Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης θα εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης

Πηγή: Καθημερινη- Γράφει η  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
«Δεν θα σας πω υπερβολές. Ομως, η αγορά αναστενάζει. Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι φόροι και οι μειώσεις που θα ανακοινώσω είναι πλήρως κοστολογημένες». Τη δεδηλωμένη πρόθεσή του επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, τους οποίους συνάντησε ενόψει της ανόδου του στη ΔΕΘ και
στο πλαίσιο του ανοίγματος στην κοινωνία που θα συστηματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της «γαλάζιας» στρατηγικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για την ανάγκη να προταχθεί ένα «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών χωρίς ψεύτικους διχασμούς» –η αιχμή κατευθυνόταν στη «διχαστική» ρητορική του Αλέξη Τσίπρα–, ενώ δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει το τέλος διανυκτέρευσης, έναν φόρο «άδικο».

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και επαναλαμβάνοντας την προμετωπίδα της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. Ο κύβος για μειώσεις φόρων έχει ήδη ριφθεί με τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας και είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτός που θα αποφασίσει πόσο και σε ποια κατεύθυνση θα συγκεκριμενοποιήσει τον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, τον οποίο θα παρουσιάσει στο Βελλίδειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων. Οι ίδιες πηγές επιμένουν, πάντως, ότι θα εξαγγελθούν και άλλες μειώσεις φόρων.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος, μεταξύ άλλων, άκουσε την αναλυτική παρουσίαση του Ανδ. Ανδρεάδη του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, χαρακτήρισε «άδικο» το τέλος διανυκτέρευσης και δεσμεύθηκε ότι από το βήμα της ΔΕΘ θα μιλήσει για την κατάργησή του. Υπογράμμισε, ωστόσο, χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση επί κυβέρνησης Σαμαρά, ότι όλα είναι θέμα αξιοπιστίας, η οποία πρέπει να ανακτηθεί προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευθεί διαφορετικά με τους θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στους κοινωνικούς εταίρους την πεποίθηση ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να επιτευχθεί με διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αυτή, εξάλλου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει συνεννόηση για χαμηλότερα πλεονάσματα (της τάξεως του 2%), τα οποία θα δημιουργήσουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο (3 δισ.), το 80% του οποίου θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολόγησης.

Ο επενδυτικός νόμος

Στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε συζήτηση και για τον επενδυτικό νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συμφώνησε με την άποψη που εξέφρασαν οι συνομιλητές του ότι πρέπει να προβλέπονται στοχευμένες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επενδύσεις και ότι για μικρότερες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλα κονδύλια. Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, ο Γ. Παναγόπουλος φέρεται να έθεσε «ζήτημα δημοκρατίας» που τίθεται με την κυβέρνηση, διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που μετείχαν στη συνάντηση χαρακτήριζαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. «μετρημένο». Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες ούτε οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και φυσικά πρώτος απ’ όλους ο πολιτικός κόσμος», καθώς τόσο στη ΔΕΘ όσο και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί άνοιγμα προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα που γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.