Πηγή: capital.gr- Των Στέλιου Πέτσα - Μανώλη Δάβρη -Σαμπατακάκη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ τον Οδικό Χάρτη Εξόδου από την Κρίση. Βασικός πυλώνας του Οδικού Χάρτη είναι η αύξηση των επενδύσεων. Ποιες επενδύσεις όμως και από που;
Οι νέες επενδύσεις δεν μπορεί να ακολουθήσουν την αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος. Αντίθετα, οι επενδύσεις πρέπει να επικεντρωθούν στους δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπου δημιουργούνται βιώσιμες θέσεις εργασίας. 

Οι επενδύσεις αυτές μπορεί και πρέπει να ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ περίπου την ερχόμενη πενταετία ή 20 δισ. ευρώ περίπου το χρόνο κατά μέσο όρο. Έτσι, όχι μόνο θα σταματήσει η απαξίωση του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αλλά θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται. Από αυτά τα 100 δισ. ευρώ, τα 35 δισ. ευρώ προέρχονται από το "Σχέδιο Γιούνκερ", στο οποίο περιλαμβάνονται και τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Είναι φανερό ότι οι δημόσιοι πόροι, εθνικοί και κοινοτικοί, δεν επαρκούν. Απαιτείται το μεγαλύτερο μέρος να προέλθει από ιδιωτικές επενδύσεις σε κλάδους που αναλυτικές μελέτες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και της McKinsey έχουν υποδείξει. Συγκεκριμένα:
•    20-25 δισ. ευρώ, από τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού, του πολιτιστικού τουρισμού και της κρουαζιέρας και από την ναυτιλία.
•    15-20 δισ. ευρώ, από τον αγροτικό τομέα(πρωτογενή τομέα), τα τρόφιμα και τη μεταποίηση.
•    9 δισ. ευρώ, ενέργεια και περιβάλλον.
•  5 δισ. ευρώ, από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την Έρευνα και την Τεχνολογική ανάπτυξη.
•    5 δισ. ευρώ, από τη βιομηχανία και τα logistics.
Εννοείται ότι, δεν αναφερόμαστε εδώ ξεχωριστά στον κατασκευαστικό κλάδο που έχει πληγεί από την κρίση και έχει τεράστια περιθώρια ανάκαμψης, ούτε στις αποκρατικοποιήσεις που καθυστερούν δραματικά, καθώς σε όλους τους παραπάνω κλάδους συμπεριλαμβάνονται αφενός επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες και αφετέρου συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε αποκρατικοποιήσεις, όπως ο ΑΔΜΗΕ ή στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως το Ελληνικό.
Δύο ενδεικτικά παραδείγματα, δείχνουν το περιθώριο αύξησης των επενδύσεων.
Πρώτον, οι επενδύσεις στον Τουρισμό. Ο ίδιος ο φορέας του κλάδου, ο ΣΕΤΕ, υποστηρίζει ότι είναι εφικτές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως την ερχόμενη πενταετία, οι οποίες θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα προσελκύσουν τουρίστες υψηλότερου εισοδήματος, ώστε να αυξηθεί τόσο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων όσο και η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση. Δύο ποιοτικοί δείκτες στους οποίους η Ελλάδα φαίνεται να υποχωρεί το 2016 όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της ΤτΕ, με αποτέλεσμα αν και αυξάνουν οι αφίξεις τουριστών, οι εισπράξεις μειώνονται (-3,5% τον Ιούλιο 2016).
Δεύτερον, οι επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ και Jessica. To 2014 τα έργα ΣΔΙΤ ήταν ύψους 460 εκατ. ευρώ, το 2015 60 εκατ. ευρώ και το 2016, μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, μηδέν (0)!!! Πλήρης απαξίωση, μέσα σε δύο χρόνια, λόγω της κυβερνητικής ιδεοληψίας! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, είναι εφικτή η πραγματοποίηση επενδύσεων 600 εκατ. ευρώ ετησίως ή 3 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος Jessica της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εφικτή η χρηματοδότηση επενδύσεων άλλων 2 δισ. ευρώ στην πενταετία. 
Και τι κίνητρα χρειάζεται για να γίνουν πράγματι αυτές οι επενδύσεις; Στον Οδικό Χάρτη Εξόδου από την Κρίση που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, που βοηθά την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.
2. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% και του φόρου μερισμάτων στο 5%, από 15%, ώστε να είναι ελκυστικότερη η ανάληψη μιας επένδυσης.
3. Μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, μέσω μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, από 24% στα αγροτικά εφόδια και κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
4. Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα, όπως στις αποσβέσεις παγίων, στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στους ιδιώτες επενδυτές που στηρίζουν νέους επιχειρηματίες.
Κανένα όμως κίνητρο δεν μπορεί να αποδώσει σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και παντελούς έλλειψης αξιοπιστίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας. Να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών ώστε να βάλλουν τα χρήματά τους σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που φέρνουν νέες δουλειές, τεχνογνωσία, ανταγωνισμό. Όλα αυτά δηλαδή που στηρίζουν βιώσιμα την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
* Ο κ. Στέλιος Πέτσας είναι Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Πρόεδρου  της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Μητσοτάκη.
* * Ο κ. Μανώλης Δάβρης-Σαμπατακάκης  είναι Manager στην Εταιρεία Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Novantas, Νέα Υόρκη - Απόφοιτος Yale.