκληρη σειρά σκανδάλων γύρω από την τηλεόραση, τις τράπεζες και τη δικαιοσύνη. Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, που διακήρυσσε περισσότερη δημοκρατία και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, κάθε άλλο παρά άμωμος αποδεικνύεται. Η αντιπολίτευση και ο κόσμος των μίντια στην Ελλάδα παραλληλίζουν τα πεπραγμένα του περισσότερο με τις μεθόδους κομμουνιστών που αναλαμβάνουν την εξουσία και θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την τηλεόραση. Η κυβέρνηση Τσίπρα προετοιμάζεται αυτό τον καιρό να κλείσει πέντε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με 2000 εργαζομένους και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε δύο φιλικά διακείμενους επιχειρηματίες να ανοίξουν δύο φιλοκυβερνητικούς σταθμούς, αν και οι δύο „νέοι" δεν είχαν μέχρι σήμερα την παραμικρή σχέση με τα ΜΜΕ. Ούτως η άλλως η ΕΡΤ που επανίδρυσε ο Τσίπρας με 1800 εργαζόμενους είναι από καιρό απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση.»
 
Ο ρόλος των «ημετέρων» στη Δικαιοσύνη


Στο ίδιο ρεπορτάζ ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται δηκτικά και στις προσφυγές που έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ο Τσίπρας ωστόσο είχε προνοήσει», γράφει η FΑΖ, «προωθώντας σε ανώτατες θέσεις δικαστικούς φίλα προσκείμενους προς την κυβέρνηση. Σ' αυτούς ανήκει και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2015. Ανέβαλε στην αρχή την επίμαχη συνεδρίαση, μετά την διεξήγαγε για να την διακόψει στη συνέχεια. Παρατηρητές στην Αθήνα φοβούνται ότι ο τοποθετημένος από τον Τσίπρα πρόεδρος του ΣτΕ Σακελλαρίου θα συνεχίσει να χρονοτριβεί μέχρις ότου κλείσουν οριστικά οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν πήραν άδεια, ώστε να έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα κατά τη βούληση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη στιγμή διπλή στρατηγική. Από τη μια προσπαθεί να απαλλαγεί από δύο αντιπροέδρους του ΣτΕ, που τηρούν κριτική στάση απέναντί της, και από την άλλη να ξεφορτωθεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά το ταχύτερο δυνατόν τα ανεπιθύμητα κανάλια.»
Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.