Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Οι αριθμοί για το χρέος και η Δικαιοσύνη έρχονται να δικαιώσουν τον Κώστα Καραμανλή

Επειδή με αφορμή την υπόθεση επαναπαραπομπής του τότε υπευθύνου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου,πολλά λέγονται και γράφονται για το τί συνέβη το 2009 με τα Greek Statistic's είναι καλό να θυμόμαστε κάποια πράγματα από εκείνη την εποχή.

Αυτό είχαμε κάνει και στις 13 Απριλίου 2015, όταν κάποια δημοσιεύματα έριχναν φώς σε εκείνη τη σκοτεινή περίοδο δικαιώνοντας τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Δείτε τι έγραφε τότε ο συνεργάτης μας Ν. Δαυλός στηριζόμενος τόσο στα non papers  της ΝΔ όσο και στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών το 2009, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, με τίτλο  “Με τη γλώσσα των αριθμών” που εξέδωσε το 2011 και το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα, στη διεύθυνση: www.papathanassiou.gr



  Διαβάστε τι γράφαμε στις 13 Απριλίου 2015

Χρέος: Οι αριθμοί δικαιώνουν τον Κώστα Καραμανλή- Τεράστιες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ- Αποκαλυπτικά στοιχεία

Μπορεί πολιτικά ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να επιχειρούν να μεταθέσουν την ευθύνη για το χρέος και για τα μνημόνια στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν πείθουν κανέναν, γιατί ο λαός στη συνείδησή του γνωρίζει ότι άλλοι ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και γιατί αυτό που το ένστικτο του λαού, έρχεται να επιβεβαιώσει η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών.
Η αλήθεια των αριθμών, αποτυπώνεται στις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ελληνική
οικονομία, πριν και μετά από το Μνημόνιο.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου του 2010 υπήρξε καταστροφική.
Παράλληλα με την παρουσία των στοιχείων της Eurostat παραθέτουμε στοιχεία και από παλαιότερο non paper της ΝΔ, καθώς και στοιχεία από το βιβλίο που έχει εκδώσει ο τελευταίος υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μελέτη που έγινε από ομάδα ανεξάρτητων ευρωπαίων αναζήτησαν τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δικαιώνει τον Κώστα Καραμανλή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας New Europe που εκδίδεται στις Βρυξέλλες με τίτλο «Η ελληνική πολιτική οικονομίας 2000-2010- Από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης».
  • Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα στοιχείο που δεν συνεκτιμάται, είναι οι πολιτικές συνθήκες της περιόδου 2008-2009. Να θυμίσουμε, ότι εκείνη την εποχή η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει τις μεγάλες πληγές που άφησαν πάνω της οι καταστροφικές πυρκαγιές που εκτός από τους δεκάδες νεκρούς έπληξαν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και τον τουρισμό, αλλά επέβαλαν και την καταβολή αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ. Όπως επίσης ότι βρίσκεται σε μια ιδιότυπη πολιτική κρίση με συνεχείς διαδηλώσεις (μέχρι και με εισαγόμενους διαδηλωτές) και, φυσικά, την έντονη, καθημερινή, αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για συναίνεση με την κυβέρνηση Καραμανλή, αφού είχε αποφασίσει να την ρίξει με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποκορύφωμα της απαράδεκτης στάσης του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η απόλυτη άρνησή του να συνεννοηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να ανακοπή η αρνητική πορεία της οικονομίας, η οποία είχε επηρεαστεί τόσο από την εσωτερική αβεβαιότητα όσο και από τη διεθνή οικονομική κρίση. Πολιτικά, αν πρέπει να καταλογίσει κάποιος ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή, πρέπει να του καταλογίσει ότι μετά την άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να υπάρξει μια minimum συνεννόηση για την οικονομία, δεν προχώρησε σε ταυτόχρονες εκλογές με τις εθνικές εκλογές, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω φθορά της ΝΔ μέχρι το φθινόπωρο που αναγκάσθηκε να οδηγηθεί σε εκλογές. Ίσως σε μια τέτοια περίπτωση μια περιορισμένη σε έκταση ήττα της ΝΔ δεν του επέβαλε να παραιτηθεί και να παραδοθεί η ΝΔ στην πιο σκοτεινή περίοδο ηγεσίας που γνώρισε ποτέ, από την ίδρυσή της με απόκλιση από τις αρχές, τις ιδέες και τις προγραμματικές θέσεις του ιδρυτή της.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat, με βάση τους κυριότερους δείκτες που περιγράφουν τις επιδόσεις και τις προοπτικές μιας οικονομίας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2004-2008 υπήρξε εντυπωσιακά καλή, παρά τα βάρη του παρελθόντος, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας.
Μόνο από τα τέλη του 2008 και το 2009 υπήρξε μία επιδείνωση, η οποία οφείλεται στην πρωτοφανή μεταπολεμικά παγκόσμια ύφεση του 2008-2009. Αντίθετα, μετά το 2009, δηλαδή μετά τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου 2009, και παρά τη διεθνή ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία εισήλθε στη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση της ιστορίας της, χωρίς να μπορέσει να αντιμετωπίσει ούτε και το χρόνιο δημοσιονομικό της πρόβλημα, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.
Τα στοιχεία που παρατίθενται, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι χαρακτηριστικά:
Σε τιμές του 2010, το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έπεσε από 21.386 ευρώ το 2009, σε 16.896 ευρώ το 2014, μία πτώση που υπερβαίνει το 20% σε μία πενταετία. Αντίθετα, στην περίοδο 2004-2009 το πραγματικό ΑΕΠ ανέβηκε από 19.669 ευρώ το 2003, σε 21.386 ευρώ, μία αύξηση σχεδόν 9% (8,75% για την ακρίβεια), και αυτό παρά το ότι είχαν μεσολαβήσει και δύο χρονιές παγκόσμιας ύφεσης (βλ. Διάγραμμα 1). 
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 10,6% το 2004 στο 7,8% το 2008, και ανέβηκε στο 9,6% το 2009, τη χρονιά της παγκόσμιας ύφεσης. Την τελευταία πενταετία, με την πολιτική του μνημονίου, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα πάνω από το 25% (βλ. Διάγραμμα 2). 
Τέλος, ούτε και το δημόσιο χρέος, η δικαιολογητική βάση για την πολιτική του μνημονίου, αντιμετωπίσθηκε την τελευταία πενταετία. Παρά το «κούρεμα» του 2012, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε από το 126% το 2009, στο 176% το 2014 (βλ. Διάγραμμα 3).
Το non paper της ΝΔ του 2010, έχει ως εξής:






Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του τελευταίου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου, με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών- η αλήθεια για την οικονομία» (http://www.papathanassiou.gr/numbers.pdf)

rigillis18.blogspot\Ν. Δαυλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.