Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ακολουθούν την αντίθετη πολιτική από την Ελλάδα μειώνοντας τους φόρους και έσπασαν κάθε ρεκόρ ανάπτυξης οι Ιρλανδοί με 26,3%



Image result for ιρλανδία δουβλίνο κοινοβούλιοΜπορεί η Ελλάδα να εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο και να οδεύει και προς τέταρτο ακολουθώντας μια πολιτική υπερφορολόγησης, αλλά η Ιρλανδία κατάφερε να βγει από την κρίση με ένα μνημόνιο ακολουθώντας μια άλλη πολιτική.
Όλη η προσπάθεια ανάπτυξης της Ελλάδας θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια φράση- προτροπή προς τους κυβερνώντες: «Κάντε το όπως οι Ιρλανδοί». Το μυστικό τους; Μια πολιτική ακριβώς αντίθετη από αυτή που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Δηλαδή, χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ άφωνοι έμειναν δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ιρλανδίας το 2015, ακούγοντας τον επικεφαλής ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 26,3%.
Τρελαίνοντας τους αναλυτές, από 7,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση για το περυσινό έτος η οικονομία αναπτύχθηκε με τον απίστευτο ρυθμό 26,3% εξαιτίας μιας εκτίναξης στον αριθμό ξένων εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, που μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα το 2015 στη χώρα λόγω του χαμηλού φόρου που είναι 12,5%.
Ως αποτέλεσμα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας προχώρησε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μάικλ Κόνολι, σε μια τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς της λογαριασμούς, που συμπαρέσυρε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω και το ιρλανδικό χρέος, από 93,8% σε 80% του ΑΕΠ.
Πού οφείλεται αυτή η αναθεώρηση για την ούτως ή άλλως ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης; Στη σημαντική περυσινή αύξηση της μεταφοράς έδρας στην Ιρλανδία ξένων επιχειρήσεων, είτε έπειτα από συγχωνεύσεις, όπως τον Perrigo και Jazz Pharmaceuticals, είτε επειδή μετέφεραν μεμονωμένα εκεί την έδρα τους, όπως όμιλος που δραστηριοποιείται στο leasing αεροσκαφών καθώς και πολλοί άλλοι.
Από το 2008 έως και σήμερα, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ ακριβώς εξαιτίας της μεταφοράς φορολογικής έδρας πολλών πολυεθνικών. Σημειωτέον ότι από 391 δισ. ευρώ που ήταν το ενεργητικό όσων εταιρειών είχαν έδρα στην Ιρλανδία το 2013 το νούμερο αυξήθηκε στα 523 δισ. ευρώ το 2014.
Στην Ελλάδα, ακολουθώντας μιας ακριβώς αντίστροφη πολιτική υπερφορολόγησης βλέπουμε τις επιχειρήσεις να μεταναστεύουν και το όραμα της ανάπτυξης να βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα φιλόδοξου στόχου.
Υπενθυμίζεται πως όταν η Ιρλανδία μπήκε σε μνημόνιο έθεσε ως όρο στους δανειστές να λάβει οποιοδήποτε μέτρο εκτός από το μέτρο της αύξησης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, το οποίο διατήρησε στο 12,5%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.