Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ο Μητσοτάκης ανάμεσα σε Καραμανλή και Σαμαρά

Πηγή: εφημερίδα Παρασκήνιο - Του Γιώργου Σιαδήμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να επαναλαμβάνει πως εκλέχθηκε από τους 404.000 πολίτες και δεν πήρε «δαχτυλίδι», όπως ο Αλ. Τσίπρας από τον Αλ. Αλαβάνο, αλλά γνωρίζει ότι για να κερδίσει την εδραίωση στο κόμμα και την επιτυχία στον δρόμο για τις εκλογές πρέπει να συνθέσει όλες τις τάσεις
Ο «πόλεμος» για τη διαπλοκή και τη διαφθορά είχε φουντώσει το απόγευμα της περασμένης
Δευτέρας στη Βουλή, αλλά από τα έδρανα της ΝΔ απουσίαζαν εμφατικά ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο προκάτοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Η απουσία των πρώην αρχηγών προκάλεσε συζητήσεις στις τάξεις της ΝΔ, αλλά σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του.
Με αφορμή αυτές τις απουσίες στη Βουλή, αναζωπυρώθηκε και πάλι η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις, κυρίως, των δύο πρώην πρωθυπουργών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ώρα μάλιστα που οι Μητσοτάκης και Καραμανλής το τελευταίο διάστημα, πέρα από τις κομματικές εκδηλώσεις στις οποίες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, βρέθηκαν και τετ α τετ δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μία στην Ευφρονίου, στο πολιτικό γραφείο του προέδρου της ΝΔ στο Παγκράτι, πριν από τη ΔΕΘ, και μία στην Τήνο πριν από δύο εβδομάδες, σε σπίτι κοινών φίλων. Αυτό πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων για τη συχνότητα αλλά και για το περιεχόμενο των επαφών των δύο ανδρών.
Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς, πέρα από τις όποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες έχει με τον κ. Μητσοτάκη, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κάποια συνάντηση των δύο, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο Μεσσήνιος πολιτικός στην εσωκομματική μάχη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στήριξε για πρόεδρο της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως, στην κατεύθυνση αυτή, ο τακτικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, συντάχθηκε με τον κ. Μητσοτάκη.
Υπόγειες κόντρες
Την ίδια ώρα όμως, οι καλά μυημένοι επιμένουν πως οι αναρτήσεις συγκεκριμένου ιστότοπου που εκφράζει τη «σαμαρική» πτέρυγα και αναδείχθηκαν και στη Βουλή φέρνουν στην επιφάνεια υπόγειες κόντρες και συγκρούσεις ακόμα και των παραφυάδων τους. Όπως αυτές εκφράζονται με σφοδρότητα τελευταία, μέσα από συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, με κάθε ευκαιρία παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα, βλέπει κόσμο και κάνει περιοδείες, θέλοντας να δείξει ότι είναι ενεργός πολιτικός, με ό,τι σημαίνει αυτό, ενώ ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει μια συνειδητή απόσταση από τα κομματικά δρώμενα.
Σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, φαίνεται πως η ηγετική ομάδα έχει έρθει πολύ κοντά με την «καραμανλική» πτέρυγα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα την Πέμπτη μίλησε στις ΗΠΑ στο συνέδριο «Η στροφή της Ελλάδας; Λυδία λίθος για την Ευρώπη», που συνδιοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Tufts από τη Σχολή Νομικών Σπουδών και Διπλωματίας «Φλέτσερ» και το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Για το συγκεκριμένο ταξίδι υπήρξε πολύ παρασκήνιο, αφού το πανεπιστήμιο είχε επιλέξει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από παρέμβαση του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Στην Αμερική μάλιστα βρίσκεται και ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο οποίος άνοιξε και τη συζήτηση στο συνέδριο.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει και απόλυτη ταύτιση μεταξύ των δύο οικογενειών, αφού για παράδειγμα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ η ΝΔ επίσημα δεν πήρε θέση, ενώ και μετά τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα το 2008-2009, στη δεύτερη διακυβέρνηση Καραμανλή, απάντησε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
Ο Μεϊμαράκης και η Ντόρα
Από την άλλη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη απουσίαζαν και αυτοί από τη Βουλή, αλλά είχαν λόγο, αφού βρίσκονταν στο Στρασβούργο, για την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στην ίδια επιτροπή, ήταν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως, την ημέρα των εγκαινίων των νέων γραφείων στο Μοσχάτο, που συνέπεσαν με τη συμπλήρωση των 42 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, την ώρα που η ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει το «σκληρό ροκ». Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κρατά τον διακριτό του ρόλο, ενώ μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου δεν είχε άλλη επαφή. Ωστόσο, στα εγκαίνια των γραφείων έδωσε το «παρών», ενώ και ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά σε αυτόν από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, που σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή, είτε με «γαλάζιους» βουλευτές είτε ακόμα και με τον Κώστα Καραμανλή, δεν εχει τη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεων που είχε τον πρώτο καιρό της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, χωρίς να σημαίνει ότι όταν έχει να πει κάτι, δεν θα βγει μπροστά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το παιχνίδι που παίζεται στο παρασκήνιο δείχνει τη συνεχή εναλλαγή στους εσωτερικούς συσχετισμούς προκειμένου να διατηρούνται οι αναγκαίες ισορροπίες, κάτι που αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ενότητα στην κεντροδεξιά παράταξη. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επαναλαμβάνει πολλές φορές πως εκλέχθηκε από τους 404.000 πολίτες, χωρίς μάλιστα τη βοήθεια των «γαλάζιων» βουλευτών και δεν πήρε «δαχτυλίδι», όπως ο Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Αλαβάνο, αλλά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως, για να κερδίσει την εδραίωση στο κόμμα και την επιτυχία στον δρόμο για τις εκλογές, πρέπει να συνθέσει όλες τις τάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.