Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΝΔ: Υπάρχει κυβέρνηση; Ανησυχία για τα κρούσματα ελονοσίας- Ο Πατούλης ζητεί την παραίτηση του ΓΓ του υπουργείου Υγείας

Image result for ελονοσίαΤο ερώτημα αν υπάρχει κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών διατυπώνει η ΝΔ με ανακοίνωσή της, με αφορμή τις πληροφορίες ότι 12 πόλεις της Ελλάδος έχουν τεθεί σε κατάσταση καραντίνας σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αιμοδοσίας, λόγω κρουσμάτων ελονοσίας!!!


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά προκαλούν οι πληροφορίες, ότι 12 δήμοι της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση καραντίνας, λόγω ελονοσίας. Ήδη υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αιμοδοσία. 

Ο αρμόδιος Υπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί ο ίδιος. 

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, εγκαλώντας τον για αδυναμία έγκαιρης πρόληψης, καθώς και για σοβαρές δυσλειτουργίες. 

Με όλα αυτά διαμορφώνεται μια ζοφερή εικόνα για τη χώρα μας. 

Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει Κυβέρνηση; Τι κάνει ο πρωθυπουργός;».

  Σημειώνεται ότι την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, ζήτησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, αναφορικά με το θέμα της ελονοσίας σε 12 δήμους της χώρας που αποκάλυψε η «Καθημερινή».

Όπως ανέφερε, η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα έναν υγειονομικό κίνδυνο με σοβαρές προεκτάσεις καθώς, όπως είπε, για ακόμα μία φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και επικίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι φέτος υπήρξε ολιγωρία στο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, παρά τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Από την πλευρά του, το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ με δελτίο του αναφέρει ότι είναι «υπαρκτό» το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, αν και εμφανίζεται καθησυχαστικό σχετικά με τις προοπτικές σοβαρής επιστροφής της ασθένειας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος υπάρχει σε περιοχές όπου η παρουσία κουνουπιών που φέρουν το παράσιτο συνδυάζεται με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές χώρες.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τα εγχώρια σποραδικά κρούσματα, λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2009 έως το 2014 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 347 κρούσματα μαλάριας, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι «εισαγόμενα», δηλαδή οι ασθενείς είχαν προσβληθεί στο εξωτερικό.

Τα εσωτερικά κρούσματα, όπου υπήρξε εγχώρια μετάδοση του παράσιτου, ανέρχονται σε 76.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.